Παναθηναϊκός: Το θρίλερ της μεταγραφής Ζάετς στο κότερο του Βαρδινογιάννη

Σαν σήμερα, στις 25 Μαΐου 1984 ανακοινώθηκε η συμφωνία του Παναθηναϊκού με τον αρχηγό της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, Βέλιμιρ Ζάετς.

Ήταν μια μεταγραφή που έκανε μπαμ στην Ελλάδα και προκάλεσε αίσθηση στην Ευρώπη γιατί ο «Ζέκο» δεν ήταν κανένας τυχαίος ποδοσφαιριστής. Ήταν ο αρχηγός της εθνικής Γιουγκοσλαβίας, που είχε πάρει μέρος στο Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982 κι ετοιμαζόταν να παίξει στα τελικά του Euro1984 στη Γαλλία.

Στον Παναθηναϊκό φοβόντουσαν ότι η παρουσία του στα γαλλικά γήπεδα θα έβαζε στο παιχνίδι της απόκτησής του και άλλες ομάδες, γεγονός που θα ανέβαζε τόσο το κασέ του ποδοσφαιριστή όσο και τις απαιτήσεις της ομάδας του, Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Γι΄αυτό κινήθηκαν γρήγορα. 

Διαπραγματεύσεις στο κότερο του Βαρδινογιάννη

Πριν φύγει ο Μάιος τον προσκάλεσαν να έρθει με τη γυναίκα του στην Αθήνα. Παίζοντας… εντός έδρας ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε πάντα το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Έτσι κι έγινε. Ο Ζάετς ήρθε, παρακολούθησε τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Εθνικό στη «Λεωφόρο» και μετά πήγε στο κότερο του προέδρου. 

Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν ώρες. Ο Ζάετς ήταν σύμφωνος να φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι αλλά στο παιχνίδι είχε μπει εν τω μεταξύ το Αμβούργο που έκανε προσφορά 1.300.000 μάρκων (περίπου 53.600.000 δραχμές της εποχής) στη Ντινάμο Ζάγκρεμπ και έπρεπε ο Παναθηναϊκός να ανεβάσει τη δική του, αν ήθελε να ολοκληρώσει τη σπουδαία μεταγραφή. 

Τριετές συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό

Ο «καπετάνιος» ενημέρωσε τους Βαρδή και Θόδωρο Βαρδινογιάννη, που άναψαν το πράσινο φως για να ανεβάσει την προσφορά του Παναθηναϊκού. Σε ποιο ύψος δεν έγινε γνωστό. Ακούστηκε πώς έφτανε τα 70 εκατομμύρια δραχμές. Η Ντινάμο την αποδέχθηκε και ο Ζεκο υπέγραψε επί τόπου τριετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό.

Στη συνέχεια έφυγε για τη Γαλλία, όπου ήταν από τους λίγους διασωθέντες του ναυαγίου της Γιουγκοσλαβίας. Νέοι ενδιαφερόμενοι χτύπησαν την πόρτα του: Μπορντό, Νότιγχαμ Φόρεστ. Όμως ήταν αργά για αυτούς, το πουλάκι είχε πετάξει. Στις 19 Ιουνίου, μετά την ήττα από τη Γαλλία, ο Ζάετς ανακοίνωσε στους συμπαίκτες του στην εθνική ότι η νέα του ομάδα θα είναι ο Παναθηναϊκός. 

Το μπαμ με τον Πέτροβιτς που δεν… ηκούσθη

«Μερικές φορές, λυπάμαι που δεν πήγα στην Αγγλία, αλλά βρέθηκα στην Ελλάδα. Όμως ο Παναθηναϊκός ήταν επίσης μία σπουδαία ομάδα και αμέσως μετά την άφιξη μου, έπαιξε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών όπου αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ» δήλωσε πολλά χρόνια αργότερα σε συνέντευξη που έδωσε σε κροατική ιστοσελίδα. 

Οι πράσινοι εκείνο το καλοκαίρι ετοίμαζαν και άλλο μπαμ. Να φέρουν τον διεθνη μέσο Βλαντιμίρ Πέτροβιτς από την Αντβέρπ. Ο Πέτροβιτς είχε κάνει σπουδαίο όνομα με τον Ερυθρό Αστέρα (1972-82) και μετά από ένα πέρασμα από την Άρσεναλ, έπαιζε τότε στη βελγική Αντβέρπ. 

Ήταν ξένος όμως και ο Παναθηναϊκός είχε ήδη δυο, τον Χουάν Ρότσα και τον Ζάετς. Περιμένοντας να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την ελληνοποίηση του Αργεντινού, είχε συμφωνήσει με τον Πέτροβιτς. Αλλά καθώς η ελληνοποίηση του Ρότσα δεν προχώρησε, χάθηκε ο Πέτροβιτς. 

Το βίαιο μαρκάρισμα του Γ. Παπαδόπουλου

Ο Ζάετς αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό σε 67 αγώνες πρωταθλήματος και σημείωσε 11 γκολ. Έγραψε 15 ευρωπαϊκές συμμετοχές κι έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1984-85. Η καριέρα του τερματίστηκε ουσιαστικά το 1988 ύστερα από ένα βίαιο μαρκάρισμα του Γιώργου Παπαδόπουλου στον αγώνα με τον Ηρακλή. Ήταν 32 ετών…

Τα επόμενα χρόνια υπηρέτησε τον Παναθηναϊκό από τρία διαφορετικά πόστα: προπονητής, υπεύθυνος των Ακαδημιών και τεχνικός διευθυντής.

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News