Παναθηναϊκός: Έτσι «κλείδωσε» σε τρία ντέρμπι τον Ολυμπιακό ο Γιοβάνοβιτς

Πέρυσι στα ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων ο Παναθηναϊκός είχε παθητικό 9 τερμάτων. Φέτος, σε τρία 90λεπτα η εστία του παραμένει απαραβίαστη. Το Sportday.gr εξηγεί πως συνέβη αυτό…

Ο Παναθηναϊκός δεν νίκησε πρώτη φορά τον Ολυμπιακό. Το είχε επαναλάβει πέρυσι, στις 14 Φεβρουαρίου του 2021, με 2-1 χάρη στα γκολ του Μαουρίσιο και του Σανκαρέ. Όμως, νίκη από νίκη διαφέρει. Τότε, η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι ήταν φανερό ότι υστερούσε από τον αιώνιο αντίπαλο και εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία και την τύχη. Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε δίκαια 1-0 στο «Απόστολος Νικολαΐδης» γιατί ήταν ανώτερος και έχει κλείσει το χάντικαπ από τον Ολυμπιακό. Δεν το έχει καλύψει όλο, όμως το Τριφύλλι πείθει πως τη νέα σεζόν θα είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικό σε όλα τα επίπεδα. Και θα είναι σε θέση να διεκδικήσει υψηλότερους στόχους από την απλή έξοδο στην Ευρώπη.

Όπως στο αμυντικό σκέλος. Πέρυσι, σε τέσσερα ντέρμπι ο Παναθηναϊκός είχε δεχτεί εννιά γκολ από τον Ολυμπιακό. Εκ των οποίων τα εφτά στα Play Offs. Φέτος, σε τρία παιχνίδια το παθητικό είναι μηδέν! Απίστευτο και όμως, αληθινό. Επίσης, το μηδέν σε καμία περίπτωση δεν είναι ουτοπικό…

Η άμυνα του Παναθηναϊκού βελτιώθηκε μέσω της επίθεσης

Το οξύμωρο είναι ότι ο Λάζλο Μπόλονι είχε μία πολύ πιο συντηρητική φιλοσοφία και ο Παναθηναϊκός του έπρεπε να είναι πιο συμπαγής και να απειλείται λιγότερο. Για να είμαστε δίκαιοι, στο 4-1 της Λεωφόρου ο Ρουμάνος είχε απολυθεί και τον είχε διαδεχτεί ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος, που ανεβάσει την ενδεκάδα του πιο ψηλά στο τελευταίο ντέρμπι της σεζόν.

Ο Γιοβάνοβιτς κατάφερε ο Παναθηναϊκός του να μην κινδυνεύει, παίζοντας πιο επιθετικά! Γιατί πολύ απλά, είναι αυτός που απειλεί και έχει τη μπάλα. Οπότε, η άμυνα και ο τερματοφύλακας του δέχονται πολύ λιγότερη πίεση. Διότι αυτή ήταν η «συνταγή» του Σέρβου προπονητή, για να διορθώσει το αμυντικό πρόβλημα του Τριφυλλιού και εκ των υστέρων, κρίνεται επιτυχημένη!

Τα τρία ντέρμπι με μηδέν παθητικό απέναντι στον Ολυμπιακό

Στο ντέρμπι της 3ης Οκτωβρίου του 2021 στο «Καραϊσκάκης», ο Παναθηναϊκός απέσπασε ισοπαλία 0-0. Ο Ολυμπιακός είχε την υπεροχή, είχε περισσότερες καλές στιγμές, κυρίως από στατικές φάσεις. Ωστόσο, δεν έφτιαξε καθαρή ευκαιρία στη ροή του 90λεπτου. Βασικοί ήταν οι δύο αναπληρωματικοί στόπερ, οι Σάρλια και Πούγγουρας, ενώ ο Γιοβάνοβιτς είχε επιδιώξει να δώσει επιθετικότητα στην ομάδα του, χρησιμοποιώντας δίδυμο στη γραμμή κρούσης τους Καρλίτος και Παλάσιος. Στην πράξη, οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να υπηρετήσουν το σχέδιο του Σέρβου, όμως έφυγαν αλώβητοι από το Φάληρο, όντας και τυχεροί.

Στις 16 Ιανουαρίου του 2022 στο «Απόστολος Νικολαΐδης», το 0-0 ήταν ξανά το αποτέλεσμα. Όμως, η εικόνα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη. Ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε πλήρως και δεν απειλήθηκε καθόλου. Με τον Ολυμπιακό, βέβαια, να παρατάσσεται με άκρως συντηρητική λογική από τον Μαρτίνς. Το Τριφύλλι αυτή την κυριαρχία δεν κατάφερε να τη μετουσιώσει σε φάσεις, έχοντας μόνο μία κλασική ευκαιρία με μία κεφαλιά του Μακέντα.

Το παιχνίδι της 17ης Απριλίου του 2022, ήταν ένα μείγμα των θετικών που είχε ο Παναθηναϊκός στα δύο προηγούμενα ντέρμπι και πρόσθεσε το γκολ: το στοιχείο που του έλειπε για να νικήσει. Το βρήκε χωρίς να επιτρέψει στον Ολυμπιακό να τον απειλήσει, με μοναδική εξαίρεση την ευκαιρία του Μασούρα στο 3′. Έκτοτε, οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν άλλη στιγμή στο ματς και αρκέστηκαν σε σέντρες και γεμίσματα…

Μία η δουλειά και μία η βελτίωση

Ο Γιοβάνοβιτς είχε διαβάσει πολύ καλά τον αιώνιο αντίπαλο του Τριφυλλιού και με τις επιλογές του, εξουδετέρωσε τα προτερήματα του. Τόσο με το στήσιμο και το κοουτσάρισμα, όσο και με τη βελτίωση της ομάδας του. Γιατί ο Παναθηναϊκός κάποια πλεονεκτήματα του Ολυμπιακού, τα ξεπέρασε αγωνιστικά και όχι επειδή τον περίμενε.

Για παράδειγμα, στο Φάληρο ο Παναθηναϊκός υπέφερε στις στατικές φάσεις, με τους «ερυθρόλευκους» να απειλούν σε πέντε περιπτώσεις. Την Κυριακή στη Λεωφόρο, οι «πράσινοι» δεν απειλήθηκαν ούτε μία! Στα δύο προηγούμενα ντέρμπι, το Τριφύλλι είχε δυσκολία στο ανέβασμα της μπάλας από την άμυνα και στο πρέσινγκ των μεσοεπιθετικών του Ολυμπιακού. Στο κυριακάτικο ματς, η κυκλοφορία ήταν άψογη! Επιπροσθέτως, οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς πατάνε με άνεση στην αντίπαλη περιοχή, παράγουν ευκαιρίες και σκοράρουν. Το πιο βασικό, νιώθουν την αυτοπεποίθηση να νικάνε και δεν αισθάνονται υποδεέστεροι από τους άλλους…

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News