Παναθηναϊκός Μεταγραφές: Γιατί «καίγεται» ο Γιοβάνοβιτς για την απόκτηση του Σεπφ

Οι αγωνιστικοί λόγοι της προσωπικής επιλογής του Αυστριακού μέσου από τον προπονητή του Παναθηναϊκού, η αντικατάσταση του Γκατσίνοβιτς και τα δεδομένα που θα κρίνουν τη μεταγραφή του.

Δεν επιλέχθηκε τυχαία ο Αλεσάντρο Σεπφ από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, για να αποτελέσει τον έναν απ’ τους δύο δημιουργικούς χαφ που ψάχνει το «τριφύλλι» απ’ το ξεκίνημα του εφετινού σχεδιασμού του. Διότι ο διεθνής Αυστριακός μέσος -που αποτελεί 100% προσωπική επιλογή του Σέρβου τεχνικού κατόπιν μεγάλου «ξεσκονίσματος»- είναι μία πολύ έξυπνη επιλογή κι ακριβώς ο παίκτης που αναζητούσε ο Γιοβάνοβιτς για να μην χρειαστεί να «πειράξει» στο ελάχιστο το αγωνιστικό μοντέλο και το στυλ παιχνιδιού που εδραίωσε στο (εξαιρετικό) δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, μετά την έλευση του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς.

Πολύ απλά γιατί ο Σεπφ είναι ένας πολύ ικανός και δημιουργικός μέσος, πανομοιότυπων αγωνιστικών χαρακτηριστικών με τον Σέρβο, εξίσου έμπειρος με παραστάσεις οκταετίας στις δύσκολες συνθήκες της τρομερά απαιτητικής κι ανταγωνιστικής Bundesliga, που αν εντέλει αποκτηθεί, ο 59χρονος τεχνικός θεωρεί πως θα βοηθήσει πολύ στο να διατηρηθεί η αγωνιστική δομή του Παναθηναϊκού. Σαν να αλλάζει δηλαδή μόνο το πρόσωπο στην ενδεκάδα, δίχως να επηρεάζεται το παιχνίδι και ο συνολικός προσανατολισμός της ομάδας, μολονότι ο Σεπφ είναι πολύ πιο καθαρό «8άρι» απ’ τον αποχωρήσαντα Σέρβο.

Κι αυτό θα είναι ίσως και το πιο σημαντικό, εφόσον καταφέρει τελικά να τον ντύσει στα «πράσινα» ο Παναθηναϊκός κι επιβεβαιωθεί και στο γήπεδο η πεποίθηση και η σιγουριά του Γιοβάνοβιτς, ο οποίος έχει δώσει εδώ κι αρκετές εβδομάδες το «ΟΚ» για την απόκτηση του 32 φορές διεθνούς Αυστριακού μέσου. Και σε κάθε περίπτωση, πάνω σ’ αυτή τη λογική θα είναι η επιλογή του στη μεταγραφική αγορά για τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του ενός δημιουργικού χαφ που θα καλύψει την αποχώρηση του Γκατσίνοβιτς, ακόμη κι αν εντέλει δεν ευδοκιμήσουν οι συζητήσεις με τον Αυστριακό κι ο ίδιος επιλέξει (για οικογενειακούς λόγους) να περιμένει πρόταση απ’ την Bundesliga.

Το μήνυμα Γιοβάνοβιτς στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού

Λαμβάνοντας υπόψιν του βεβαίως και το οικονομικό «πακέτο». Διότι ο ίδιος ο Γιοβάνοβιτς είχε ξεκαθαρίσει εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες προς τους ανθρώπους της ομάδας πως θα ήταν πολύ μεγάλη υπερβολή να δοθούν τα χρήματα που ζητήθηκαν απ’ τη Χοφενχάιμ (1,3 εκατ. ευρώ, συν ποσοστό μεταπώλησης), αλλά κι απ’ την πλευρά του Γκατσίνοβιτς (900.000 ευρώ με ένα 1 κατ. ευρώ ετήσιο συμβόλαιο). Στην αξιολόγηση που έκανε ο Σέρβος τεχνικός, ξεκαθάρισε προς τους διοικούντες τον Παναθηναϊκό πως τα συγκεκριμένα ποσά ήταν υπερβολικά (και για τις ισορροπίες των αποδυτηρίων) και πως με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να βρουν πολύ καλύτερο ποδοσφαιριστή ή ίδιων κι ελαφρώς καλύτερων δυνατοτήτων παίκτη, με πολύ πιο χαμηλά νούμερα.

Κοινώς ο Γιοβάνοβιτς δεν επέλεξε την «εύκολη» λύση, μολονότι απ’ την πλευρά της διοίκησης και της ιδιοκτησίας του κλαμπ, υπήρχε ξεκάθαρη διάθεση να τα πλήρωναν αυτά τα λεφτά, εφόσον ο ίδιος το ζητούσε, αλλά πήγε στην πολύ πιο δύσκολη και σαφώς μεγαλύτερου ρίσκου επιλογή, να βρει έναν άλλο ποδοσφαιριστή με «κλωνοποιημένα» αγωνιστικά χαρακτηριστικά, δίχως όμως να πληρώσει το κλαμπ υπεραξία, αλλά την «κανονική» τιμή. Και το «πακέτο» του Σεπφ είναι ακριβώς αυτό (και) στα οικονομικά δεδομένα, αφού στη Γερμανία και δη στην Αρμίνια είχε συμβόλαιο με καθαρές ετήσιες αποδοχές 400.000 ευρώ και στην Ελλάδα θα μετακόμιζε με αποδοχές κοντά στις 500.000 ευρώ το χρόνο. Ήτοι στα μισά λεφτά που θα πλήρωνε το κλαμπ αν έπαιρνε τον Γκατσίνοβιτς. Σαφώς κι όλοι κι όλα στο γήπεδο κρίνονται, όμως η επιλογή του Σεπφ, ο οποίος έχει αποδείξει από το 2014 στην Bundesliga τι είδους ποδοσφαιριστής είναι, δείχνει και το συνολικό τρόπο σκέψης και προσεκτικής προσέγγισης του Γιοβάνοβιτς σε όλες τις λεπτομέρειες…

Η κρίσιμη απάντηση και η εγκυμονούσα σύντροφος του Σεπφ

Το αν ο Αυστριακός θα φορέσει εντέλει τη φανέλα με το τριφύλλι, είναι κάτι που θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες… Πριν από περίπου δύο εβδομάδες βρέθηκε μία… ανάσα από τον Παναθηναϊκό, αλλά ζήτησε λίγο χρόνο παραπάνω, προφανώς για να δει αν θα ερχόταν πρόταση από γερμανικό κλαμπ (ενδιαφερόταν ένα διάστημα η Φράιμπουργκ, αλλά δεν προχώρησε).

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μία επαναπροσέγγιση κυρίως από την πλευρά των εκπροσώπων του. Αν ο παίκτης πει το «ναι», δεν θα χρειαστεί κανένα άλλο «ξεσκόνισμα». Ο Γιοβάνοβιτς τον έχει εγκρίνει εδώ και καιρό και θα έρθει αμέσως στην Ελλάδα για τελικές συζητήσεις και υπογραφές σε 3ετές συμβόλαιο.

Αυτό που θα κρίνει εν πολλοίς τις εξελίξεις είναι το θέμα της οικογένειάς του. Ο Σεπφ παντρεύτηκε στις 12 του μήνα τη σύντροφό του Τζούλια, η οποία είναι εγκυμονούσα. Και περιμένει να δει τι θα εισηγηθεί κι ο γιατρός που παρακολουθεί την πορεία της, για το αν δηλαδή θα μπορέσει να «μετακομίσει» εκτός Γερμανίας στην κατάστασή της (είναι αρκετά προχωρημένη η εγκυμοσύνη της) ή θα πρέπει να μείνει στη Γερμανία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις… family comes first που λένε και οι Αμερικανοί. Κι ο Παναθηναϊκός περιμένει πλέον τις αποφάσεις του Αυστριακού μέσου…

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News