Παναθηναϊκός: Που βρίσκεται η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» δέκα χρόνια από την ίδρυσή της;

Παναθηναϊκός: Που βρίσκεται η «Παναθηναϊκό Συμμαχία» δέκα χρόνια από την ίδρυσή της; Στις 3 Μαϊου του 2012 είχε γνωστοποιηθεί η ιδρυτική διακήρυξη της κίνησης

Η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» συστήθηκε στον κόσμο του Τριφυλλιού ακριβώς δέκα χρόνια πριν, στις 3 Μαΐου του 2012. Το Sportday.gr απαντά που βρίσκεται σήμερα το σωματείο της λαϊκής βάσης και γιατί δεν πέτυχε το εγχείρημα.

Η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» έχει πια ξεχαστεί στη συνείδηση των οπαδών του Τριφυλλιού. Φαντάζει ως κάτι πολύ μακρινό, ένα απομεινάρι μίας άλλης εποχής, σαν έχει προηγηθεί ένας… αιώνας. Εν μέρει, έτσι. Η τελευταία δεκαετία είναι τόσο πυκνή σε γεγονότα και η καθημερινότητα του καθενός έχει μεταβληθεί τόσο πολύ, ώστε αντιμετωπίζει το 2012 όχι ως μία δεκαετία πριν, αλλά συνολικά ως έναν άλλον κόσμο. Κατά κάποιο τρόπο, πράγματι ισχύει μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία.

Όμως, ακριβώς δέκα χρόνια πριν, η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» είχε συστηθεί στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Με την προσωρινή επωνυμία «Άμεση Στήριξη», σαν σήμερα στις 3 Μαΐου του 2012, είχε γνωστοποιηθεί η ιδρυτική διακήρυξη της

«Εμείς, οι φίλοι του Παναθηναϊκού, είμαστε άνθρωποι από διαφορετικά κοινωνικά και επαγγελματικά περιβάλλοντα και διαφορετικές γενιές. Μας συνδέει, όμως, κάτι ισχυρό: η αγάπη γι’ αυτόν τον μοναδικό στην ελληνική ιστορία Σύλλογο γι’ αυτό κι αποφασίζουμε σήμερα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» ανέφερε μεταξύ άλλων η ιδρυτική διακήρυξη.

Ένα έγγραφο που έφερε την υπογραφή του Γιάννη Αλαφούζου, του τότε Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, του επιχειρηματία Λεωνίδα Πολέμη, του παλαίμαχου Αριστείδη Καμάρα, των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Γιάννη Ζουγανέλη, των δημοσιογράφων Παύλου Τσίμα, Αλέξη Παπαχελά, Σίας Κοσιώνη, της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλη κ.α.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ, γνωστή… Η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του Γιάννη Αλαφούζου, τα 40-50.000 μέλη δεν εγγράφηκαν ποτέ, μετά βίας ξεπέρασαν τις 8.000 και αυτό επειδή εγγράφονταν υποχρεωτικά οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας και φυσικά, τα εκατομμύρια ευρώ δεν συγκεντρώθηκαν ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσω της Συμμαχίας, μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από τα μέλη και όχι από τον Αλαφούζο…

Η απαρχή της εγκατάλειψης του Αλαφούζου

Ο Γιάννης Αλαφούζος εγκατέλειψε το εγχείρημα της Συμμαχίας ουσιαστικά από τον Μάρτιο του 2014, όταν άρχισε να χρηματοδοτεί την ΠΑΕ μέσω της κυπριακής off shore «Sortivo Ltd». Μέχρι τότε, τα χρήματα του εφοπλιστή διοχετεύονταν μέσω του σωματείου λαϊκής βάσης. Σταδιακά, η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» από μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ (στις 18 Ιουλίου του 2012 πήρε στην κατοχή της τις μετοχές της οικογένειας Βαρδινογιάννη και λίγο αργότερα, του Νικόλα Πατέρα) κατέληξε μικρομέτοχος. Μέχρι που σήμερα, ουσιαστικά το ποσοστό της έχει εξαϋλωθεί και κυμαίνεται κάτω του 0,0001%.

Πρακτικά, όταν οι εγγραφές στη Συμμαχία αποσυνδέθηκαν από τα εισιτήρια διαρκείας της ΠΑΕ, έπαψε η όποια μαζικότητα του εγχειρήματος. Ελάχιστοι διατήρησαν τις συνδρομές τους για 2-3 χρόνια, όμως και αυτοί δεν συνέχισαν. Πλέον, ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ως φυσικό πρόσωπο, με την κυπριακή εταιρία του να έχει ένα σημαντικό μερίδιο στην ΠΑΕ. Πρακτικά, η Συμμαχία ακολούθησε την τύχη των μετόχων της πολυμετοχικότητας.

Η νομική οντότητα της Συμμαχίας υφίσταται

Σήμερα, όσο και αν ακούγεται παράξενο, η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» υφίσταται ως νομική οντότητα. Μετρημένοι άνθρωποι ασχολούνται, υπάρχει ενεργή διοίκηση, αλλά σαφώς οι δράσεις και οι παρεμβάσεις της δεν τυγχάνουν προβολής ή αποδοχής. Πάντως, τα επίσημα προφίλ του σωματείου (Παναθηναϊκή Συμμαχία – Paoalliance.gr) στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι ανενεργά από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2019. Καθώς και η επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση (www.paoalliance.gr) έχει πλέον «πέσει».

Οι λόγοι της αποτυχίας του εγχειρήματος

Το γιατί δεν πέτυχε η λαϊκή βάση στην Ελλάδα, επιδέχεται μίας σύνθετης απάντησης. Αφενός, οι Έλληνες δεν έχουν καλλιεργήσει την κουλτούρα της συμμετοχικότητας και ειδικά στον αθλητισμό, περιμένουν τον λεφτά παράγοντα, ο οποίος θα πληρώνει για όλα. Ούτε καν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, το πρόσωπο με τη μεγάλη αποδοχή στον κόσμο του Παναθηναϊκού, δεν κατάφερε να εμπνεύσει με το «PAO Alive».

Αφετέρου, όταν ιδρύθηκε η Συμμαχία, ακόμα στην επικαιρότητα του Τριφυλλιού, παρέμενε ο Ανδρέας Βγενόπουλος και εμφανιζόταν ως μία πιθανή λύση στο ιδιοκτησιακό. Συνεπώς, το όραμα που είχε ο Γιάννης Αλαφούζος και μερικοί συνεργάτες του, δεν το ενστερνιζόταν η πλειονότητα των οπαδών. Οπότε, μοιραία το… καράβι έπεσε στα βράχια.

Πάντως, ουδείς πρέπει να αμφιβάλλει ότι σε ένα βαθμό, η Συμμαχία πέτυχε. Δεν κατάφερε να αλλάξει το ρου της ιστορίας του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου, ωστόσο απεσόβησε την κατάρρευση της ποδοσφαιρικής ομάδας. Σε ένα τάιμινγκ που κανένας από τους επιχειρηματίες της πολυμετοχικότητας δεν αναλάμβανε τη διοίκηση, ο Αλαφούζος με τη συνδρομή των μελών, επενέβησαν και διατήρησαν τον Παναθηναϊκό αξιοπρεπή και ανταγωνιστικό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News