Παναθηναϊκός: Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε ρόλο… Ιανού

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει δύο επιλογές για την τακτική του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Το Sportday.gr αναλύει…

Θα ακολουθήσει τη δοκιμασμένη συνταγή ή θα επιστρατεύσει κάποιο τρικ; Αυτό είναι το ερώτημα για την τακτική που θα εφαρμόσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο σημερινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Από τη μία, υπάρχει το πετυχημένο 4-3-3, με το οποίο ο Γιοβάνοβιτς δούλεψε από την προετοιμασία και το οποίο σε μεγάλο βαθμό οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο αήττητο σερί (με πολλά ντέρμπι) των 13 παιχνιδιών. Το μεγαλύτερο που έχει καταγράψει το Τριφύλλι την τελευταία πενταετία.

Από την άλλη, με το συγκεκριμένο σύστημα ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να υπερισχύσει αγωνιστικά του ΠΑΟΚ ούτε και όταν τον νίκησε στα Play Offs. Μοιραία, στο μυαλό του Ιβάν περνάνε σκέψεις για το 3-4-3. Ένα πιο κυνικό, βαθμοθηρικό και κόντρα στη λογική του Σέρβου, στυλ.

Τα δύο συστήματα του Γιοβάνοβιτς

Με βάση το ρεπορτάζ από τις προπονήσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής, ο Γιοβάνοβιτς προσανατολίζεται στο 4-3-3. Επανδρωμένο από τα γνωστά πρόσωπα των τελευταίων αγωνιστικών. Ο Μπρινιόλι στην εστία, οι Σένκεφελντ και Βέλεθ στο κέντρο της άμυνας, ο Κώτσιρας στο δεξιό άκρο και ο Χουάνκαρ στο αριστερό άκρο, Ρούμπεν, Γκατσίνοβιτς και Βιγιαφάνιες στην τριάδα του «άξονα», ο Παλάσιος ως δεξιός εξτρέμ, ο Αϊτόρ ως αριστερός εξτρέμ και ο Ιωαννίδης στην κορυφή.

Στο ενδεχόμενο που ο Ιβάν θα αναπροσαρμόσει τον σχηματισμό του, θα χρειαστεί να καταφύγει σε αλλαγές. Αφενός να χρησιμοποιήσει στην άμυνα τον Κουρμπέλη (έχει τη δυνατότητα να ανέβει ως μέσος για αναδιάταξη συστήματος) και αφετέρου, να επαναφέρει τον Αλεξανδρόπουλο στη μεσαία γραμμή. Γιατί δίδυμο χωρίς τα τρεξίματα και την ενέργεια του νεαρού χαφ, δεν συγκροτείται…

Ο Γιοβάνοβιτς με τα δύο πρόσωπα

Στη συνέντευξη Τύπου ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς περιέγραψε απόλυτα την πραγματικότητα. «Ο ΠΑΟΚ έχει την εμπειρία, ο Παναθηναϊκός τον ενθουσιασμό» τόνισε ο Σέρβος. Αυτό σημαίνει πως ο Γιοβάνοβιτς πρέπει να αποφασίσει πως θα διεκδικήσει το τρόπαιο: προσπαθώντας να παίξει με τον δικό του τρόπο ή αποδεχόμενο την ανωτερότητα του αντιπάλου και καταφεύγοντας σε ένα στυλ… ανταρτοπόλεμου.

Για τον Ιβάν της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, η απάντηση δεν επιδεχόταν αμφισβήτησης: ο Παναθηναϊκός θα αγωνιζόταν με το στυλ του. Για τον προπονητή του Τριφυλλιού στα Play Offs, τα πράγματα περιπλέκονται, γιατί απέδειξε πως ελίσσεται και κυνηγά πρωτίστως το αποτέλεσμα…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News