Παναθηναϊκός: Ο πολυσυζητημένος Γιάσμινκο Βέλιτς και οι… βαρδινογιαννικοί συνειρμοί

Παναθηναϊκός: Ο πολυσυζητημένος Γιάσμινκο Βέλιτς για τη Β’ ομάδα και οι… βαρδινογιαννικοί συνειρμοί

Ο Γιάσμινκο Βέλιτς υπήρξε ο εξ’ απορρήτων του Γιάννη Βαρδινογιάννη, πέρασε από πολλά πόστα στον Παναθηναϊκό και αποπέμφθηκε στην πολυμετοχικότητα στο πλαίσιο της από-βαρδινογιαννοποίησης. Δεκατρία χρόνια μετά, ο Βόσνιος επιστρέφει στο Τριφύλλι.

Η είδηση ότι ο Γιάσμινκο Βέλιτς προβάλλει ως το ακλόνητο φαβορί για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού Β’, επανάφερε στο προσκήνιο ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα στην περίοδο της πολυμετοχικότητας. Έναν άνθρωπο ο οποίος για μία τετραετία περίπου ήταν ο εξ’ απορρήτων του Γιάννη Βαρδινογιάννη στην Παιανία και λόγω αυτού του γεγονός έληξε η σχέση του με το Τριφύλλι…

Μοιραία, ο Γιάσμινκο Βέλιτς προκαλεί συνειρμούς στον κόσμο. Οι πιο καχύποπτοι, αυτοί που δεν πείθονται με τίποτα ότι ο Τζίγγερ έχει φύγει και τον βλέπουν πίσω απ’ οτιδήποτε συμβαίνει, εξέλαβαν την επικείμενη πρόσληψη του Βέλιτς ως σημάδι επιστροφής του πρώην μεγαλομετόχου. Γιατί έχουν συνδέσει τον Βάσνιο με την περίοδο του Γιάννη Βαρδινογιάννη…

Η πρώτη παρουσία με τον Σάντος

Ο Γιάσμινκο Βέλιτς πέρασε για πρώτη φορά τις πύλες της Παιανίας το καλοκαίρι του 2002, ως μέλος του επιτελείου του Φερνάντο Σάντος. Η πρώτη παρουσία του στον Παναθηναϊκό είχε μικρή διάρκεια, αφού ο Πορτογάλος προπονητής απολύθηκε σύντομα, απόρροια των τριών συνεχόμενων ηττών στην αρχή του πρωταθλήματος και της κακής απόδοσης της ομάδας.

Ο Βέλιτς ακολούθησε τον ποδοσφαιρικό μέντορα του στην έξοδο, όμως είχε προλάβει να… τρυπώσει στο μυαλό του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Ο οποίος δεν τον ξέχασε και τον κάλεσε για να συνεργαστούν μετά από τρία χρόνια. Στις αρχές του 2006, η ΠΑΕ ανακοίνωσε ότι ο Βέλιτς θα εργαστεί ως σκάουτερ, χωρίς να έχει καθημερινή επαφή με την ομάδα. Οι γνωρίζοντες τι συνέβαινε στο Τριφύλλι, έλεγαν ότι ο Βόσνιος δεν εμπλεκόταν στη δουλειά του Αλμπέρτο Μαλεζάνι και είχε απ’ ευθείας σχέση με τον τότε μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ.

Σταδιακά, ο Βέλιτς εμφανιζόταν όλο και περισσότερο στην Παιανία και ήταν προφανές πως οι αρμοδιότητες του αυξάνονταν. Μετά την απόλυση του Χανς Μπάκε, ο Βέλιτς κοουτσάρισε ως υπηρεσιακός τον Παναθηναϊκό και παράλληλα, είχε κομβική συμμετοχή στην πρόσληψη του Ισπανού Βίκτορ Μουνιόθ. Στις 9 Οκτωβρίου του 2006, ο «Βέλα» ονομάστηκε γενικός αρχηγός αντικαθιστώντας τον Στράτο Αποστολάκη και ευρισκόμενος σε κάθε ματς στον πάγκο…

Η άνοδος του Βέλιτς στην ιεραρχία

Λίγο πριν το τέλος της σεζόν 2006-2007, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης σε «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους αποκάλεσε τον Γιάσμινκο Βέλιτς τεχνικό διευθυντή. Ο Βόσνιος δεν είχε πάρει το ανάλογο πόστο στο διοικητικό οργανόγραμμα των «πράσινων», όμως… γλώσσα λανθάνουσα λέει την αλήθεια. Ήδη, ο Βέλιτς δούλευε ως επικεφαλής του σχεδιασμού και ο Πορτογάλος Ζοσέ Πεσέιρο αποτέλεσε προσωπική επιλογή του το καλοκαίρι του 2007.

Το έργο του Πεσέιρο εκείνη τη σεζόν κρίθηκε ποικιλοτρόπως. Ο Βόσνιος είχε ποδοσφαιρικό μάτι, φέρνοντας στην Αθήνα παίκτες όπως οι Νταμ Εντόι και Σιμάο Μάτε, που κόστισαν ελάχιστα και εξελίχτηκαν πάρα πολύ. Αντίστοιχα, στα αποδυτήρια εκφράστηκαν παράπονα για τη συμπεριφορά του «Βέλα» και φάνηκε πως στη διαχείριση των χαρακτήρων δεν ήταν εξίσου ικανός.

Η πολυμετοχικότητα διαμόρφωσε νέα δεδομένα στον Παναθηναϊκό και ο Βέλιτς δεν ήταν ένα αποδεκτό πρόσωπο για να συνεχίσει στα ηνία. Ωστόσο, σε πρώτη φάση ο Βόσνιος παρέμεινε ενεργός στην Παιανία. Επί της ουσίας, ήταν ο άμεσος υφιστάμενος του νέου διευθυντή ποδοσφαίρου, Κώστα Αντωνίου, συνοδεύοντας τον στα ταξίδια και συμμετέχοντας στις διαπραγματεύσεις. Όμως, στον περίγυρο του Τριφυλλιού το κλίμα γινόταν όλο και πιο βαρύ για κάθε… βαρδινογιαννικό στέλεχος εντός της ΠΑΕ. Πόσο μάλλον για κάποιον ο οποίος ήταν ο πιο έμπιστος του Τζίγγερ στα ποδοσφαιρικά ζητήματα.

Η αποπομπή του Βέλιτς λόγω… Τζίγγερ

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2009, ανήμερα μιας συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ, οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί κάτω από τα γραφεία για να διαμαρτυρηθούν, αφού η πορεία της ομάδας δεν ήταν η αναμενόμενη. Όταν αντίκρισαν τον τότε πρόεδρο, Νικόλα Πατέρα, του ζήτησαν να απομακρύνει τον Βέλιτς, καταδεικνύοντας την άποψη που επικρατούσε για τον θεωρούμενο ρόλο του ως… εσωτερικού εχθρού.

Στις 31/1, η ΠΑΕ με μία λιτή ανακοίνωση γνωστοποίησε τη λήξη της συνεργασίας με τον Γιάσμινκο Βέλιτς. Ανεπισήμως, οι «διαρροές» από τη διοίκηση του χρέωναν ότι αποκάλυπτε σε δημοσιογράφους τις μεταγραφικές κινήσεις του Κώστα Αντωνίου και πως λειτουργούσε διασπαστικά. Αναμφίβολα, σε εκείνο το τάιμινγκ ο Βέλιτς αποτέλεσε τον αποδιοπομπαίο τράγο για πολλά… στραβά στον Παναθηναϊκό.

Ο Βόσνιος θυσιάστηκε ως παράπλευρη απώλεια σε έναν πιο μεγάλο πόλεμο, ανάμεσα τότε στον Γιάννη Βαρδινογιάννη και στους Νικόλα Πατέρα και Ανδρέα Βγενόπουλο. «Καθείς εφ’ ω ετάχθη» και ο Βέλιτς λογιζόταν ένα βασικό κομμάτι του βαρδινογιαννικού μπλοκ σε μία περίοδο που επιχειρήθηκε η από-βαρδινογιαννοποίηση του Παναθηναϊκού. Ο ίδιος προτίμησε τότε να μην μιλήσει και αναζήτησε την εργασιακή τύχη του αλλού. Πλέον, δεκατρία χρόνια μετά, είναι έτοιμος να φορέσει ξανά την πράσινη φόρμα, από ακόμα ένα πόστο!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News