Παναθηναϊκός: Σκλήρυνε, ωρίμασε, δεν πανικοβάλλεται, θέλει Ιβάν και «9άρι»

Ο Παναθηναϊκός έχει αφήσει πίσω του αρκετές από τις παθογένειες που τον ταλαιπώρησαν και το απέδειξε στους Ζωσιμάδες. Και πρέπει να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να ανέβει επίπεδο.

Η ισοπαλία του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΣ Γιάννινα στους Ζωσιμάδες είναι αποτυχία. Είναι αποτυχία επειδή ο Παναθηναϊκός δεν νίκησε και κάθε άλλο αποτέλεσμα δεν τον ικανοποιεί. Γιατί έχασε την ευκαιρία να προσπεράσει την ΑΕΚ στη βαθμολογία και αναγκάζεται ξανά να κυνηγάει τον Άρη. Διότι δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες του και έμεινε «άσφαιρος» για δεύτερο εκτός έδρας ματς στα Play Offs. Ένας απολογισμός με τρεις ισοπαλίες σε τέσσερα ματς και μόλις μία νίκη, δεν επαρκούν για την επιστροφή στην Ευρώπη.

Κάπου εδώ, αρχίζει ένα μεγάλο «αλλά». Το οποίο αποδεικνύει την πρόοδο που έχει σημειώσει το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και η βελτίωση του είναι έμπρακτη, έστω και αν δεν έχει αποτυπωθεί βαθμολογικά. Απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα που έχει υιοθετήσει σαν δεύτερη φύση του να περιμένει να χτυπάει στην κόντρα, ο Παναθηναϊκός επέβαλε το τέμπο του και απειλήθηκε ελάχιστα.

Η ενδεκάδα του Γιοβάνοβιτς είχε την κατοχή της μπάλας, την κυκλοφόρησε πολύ καλά και είχε τον τρόπο να μην εκτεθεί στα μετόπισθεν. Όσα δεν έκανε καλά στην κανονική διάρκεια στα Play Offs έμαθε να τα διαχειρίζεται και να προστατεύεται. Είναι σημαντικό για μία ομάδα που θέλει να ανέβει και να διεκδικήσει υψηλότερους στόχους, να εκπαιδευτεί στη σωστή εφαρμογή του τρανζίσιον.

Ο Παναθηναϊκός έχει αλλάξει

Κυρίως, ο Παναθηναϊκός έχει σκληρύνει. Δεν φοβάται να παίξει ξύλο και να τσαλακωθεί και αντιμετωπίζει στα ίσα σκληροτράχηλους αντιπάλους. Δεν είναι μία απλή διαπίστωση, είναι μία δύσκολη κατάκτηση και αρκεί να θυμηθούμε πόσο υπέφερε το Τριφύλλι σε ματς με αντίστοιχη φυσιογνωμία, μέχρι και πριν λίγο καιρό.

Η αντίδραση του Παναθηναϊκού μετά την αποβολή του Χουάνκαρ είναι χαρακτηριστική της νοοτροπίας που είχε αποκτήσει. Στο Ηράκλειο και στο Πανθεσσαλικό, μετά τις αποβολές του Βιγιαφάνιες και του Σάντσες, με το αριθμητικό μειονέκτημα είχε ακολουθήσει η κατάρρευση. Στους Ζωσιμάδες, με πιο ισχυρό αντίπαλο από τον ΟΦΗ και τον ΝΠΣ Βόλο, ο Παναθηναϊκός δεν τα έχασε. Συμπεριφέρθηκε ψύχραιμα και ώριμα, έλεγξε το τέμπο και έψαξε το δεύτερο γκολ. Σημαντική μεταμόρφωση, μέσα σε λίγους μήνες…

Το Τριφύλλι έχει μάθει να δημιουργεί. Αναπτύσσεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, έχει αυτοματισμούς και καλύτερες συνεργασίες. Η μπάλα δεν γυρίζει άσκοπα γύρω-γύρω, χωρίς δυνατότητα προώθησης. Οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς συνηθίζουν ο ένας τον άλλο, ξέρουν πως και πότε θα κινηθούν. Σαφώς, αυτό χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα, όμως πια τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά.

Τα τρία βήματα για την άνοδο

Με όλη αυτή την πρόοδο, είναι ξεκάθαρο και τι λείπει από τον Παναθηναϊκό, για να νικάει πιο εύκολα και να ξεπεράσει τις παθογένειες του. Το πρώτο και το πιο εμφανές είναι να συνεχίσει ο υπεύθυνος για την αγωνιστική εξέλιξη: ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Με τα κολλήματα και τα λάθη του, ο Σέρβος δείχνει έμπρακτα ότι η ομάδα προοδεύει μέρα με τη μέρα.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι η απόκτηση ενός δεινού σκόρερ. Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από έναν αξιόπιστο στράικερ, ο οποίος θα λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα του: το «εύκολο γκολ». Στα Play Offs είναι ο μόνος ο οποίος δεν έχει πάρει κάτι από τον «φουνταριστό» του και αυτό αποτελεί ένα ποδοσφαιρικό παράδοξο. Δεν είναι φυσιολογικό και κοστίζει βαθμούς, αφού μία ομάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μακριά χωρίς επιλογές από το «9» της.

Κατά τρίτον, το ρόστερ πρέπει να μεγαλώσει το καλοκαίρι. Ο Γιοβάνοβιτς θέλει να παρέμβει στη ροή του ματς και δεν έχει την ευελιξία των συναδέρφων του. Είναι απαραίτητο το δυναμικό να έχει ποιοτικό και ποσοτικό εύρος, για να βοηθήσει τον προπονητή του. Για παράδειγμα, στους Ζωσιμάδες ο Γιοβάνοβιτς πήρε ελάχιστα πράγματα από τον Χατζηγιοβάνη και τον Βιτάλ, ενώ δεν είχε κλασικό στράικερ στον πάγκο του…  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News