ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η Θύρα 13, τρεις νεκροί κι ο Γιάννης Λάτσης

Μια οπαδική τραγωδία, στα Τέμπη. Η πρώτη εκδρομή της Θύρας 13. Στο λεωφορείο με προορισμό τη Βέροια και ο Γιάννης Λάτσης με τον 13χρονο -τότε- γιο του, Σπύρο.

Στις 27 Νοεμβρίου 1966, οκτώ ημέρες μετά την ίδρυση της Θύρας 13, ένα πούλμαν με φίλους του Παναθηναϊκού αναχωρούσε με προορισμό της Βέροια, στην οποία αγωνιζόταν η αγαπημένη τους ομάδα. Μεταξύ των επιβατών, ο εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης και ο 13χρονος τότε γιός του, Σπύρος.

Τα ξημερώματα της 27ης Νοεμβρίου, το λεωφορείο σταμάτησε στα Τέμπη. Λίγο αργότερα αναχώρησε και έξω από την Κατερίνη, ενώ έβρεχε,  το λεωφορείο συγκρούστηκε με οδοστρωτήρα που έκανε εργασίες. Ο οδηγός του οδοστρωτήρα Ηλίας Τσαφάκης, έχασε τη ζωή του όπως και δύο από τους 45 επιβάτες του πούλμαν. Ήταν ο 26χρονος ανθοπώλης Δημήτρης Σαραντάκης, ιδρυτικό μέλος και γενικός γραμματέας της Θύρας 13 και ο Γιώργος Κόσκορος, γνωστός ως ο «Παναθηναϊκάκιας».

Κάποιοι τραυματίες διακομίστηκαν στην Κατερίνη, κάποιοι στη Λάρισα και 13 σε νοσοκομεία της Αθήνας με ενέργειες του Πιερικού. Ο Γιάννης Λάτσης ήταν αυτός που αργότερα, στήριξε οικονομικά τις οικογένειες των θυμάτων. Η πρώτη εκδρομή της Θύρας 13 ήταν μια οπαδική τραγωδία.

2020: Ο ομοσπονδιακός προπονητής στίβου σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες Πέτρος Ακριβάκης πεθαίνει σε ηλικία μόλις 41 ετών μετά από “μάχη” που έδινε τα τελευταία χρόνια, με την επάρατο νόσο. Γιος ενός εκ των κορυφαίων προπονητών ρίψεων, που πέρασαν από τη χώρα, του Νίκου Ακριβάκη, δε θα μπορούσε να μην είχε ασχοληθεί με τη δισκοβολία, αγώνισμα στο οποίο διακρίθηκε σε νεαρή ηλικία, με συμμετοχές στην εθνική ομάδα. Συνεργάστηκε με την ομοσπονδία από τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, ενώ ως τεχνικός συμμετείχε σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες με την Σάββα Λίκα με την οποία κατάφεραν να σημειώσουν πολλές επιτυχίες.

2006: Ο αρχηγός της Εθνικής Ιταλίας Fabio Cannavaro κατακτά την “Χρυσή Μπάλα” και γίνεται ο πρώτος αμυντικός τα τελευταία 10 χρόνια που ανακηρύσσεται “Καλύτερος Ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής”. Ο Cannavaro, που την προηγούμενη σεζόν έπαιξε με την Juventus και τώρα με την Real Madrid, παίρνει 173 βαθμούς στην ψηφοφορία 52 δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο για το περιοδικό “France Football”. Δεύτερος έρχεται ο Ιταλός τερματοφύλακας Gianluigi Buffon με 124 βαθμούς και τρίτος ο Γάλλος Thierry Henry με 121.

1999: Η εθνική παίδων της Βραζιλίας κερδίζει στον τελικό την Αυστραλία με 8-7 στα πέναλτι και ανακηρύσσεται παγκόσμια πρωταθλήτρια μπροστά σε 16.000 θεατές στο “Ίστ Χάρμπορ” της Νέας Ζηλανδίας. Τρίτη η Γκάνα που κερδίζει τις ΗΠΑ με 2-0 στον μικρό τελικό.

Ο Κάχι που σάρωσε τα πάντα

 

1999: Στην κατηγορία των 94 κιλών ο Κάχι Καχιασβίλι κερδίζει 3 χρυσά μετάλλια (στο αρασέ με 188 κιλά κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, στο ζετέ με 225 κιλά και στο σύνολο με 412.5 κιλά) και ο Λεωνίδας Κόκκας κατακτά το αργυρό στο αρασέ με 185 κιλά και το χάλκινο στο σύνολο με 402.5 κιλά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που διεξάγεται στο ΣΕΦ

1996: Πεθαίνει σε ηλικία 33 ετών από ανακοπή καρδιάς ο Γιάννης Μαυροειδάκος, δημοσιογράφος στο Sportime.

1992: Ο Eric Cantona μετακομίζει από τη Λιντς στη Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το ποσό του 1 εκατομμυρίου λιρών και κάνει το ντεμπούτο του στο φιλικό για τα 50ά γενέθλια του θρύλου της Μπενφίκα Eusebio

1991: Ο νέος κανονισμός μεταγραφών περιλαμβάνει τη συμμετοχή δύο ξένων παικτών στη Β’ Εθνική

1977: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Επαμεινώνδας Πετραλιάς, μία από τις κυρίαρχες φυσιογνωμίες του Ολυμπισμού, που διετέλεσε διακεκριμμένο μέλος της ΕΟΑ για σχεδόν 40 έτη, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Γ.Γ. Αθλητισμού (1961-1963) και Γ.Γ. της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων στην οποία είχε διαδεχθεί τον Ιωάννη Κετσέα

1971: Ο Sammy Chapman αποβάλλεται στον αγώνα Νότιγχαμ Φόρεστ – Λιντς και σταματάει ένα σερί 32 χρόνων που θέλει τους παίκτες της Νότιγχαμ να μην έχουν δεχτεί κόκκινη κάρτα.

1969: Τα γραφεία της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας El Al στην Αθήνα πλήττονται από χειροβομβίδα που πετάει νεαρός Άραβας, τραυματίζοντας πάνω από 15 άτομα. Ο μικρός Γεώργιος Νάστος θα πεθάνει λίγο αργότερα.

1960: Ο Gordie Howe των Detroit Red Wings σημειώνει τον 1.000ό του πόντο στο NHL στον αγώνα εναντίον των Toronto Maple Leafs.

1903: Ο Wilhelm Hauschild γράφει ένα γράμμα, υπογεγραμμένο από 107 εργαζόμενους, προς τον εργοδότη του, την φαρμακοβιομηχανία Friedrich Bayer and Co, ζητώντας την υποστήριξη της εταιρείας στην δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου. Η εταιρεία θα δώσει την συγκατάθεσή της και στις 1/7/1904 θα ιδρυθεί η Turn- und Spielverein Bayer 04 Leverkusen. Στις 31/5/1907 θα δημιουργηθεί ξεχωριστό ποδοσφαιρικό τμήμα.

Με πληροφορίες από sportsdates και wikipedia.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News