Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Όταν οι οπαδοί των δύο αιωνίων μετέτρεψαν τη Λεωφόρο σε... Περού

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Όταν οι οπαδοί των δύο αιωνίων μετέτρεψαν τη Λεωφόρο σε… Περού | Ρετρό | Ιστορίες ποδοσφαίρου

Σαν σήμερα πριν 58 χρόνια, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού διέκοψαν τον ημιτελικό του Κυπέλλου, γιατί πίστεψαν ότι το αποτέλεσμα ήταν… στημένο.

Λίμα, Στάδιο Νασιονάλ, 24 Μαΐου 1964. Περού και Αργεντινή αναμετρήθηκαν στην περουβιανή πρωτεύουσα για το Προολυμπιακό Τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Η Αργεντινή προηγήθηκε 1-0, το Περού ισοφάρισε λίγο πριν τη λήξη, όμως ο διαιτητής δεν μέτρησε το γκολ. Οι Περουβιανοί θεατές στις εξέδρες αντέδρασαν και προκάλεσαν επεισόδια, με τους αστυνομικούς να επεμβαίνουν για να τα καταστείλουν.

Η αντίδραση της Αστυνομίας έφερε σφοδρές συγκρούσεις και άτακτη έξοδο του κόσμου προς την έξοδο των θυρών. Σύντομα το πλήθος μετατράπηκε σε όχλο και ακολούθησε η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με απολογισμό 328 νεκρούς και άνω των 500 τραυματιών.

Αθήνα, Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας, 17 Ιουνίου 1964. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του Κυπέλλου, με την ΑΕΚ να περιμένει στον τελικό τον δεύτερο φιναλίστ. Ο Παναθηναϊκός προερχόταν από τη στέψη του ως αήττητος πρωταθλητής και ήθελε να σφραγίσει την κυριαρχία του και ο Ολυμπιακός να τελειώσει τη σεζόν με έναν τίτλο.

Η καλοκαιρινή ζέστη ήταν πολύ έντονη, οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι ήταν καταπονημένοι από μία δύσκολη σεζόν και το τέμπο του ματς ήταν πολύ χαλαρό. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Νεοφώτιστο στο 16’ και ο Παναθηναϊκός είχε ισοφαρίσει με τον Δομάζο στο 36’.

Η κανονική διάρκεια έληξε 1-1, το ίδιο φάνηκε πως θα συμβεί και με την παράταση. Με τον ρυθμό και τη χαλαρότητα κάθε άλλο παρά ντέρμπι αιωνίων να θυμίζει… Ίσως αυτά τα χαρακτηριστικά να ώθησαν τους οπαδούς να πιστέψουν πως το αποτέλεσμα ήταν προσυνεννοημένο, προκειμένου να διεξαχθεί και ρεβάνς!

Γιατί τότε δεν ίσχυε στη διοργάνωση η διαδικασία των πέναλτι. Εφόσον δεν αναδεικνυόταν νικητής, ακολουθήσε ρεβάνς στις επόμενες ημέρες. Σε μία περίοδο που οι πωλήσεις εισιτηρίων ήταν το μόνο έσοδο για τις ομάδες, οι θεατές σκέφτηκαν πως το ισόπαλο 1-1 ήταν σικέ και αποσκοπούσε εκεί ακριβώς: σε μία νέα αναμέτρηση με εξαντλημένα εισιτήρια, με τους δύο αιώνιους να εισπράττουν και άλλα χρήματα!

«Πουλημένοι», «Είναι σικέ», «Θα μπούμε μέσα» και άλλα παρόμοια συνθήματα ακούγονταν στις εξέδρες του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. «Θα γίνει Περού» ήταν το πιο ακραίο που ειπώθηκε, όμως με νωπές τις μνήμες από την τραγωδία στη Λατινική Αμερική, το γεγονός δεν απείχε πολύ…

Περίπου στο δέκατο λεπτό της παράτασης, πάρα πολλοί από τους περίπου 30.000 θεατές στις εξέδρες, εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο, εξαγριωμένοι και πεπεισμένοι ότι οι παίκτες ήταν… μιλημένοι. Η ιαχή «Περού-Περού» ακουγόταν συχνά από το οργισμένο πλήθος, που στην κυριολεξία έσπαγε ότι έβρισκε μπροστά του! Κάγκελα, κομμάτια τσιμέντου, οι διαφημιστικές πινακίδες, τα αποδυτήρια, τα επίσημα, τα γκολπόστ, κάθε εγκατάσταση ή κατασκευή. Μέχρι και το στέγαστρο επί της οδού Τσόχα, υπέστη φθορές! Στο τέλος, ο χώρος πυρπολύθηκε και άναψαν φωτιές!

Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, ωστόσο η κατάσταση δεν ξέφυγε χάρη σε μεγάλο βαθμό στους χειρισμούς του Αστυνομικού Διευθυντή, Γιώργου Κανελλάκη. Ο επικεφαλής αξιωματικός των περίπου 1.000 αστυφυλάκων, διέταξε να τηρηθεί παθητική στάση και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Οι βανδαλισμοί συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα και οι εισβολείς αποχώρησαν μόνοι τους μετά από λίγες ώρες, αφού εκτονώθηκαν.

Για την ιστορία, ο ημιτελικός δεν τελείωσε ποτέ. Η ΕΠΟ δεν όρισε επαναληπτικό για τον φόβο της επανάληψης των επεισοδίων, ούτε και τιμώρησε τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό αναγνωρίζοντας ότι δεν έφεραν ουσιαστική ευθύνη. Η Ομοσπονδία δήλωσε την ΑΕΚ στο Κύπελλο Κυπελλούχων και μετά από μερικούς μήνες, την αναγνώρισε ως νικήτρια της διοργάνωσης. Η έδρα του Τριφυλλιού υπέστη ζημιές άνω του ενός εκατομμυρίου δραχμών, ιλιγγιώδες ποσό για την εποχή. Στην πραγματικότητα, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ποτέ δεν αποκαταστάθηκε στη μορφή και με τις υποδομές που είχε πριν από εκείνο το ματς…

Παναθηναϊκός: Boυτσαράς, Καµάρας, Παπουλίδης, Σούρπης, Ανδρέου, Πιτυχούτης, Δοµάζος, Λουκανίδης, Κοµιανίδης, Πανάκης, Παπαεµµανουήλ.

Ολυμπιακός: Αυγητίδης, Πλέσσας, Στεφανάκος, Παυλίδης, Σηµαντήρης, Πολυχρονίου, Γκαϊτατζής, Βασιλείου, Σιδέρης, Παπάζογλου, Νεοφώτιστος.

Σκόρερ: 16′ Νεοφώτιστος, 36′ Δοµάζος.

Διαιτητής: Μάτενς (Ολλανδία).

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News