Κιλιάν Εμπαπέ: Η χαμένη αξιοπρέπεια της Παρί για έναν... 23χρονο Βοναπάρτη

Κιλιάν Εμπαπέ: Η χαμένη αξιοπρέπεια της Παρί για έναν… 23χρονο Βοναπάρτη | Παρί Σεν Ζερμέν

Τα χρήματα που η Παρί Σεν Ζερμέν έδωσε στον Κιλιάν Εμπαπέ είναι… τίποτα μπροστά στην άνευ όρων παράδοσή της σε όλες τις παρελθούσες και μέλλουσες απαιτήσεις του Γάλλου στράικερ. 

Η Παρί Σεν Ζερμέν έκανε τα πάντα για να κρατήσει στις τάξεις της τον Κιλιάν Εμπαπέ. Ανά περιπτώσεις συμβαίνει η αξία ενός υπαλλήλου να απογειώνει τις τιμές στην αγορά και ο Εμπαπέ, παρά την παραδοχή του κόσμου για τις υψηλές δεξιότητές του, είναι ένας από αυτούς. Ο κανόνας στον κόσμο των επιχειρήσεων, ότι ουδείς αναντικατάστατος, καταστρατηγήθηκε, στην περίπτωση του 23χρονου στράικερ, με συνοπτικές διαδικασίες. Ουδείς έντιμος πολίτης, μαθαίνοντας τα συνολικά ποσά της συμφωνίας, μπορεί να μείνει ήρεμος. Αλλά στην προκειμένη, η οργή γεννάται από την προσκόλληση ενός κλαμπ που είναι ακόμη σε εμβρυακό επίπεδο, και στο επιχειρηματικό κομμάτι, και δεν μπορεί να διαχειριστεί μια κατάσταση χωρίς να υποπέσει στο ολίσθημα της αναξιοπρέπειας.

Η συμφωνία, βεβαίως, έχει να κάνει περισσότερο με κάτι που δεν αφορά στα ποσά. Η Παρί θα δώσει στον Εμπαπέ, μόνο και μόνο σε ό,τι αφορά το μισθολογικό καθεστώς, 150 εκατομμύρια ευρώ για τα χρόνια που θα παραμείνει εκεί. Παρ’ όλα αυτά, το πλέον αθέμιτο, σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα και την προσωπικότητα που θέλει να αναδεικνύει το κλαμπ, είναι η λεπτομέρεια που ακούστηκε, ότι ο Παριζιάνος φορ θα έχει το δικό του μερίδιο στα κέντρα αποφάσεων μελλοντικά. Αυτό είχε γίνει και με τον Λιονέλ Μέσι στην Μπαρτσελόνα, αλλά ο Αργεντινός έπρεπε να κατακτήσει διεθνή τρόπαια για να δώσει το στίγμα εκείνου που θα αποφάσιζε. Στο τέλος η εναντίωση ήταν αναπόφευκτη.

Ήδη, ο Εμπαπέ έχει δώσει το στίγμα του σε αυτήν τη διάσταση, άλλωστε η Παρί «χόρεψε», εξωαγωνιστικά, με εκείνον ως πυρήνα: είναι δική του απόφαση η απολατινοποίηση της γαλλικής ομάδας, με γνώμονα, μάλιστα, ό,τι είδε να συμβαίνει στα αποδυτήρια τη φετινή σεζόν. Επιπλέον, είναι σχεδόν βέβαιον ότι η Παρί θα προσλάβει τον Ζινεντίν Ζιντάν ως πρώτο προπονητή, δεν αποκλείεται, μάλιστα, να διεκδικήσει και τον… Κριστιάνο Ρονάλντο, ώστε να γίνει η ομάδα με δύο από τους κορυφαίους έντεκα, με βάση την ενδεκάδα που «έβγαλε» το «France Football» τον Δεκέμβριο του 2020, όλων των εποχών.

Αυτό με τον Πορτογάλο μπορεί να αποτελεί υπόθεση εργασίας ή, ακόμα χειρότερα, αποκύημα φαντασίας, αλλά ενδεχομένως ο Εμπαπέ να τον θέλει υπό την έννοια ότι εκτιμά την εργασιακή ηθική του. Η συλλογιστική της πρότασης, πάντως, ανεξαρτήτως αν θα ισχύσει ή όχι όποιο ενδιαφέρον, είναι ενδεικτική: Εμπαπέ, θέλει, στην ίδια. Πάει να πει ότι η επιθυμία του αντανακλά το κλαμπ όχι ως αναταραχή ή ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, διότι δεν υπάρχει παίκτης που να μη θέλει πράγματα, αλλά ως κάτι που μάλλον είναι υποχρεωτικό να πραγματωθεί.

 

Το κόλπο της Μαδρίτης για τον Εμπαπέ απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν

Όπως φάνηκε από την αρχή της σεζόν που μόλις εξέπνευσε, δηλαδή από τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού του 2021, η Παρί δικαίως κράτησε αυστηρή στάση στο θέμα της παραχώρησής του, ακόμα κι αν θα τον έχανε ως ελεύθερο. Αυτό, όμως, μπορεί να αποδειχθεί εκατόμβη στα αγωνιστικά ζητήματα, διότι ο προπονητής και οι παίκτες που θα ενσωματωθούν στο σύλλογο από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να λογοδοτούν και στον Εμπαπέ. Πώς θα λειτουργήσει μια ομάδα όταν κάποιος ποδοσφαιριστής είναι σε τέτοιο βαθμό αποστασιοποιημένος και όταν οι συμπαίκτες του δεν είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους σε ένα λάθος που ενδεχομένως κάνει; Το να διαδραματίζει ρόλο στα κέντρα αποφάσεων και να ζητά απολύσεις, πιθανώς σημαίνει ότι μπορεί να πει στον προπονητή πώς να κάνει τη δουλειά του.

Ο ίδιος ο Γάλλος, βεβαίως, βρέθηκε σε μια κατάσταση win win από τις αρχές Μαρτίου. Η εμφάνισή του την Τετάρτη, 9 του μήνα, στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», ήταν καταλύτης ώστε σύσσωμη η Παρί να πάθει εξάρτηση από αυτόν. Τότε, μάλιστα, προσδιοριζόταν ως φευγάτος, αλλά το πρόβλημα για τους Γάλλους και η απόφαση να κρατηθεί παντί τρόπω ήταν ότι αποτέλεσε, μακράν, τον καλύτερο παίκτη του γηπέδου σε ένα βράδυ απογοήτευσης, που αργότερα πέρασαν και οι Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι, το οποίο σηματοδότησε τον αποκλεισμό στη φάση των «16» του Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Άραβες μπορεί να περίμεναν από τον ίδιο τον 23χρονο φορ να βάλει χαλινό στον εαυτό του επί της μέλλουσας ομάδας του, αλλά ενδεχομένως να εξεπλάγησαν όταν κατάλαβαν ότι ήταν ο μόνος που είχε συναίσθηση του τι συνέβαινε στο γήπεδο, ακόμα και όταν η ομάδα του προηγούνταν 1-0 με το γκολ του.

Ο Εμπαπέ εκείνο το βράδυ έληξε οποιαδήποτε εναντίωση στο Παρίσι προς το πρόσωπό του -μάλιστα κατέστησε σαφές ότι είχε ένα σωρό λόγους για να φύγει και το μεγαλύτερο μέρος των φιλάθλων της Παρί τον κατάλαβε. Τώρα, ο Γάλλος βρίσκεται… μέτοχος σε μία ομάδα που ψάχνει per mare per terram το Champions League. Ο ίδιος, αν και δεν γίνεται παρά μια τέτοια συμφωνία να λογίζεται ως υπερτίμηση προς το πρόσωπό του, βγήκε νικητής σε αυτήν την αναμέτρηση και παραμένει στο σπίτι του. Παρά το μυθικό ποσό που πήρε ουδείς μπορεί να τον χαρακτηρίσει ως χρηματοθήρα, ενώ, πια, η πίστη του είναι δεδομένη. Το 2025 θα είναι μόλις 26, οπότε και τότε μπορεί να φύγει, η διάρκεια του συμβολαίου του είναι ακριβώς όση ήθελε. Με αυτήν την τριετία, ο Εμπαπέ έδειξε ότι η Παρί έχει λίγο χρόνο για να δείξει ότι είναι αρκετή για αυτόν -και με τους ιθύνοντές της να συμφωνούν μαζί του, πραγματοποιώντας του όλα τα χατίρια φαίνεται το μικρό εύρος και το ελλιπές διαμέτρημα του ίδιου του οργανισμού.  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News