Παναθηναϊκός: «Πακέτο» δύο εκατομμυρίων για τον... επόμενο Μπεργκ

Παναθηναϊκός: «Πακέτο» δύο εκατομμυρίων για τον… επόμενο Μπεργκ ρίχνει ο Αλαφούζος στις μεταγραφές

Είναι -μακράν- το πλέον δισεπίλυτο πρόβλημα του Παναθηναϊκού την τελευταία πενταετία… Το «εύκολο» γκολ, που έχει μετατραπεί σε «βάσανο» για το «τριφύλλι» απ’ το καλοκαίρι του 2017, όταν πωλήθηκε ο σπουδαίος Μάρκους Μπεργκ στην Αλ Αΐν των Η.Α.Ε. Γνωστά όλα, ειπωμένα και χιλιογραμμένα…

Σ’ αυτή την πενταετία ο Παναθηναϊκός ενέταξε στο δυναμικό του συνολικά 10 επιθετικούς, ξοδεύοντας συνολικά περίπου 5 εκατ. ευρώ σε ομάδες και συμβόλαια: Κατά σειρά απέκτησε τους Γκιγέρμο Μολίνς (συνυπήρξε τρεις μήνες με τον Μπεργκ, αλλά βασικός έγινε όταν έφυγε πλέον), Αντρές Τσάβες, Λουτσιάνο Νέβες, Αργύρη Καμπετσή, Νίκο Βέργο, Φεντερίκο Μακέντα, Μαρκ Σιφναίο (!), Χουάν Περέα, Καρλίτος Λόπεθ και Φώτη Ιωαννίδη. Όλοι μαζί έχουν σημειώσει 91 γκολ (τα 40 ο Μακέντα) κι έχουν δώσει 25 ασίστ σε συνολικά 386 ματς (και οι 10 επιθετικοί), την ώρα που ο Μπεργκ είχε πετύχει μόνος του 95 γκολ και είχε δώσει 25 ασίστ σε 151 συμμετοχές σε τέσσερις σεζόν απ’ το 2013 έως το 2017! Πέρασαν πέντε χρόνια κι όλοι οι υπόλοιποι επιθετικοί μαζί, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κάνουν έναν… Μπεργκ!

Ο Παναθηναϊκός στην αγορά και στην αναζήτηση του επόμενου Μπεργκ

Η απόφαση πλέον είναι ειλημμένη εδώ και καιρό, ανεξάρτητα απ’ το τι θα βγάλει η εφετινή σεζόν: Ο Παναθηναϊκός θα κινηθεί το καλοκαίρι για έναν φορ «πρώτης γραμμής», προκειμένου να προσπαθήσει να σβήσει (επιτέλους) το πρόβλημα, που δεν μπόρεσε να λύσει επαρκώς, ουδείς απ’ τους επιθετικούς που ήρθαν μετά τον Σουηδό…

Κι επειδή το γκολ είναι κάτι που πάντα «πληρώνεται» στο ποδόσφαιρο και δη αδρά, οι «πράσινοι» -κι εν προκειμένω ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος- κατανοούν πως θα χρειαστεί να γίνει μία σημαντική επένδυση για τη συγκεκριμένη θέση, ούτως ώστε να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να κοιτάξει πιο ψηλά «ράφια» και να αυξήσει τις πιθανότητές του, για να βρει έναν παίκτη που πραγματικά θα (του) κάνει τη… διαφορά.

Μολονότι δεν έχει ανοίξει ακόμη κουβέντα μεταγραφικού σχεδιασμού (κάτι απολύτως λογικό, καθότι η σεζόν είναι πια στην τελική ευθεία της κι όλοι οι στόχοι της ομάδας είναι ορθάνοικτοι) οι πληροφορίες της «SportDay» αναφέρουν πως στο «τριφύλλι» έχουν αποφασίσει –ανεξαρτήτως της κατάληξης της χρονιάς που «τρέχει»- να κάνουν το καλοκαίρι τουλάχιστον μία μεταγραφή «τύπου Παλάσιος». Δηλαδή, με ένα ποσό που θα φτάνει συνολικά έως και τα 2 εκατ. ευρώ. Οσο πήγε δηλαδή, και η «μετακόμιση» του «Τούκου» απ’ την Ιντεπεντιέντε στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο στο σύνολό της ως προς τα χρήματα που δόθηκαν στις ομάδες του, πέρα απ’ το συμβόλαιο των 600.000 ευρώ που έχει ο Αργεντινός. Κι αυτή η μεταγραφή θα αφορά την κορυφή της επίθεσης.

Το πιο ακριβό συμβόλαιο στον κεντρικό επιθετικό

Γενικά ο Παναθηναϊκός είναι διατεθειμένος να προσφέρει το πιο «ακριβό» συμβόλαιο της επόμενης χρονιάς (plus 1 εκατ. ευρώ) στον επιθετικό που θα αποκτηθεί, καταλήγοντας σε έναν παίκτη που θα «αξίζει» αυτά τα λεφτά και θα είναι σε θέση να τα δικαιολογήσει μέσα στο γήπεδο. Κι όπως γίνεται κατανοητό, η επιλογή που θα γίνει, θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική. Διότι η συγκεκριμένη κίνηση, αλλά και το (πολύ υψηλό) ποσό που θα επενδυθεί, δεν «σηκώνουν» λάθη. Και σίγουρα δεν θα είναι επιλογή… περιτυλίγματος (τύπου… Εσιέν το 2015), αλλά ουσίας, με έναν φορ που θα αλλάξει επίπεδο στην επίθεση του Παναθηναϊκού.

Τα πρώτα ονόματα έχουν «τσεκαριστεί» εδώ και καιρό απ’ το τμήμα σκάουτινγκ, ενώ καθημερινά ελέγχονται παίκτες απ’ όλο τον κόσμο, προκειμένου να εμπλουτιστεί η «βάση δεδομένων» με περιπτώσεις που θα ταιριάξουν σ’ αυτό που ψάχνει -και πάνω απ’ όλα έχει… ανάγκη- ο Παναθηναϊκός για τον επιθετικό κορυφής.

Οσο για τα χαρακτηριστικά που έχουν τεθεί στη… μηχανή αναζήτησης; Ο Παναθηναϊκός «τσεκάρει» επιθετικούς με βάση τις σκέψεις και τις προδιαγραφές που θέλει ο Γιοβάνοβιτς. Κι αυτό «δείχνει» πολλά (και) για τη δική του παραμονή στον «πράσινο» πάγκο, που φαίνεται να «κλειδώνει» κάθε μέρα που περνά. Η επιθυμία έχει να κάνει περισσότερο με φορ περιοχής, πιο καθαρό «9άρι», που θα μπορεί να παίξει συνδυαστικά και να «συμμετέχει» σε ποδόσφαιρο κατοχής και βεβαίως θα έχει σταθερά καλούς αριθμούς στις προηγούμενες χρονιές του… Δεν θα είναι εύκολη η αναζήτηση, αλλά όταν έχεις (πολύ) μεγαλύτερη οικονομική άνεση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, σίγουρα μπορείς να βρεις αυτό που θες…

Ο τελευταίος επιθετικός που είχε ο Παναθηναϊκός με συμβόλαιο άνω του 1 εκατ. ευρώ ήταν ο Μάρκους Μπεργκ. Κι αυτό ο Σουηδός, που πήγε στο «τριφύλλι» το καλοκαίρι του 2013 με αποδοχές 400.000 ευρώ, το «έπιασε» μετά τη δεύτερη ανανέωση του συμβολαίου του το 2016.

Από εκεί και πέρα, ένα βασικό ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τους… υπάρχοντες επιθετικούς, ήτοι με τον Φεντερίκο Μακέντα και τον Καρλίτος Λόπεθ, οι οποίοι έχουν συμβόλαια έως το καλοκαίρι του 2023. Η κατάσταση εκεί είναι ακόμη πολύ «ρευστή», όμως είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν… ανακατατάξεις στην «πράσινη» γραμμή… πυρός. Και δύσκολα θα βρίσκονται και οι δύο μαζί στο Κορωπί και την επόμενη σεζόν…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News