Αντώνης Μαντζαβελάκης, η απαγωγή με σκάφος και η υπόθεση «λουλούδια»

Σαν σήμερα στις 20 Ιουνίου 1979, πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών, από καρδιακή προσβολή, ο Αντώνης Μαντζαβελάκης, μεγάλος παράγοντας του Παναθηναϊκού επί τρεις δεκαετίες.

Ο Αντώνης Μαντζαβελάκης γεννήθηκε το 1917 στην Αθήνα. Οι γονείς του θέλανε να τον δούνε γιατρό αλλά εκείνος σπούδασε οικονομικές επιστήμες. Μετά τη ΑΣΟΕΕ εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις πριν ξεκινήσει την δική του, το ξενοδοχείο «St George Lycabettus».

Στον Παναθηναϊκό έγινε μέλος στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Μέσα σε λίγα χρόνια εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Υπηρέτησε το σύλλογο από διάφορα πόστα αλλά άφησε εποχή ως γενικός αρχηγός και έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Γρήγορα μετέτρεψε το ξενοδοχείο του σε επιχειρησιακό κέντρο από όπου διεύθυνε όλες τις μεταγραφικές -και όχι μόνο- επιχειρήσεις του Παναθηναϊκού, μερικές από τις οποίες θύμιζαν ταινίες του… Τζέιμς Μποντ.

Η «απαγωγή» του Παπαεμμανουήλ

Όπως εκείνη του Ανδρέα Παπαεμμανουήλ τον οποίο «απήγαγε» με σκάφος για να μην υπογράψει στον Ολυμπιακό. Ο «κούνελος» όπως ήταν το παρανόμι του, έμενε στο Φάληρο και έπαιζε στον Πειραϊκό. Ήταν φυσικό κι επόμενο να καταλήξει στον Ολυμπιακο. 

Ο Μαντζαβελάκης προσέγγισε την οικογένεια του, μίλησε με τους γονείς και τα αδέρφια του -εννιά παιδιά είχε το σπιτικό- αλλά ο Ανδρέας είχε αποφασίσει να υπογράψει στον Ολυμπιακο.

Χριστούγεννα του 1958, τρεις μέρες πριν τελειώσουν οι μεταγραφές των ‘’υποσχετικών’’. Το απόγευμα ο 19χρονος Ανδρέας είχε κανονίσει να πάει για προπόνηση στον Ολυμπιακό και να υπογράψει. Μέχρι τότε είχε χρόνο. Πήγε με τον φίλο του, Γιώργο Μπόλμπαση για ψάρεμα στο Νέο Φάληρο. Τον Μαντζαβελάκη ενημέρωσε για τις εξελίξεις η αδερφή του.

Εκείνος αμέσως κατέβηκε στον Πειραιά, πήρε ένα σκάφος από το Λιμενικό και τον αναζήτησε στη θάλασσα. Τον βρήκε και τον έπεισε να τον ακολουθήσει. Τον έκλεισε τρεις μέρες στο ξενοδοχείο και δεν τον άφησε παρά μόνο όταν έληξαν οι μεταγραφές. 

Προηγουμένως βέβαια τον είχε βάλει να υπογράψει την «υποσχετική» η οποία το καλοκαίρι έγινε κανονική μεταγραφή.

Η «απόπειρα δωροδοκίας» κατά του Ηρακλή

Το όνομα του Μαντζαβελάκη αναμίχθηκε πολλά χρόνια αργότερα στην περίφημη «υπόθεση των λουλουδιών» όπως ονομάστηκε από μια ανθοδέσμη που θα ήταν το σύνθημα για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους παίκτες του Ηρακλή.

Την καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας είχε κάνει ο παλιός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και τότε του Ηρακλή, Γιώργος Ροκίδης λέγοντας ότι ο Μαντζαβελάκης προσπάθησε να τον χρησιμοποιήσει ως μεσάζοντα για να δωροδοκήσει τους συμπαίκτες του Ζαχαρία Χαλιαμπάλια και Τάκη Νικολούδη.

Το συγκεκριμένο ματς έγινε στην Τούμπα στις 29 Μαΐου 1975 και ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-1. Ο Παναθηναϊκός κρίθηκε ένοχος από τα ποινικά δικαστήρια, αλλά όταν η υπόθεση έφτασε στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ γλύτωσε τον υποβιβασμό με την ψήφο του προέδρου του Ολυμπιακού, Γιώργου Ανδριανόπουλου.

Αργυρός Μάρας

2015: Ο Βλάσης Μάρας κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο μονόζυγο με 15.366 βαθμούς χαρίζοντας στη Ελλάδα το τέταρτο μετάλλιο στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, Αζερμπαϊτζάν. Στην κορυφή του βάθρου ανέβηκε ο Γερμανός Fabian Hambuechen με 15.533 βαθμούς ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Ρώσος Nikita Ignatyev με 15.166 βαθμούς.

2015: Η εθνική νεανίδων υδατοσφαίρισης του Στέφανου Λέανδρου κερδίζει στο «μικρό τελικό» την Ιταλία με 7-8 και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο (και τρίτο μετάλλιο για την Ελλάδα) στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, Αζερμπαϊτζάν. Η Ρωσία κατακτά το χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση, καθώς νικά στον μεγάλο τελικό την Ισπανία με 17-16.

2015: Ο Ελευθέριος Πετρούνιας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους με 15.633 βαθμούς χαρίζοντας στη Ελλάδα το δεύτερο μετάλλιο και πρώτο της χρυσό στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, Αζερμπαϊτζάν. Στην δεύτερη θέση ανέβηκε ο Ρώσος Nikita Ignatyev με 15.333 βαθμούς ενώ στην τρίτη ο Τούρκος Ibrahim Colak με 15.133.

Ρεκόρ μεγαλύτερης διάρκειας εκτέλεσης πέναλτι

2007: Στον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Αγγλίας και Ολλανδίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου U21 της UEFA, σημειώνεται ρεκόρ για την μεγαλύτερη διάρκεια εκτέλεσης πέναλτι στην ιστορία της UEFA. Η διαδικασία έληξε 13-12 υπέρ της Ολλανδίας αφού ο Anton Ferdinand έχασε το καθοριστικό πέναλτυ για την Αγγλία.

2004: Η Ελλάδα χάνει με 2-1 από την Ρωσία στην τρίτη αγωνιστική του EURO και προκρίνεται οριακά αφήνοντας έξω από την επόμενη φάση ένα από τα φαβορί, τους Ισπανούς, που την ίδια στιγμή ηττώνται από τους Πορτογάλους. Η πρόκριση πανηγυρίζεται έξαλλα από όλους τους Έλληνες και τα διεθνή μέσα αρχίζουν να αφιερώνουν χρόνο στην ελληνική ομάδα.

1999: Ολοκληρώνεται το 2ο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας στην Βιέννη. Ο Β. Πολυμέρου και ο Δ. Μηλιώτης κατακτούν το αργυρό μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρέων βαρών. Στην πέμπτη θέση κατατάσσονται οι Κ. Καρυώτης και Γ. Δημητρίου στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου και οι Ε. Ζώρα και Χ. Μπισκιτζή στο διπλό σκιφ ελαφρέων βαρών γυναικών ενώ την έκτη θέση καταλαμβάνουν ο Γ. Κουρκουρίκης στο σκιφ ελαφρέων βαρών και οι Γκρέμου, Λιάκου, Κοκκίνου, Γιώση στο τετραπλό σκιφ γυναικών.

1999: Ολοκληρώνεται το 2ο Ευρωπαϊκό Masters Ενόργανης και Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής στην Πάτρα. Η Ελλάδα νικώντας στον μικρό τελικό την Ιταλία καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 65.524 βαθμούς πίσω από την Ρωσία (68.412) και την Ουκρανία (67.374).

Παγκόσμιος Γκατσιούδης

1992: Ο Κώστας Γκατσιούδης σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των εφήβων με 80.30 στον ακοντισμό στο Μαρούσι. Είναι το δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων της Ελλάδας, με πρώτο αυτό του Αρσένη Τσιμίνου στα 2000 στιπλ με 5.25.1 στις 20 Οκτωβρίου 1980.

1990: Νεκρός βρίσκεται ο 17χρονος τσιγγάνος ποδοσφαιριστής του Κεραυνού Αγίας Βαρβάρας Γιάννης Τσατσάνης “Μαρσελίνο” ο οποίος είχε απαχθεί και είχαν ζητηθεί λύτρα 150 εκατομμυρίων δραχμών από τον πατέρα του. Δύο μέρες αργότερα, στις 22/6, θα αποκαλυφθεί ότι οι απαγωγείς δολοφόνησαν τον νεαρό επειδή είχε δει τα πρόσωπά τους. Δύο από αυτούς θα καταδικαστούν σε θάνατο στις 19/12/1991.

1980: Ο τερματοφύλακας της Καστοριάς Νίκος Σαργκάνης μεταγράφεται στον Ολυμπιακό έναντι του ποσού των 8 εκ. δρχ. Ακριβώς πέντε χρόνια μετά, στις 20/6/1985, θα μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό.

1968: Οι Αμερικανοί James Heinz, Charlie Greene και Rod Ray Smith γίνονται οι πρώτοι που τρέχουν τα 100μ σε χρόνο κάτω των 10″ με χρονόμετρο χειρός (9.9″).

1966: Για πρώτη φορά γίνεται έγχρωμη μετάδοση αγώνων γκολφ στους αγώνες του US Open στο Σαν Φρανσίσκο.

1949: Η Αμερικανίδα τενίστρια Gussie Moran εμφανίζεται στο Wimbledon φορώντας δαντελένια εσώρουχα του σχεδιαστή γυναικείων εμφανίσεων του τένις Teddy Tinling με αποτέλεσμα να της απαγορευθεί η είσοδος για τα επόμενα 33 χρόνια.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News