Παναθηναϊκός: Αφού δεν έχασε από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ είναι… κερδισμένος!

Παναθηναϊκός: Αφού δεν έχασε από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ είναι… κερδισμένος! 0-0 στο ντέρμπι της Super League στο ΟΑΚΑ

Ο χειρότερος Παναθηναϊκός των Play Offs κατάφερε να φύγει αλώβητος από το ΟΑΚΑ παίρνοντας 0-0 από την ΑΕΚ και παραμένει στις θέσεις της Ευρώπης. Ο Μπάμπης Τσιμπίδας σχολιάζει όσα είδαμε στο αθηναϊκό ντέρμπι. 

Στη θεωρία, ο Παναθηναϊκός πήγε στο ΟΑΚΑ με σκοπό να θέσει την ΑΕΚ νοκ-άουτ από τη μάχη της Ευρώπης, όμως στην πράξη δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Στην πράξη δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αφού η απόδοση του ήταν κατώτερη του αναμενομένου. Για την ακρίβεια, ήταν κάτω του μετρίου, αφού σε κανένα σημείο του αθηναϊκού ντέρμπι δεν θύμισε την ομάδα των προηγούμενων αγωνιστικών.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ισοπαλία 0-0 που απέσπασε ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αρνητικό αποτέλεσμα. Δεν άξιζε κάτι περισσότερο στο συγκεκριμένο παιχνίδι, παρότι σε καμία περίπτωση η ΑΕΚ δεν τον «πάτησε». Απλώς, η Ένωση το ήθελε πιο πολύ, έτρεξε περισσότερο, πίεσε περισσότερο και έκανε ότι μπορούσε. Μόνο που δεν μπορούσε…

Με τον βαθμό, ο Παναθηναϊκός έμεινε πάνω από την ΑΕΚ στη βαθμολογία και συνεχίζει να κρατάει την τύχη του. Εάν αυτός κάνει όσα πρέπει, τότε θα επιστρέψει στην Ευρώπη μέσω των προκριματικών του Conference League. Το σίγουρο είναι πάντως, ότι πρέπει να βελτιώσει την απόδοση του για να πάρει διπλό εκτός έδρας. Γιατί στο «Σπύρος Λούης», οι «πράσινοι» δεν έπαιξαν καλά και δεν θύμισαν το σύνολο που έθελξε στα προηγούμενα ματς της διαδικασίας.

Ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να χρειάζεται ένα μεγάλο διπλό και πρέπει να το αναζητήσει στο «Καραϊσκάκης» ή στην Τούμπα. Πιο δύσκολες έδρες, και ο αντίπαλος θα έχει το κίνητρο να πάρει εκδίκηση για τις ήττες του πρώτου γύρου.

Ο Ιβάν δεν άλλαξε συνταγή

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς το έδειξε στη διάρκεια της εβδομάδας και το τήρησε, διατηρώντας το 4-3-3 και τα ίδια πρόσωπα στην ενδεκάδα, με εξαίρεση την είσοδο του Μαουρίσιο αντί του τραυματία Γκατσίνοβιτς. Η επιδίωξε του Σέρβου ήταν εμφανής: να αναλάβει ο Παναθηναϊκός την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην επιτρέψει στην ΑΕΚ να απειλήσει. Εκ των πραγμάτων, το πλάνο του ευοδώθηκε μόνο αμυντικά, αφού επιθετικά οι “πράσινοι” απέτυχαν να απειλήσουν.

Με κάποιο περίεργο τρόπο, ο Παναθηναϊκός απέναντι στην ΑΕΚ στα Play Offs θύμησε τον κακό εαυτό των εκτός έδρας παιχνίδιων. Και κυρίωε, πάλι με την Ένωση μπλοκαρίστηκε και δεν είχε την ίδια ένταση, την ίδια ορμητικότητα όπως στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Αλλά η εικόνα του δεν θύμισε ούτε την αποφασιστικότητα του «Βικελίδης» και των Ζωσιμάδων. Αντίθετα, κυριάρχησε η νωχελικότητα και η έλλειψη πάθους της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ στο ίδιο χρονικό διάστημα χωρίς να κάνει κάτι εντυπωσιακό, είχε τον έλεγχο και απειλούσε. Δεν μπόρεσε να φτιάξει κλασική ευκαιρία και η μεγάλη στιγμή ήταν το δοκάρι με μακρινό σουτ του Χατζισαφί στο 30’. Ωστόσο, η Ένωση ήταν ανώτερη και είχε συγκεκριμένο προσανατολισμό, ξέρωντας τι μπορεί να κάνει και τι θέλει. Ο Άμραμπατ έσωσε πάνω στη γραμμή μία κεφαλιά του Κουρμπέλη, ο Κώτσιρας με ένα συρτό σουτ αστόχησε από καλή θέση και στο 69’, ο Καρλίτος από το ημικύκλιο δεν σημάδεψε σωστά.

Οι παρεμβάσεις του Γιοβάνοβιτς

Η άσχημη απόδοση του πρώτου ημιχρόνου ανάγκασε τον Γιοβάνοβιτς να παρέμβει στο ημίχρονο για να προλάβει τα χειρότερα. Στο ημίχρονο έβγαλε τον Βιγιαφάνιες που γλύτωσε την αποβολή και πέρασε τον Βιτάλ. Με τη συμπλήρωση μίας ώρας, οι Κουρμπέλης και Καρλίτος αντικατέστησαν τους Μαουρίσιο και Ιωαννίδη. Με τις αλλαγές, ο Παναθηναϊκός ζωντάνεψε χωρίς να μεταμορφωθεί εντυπωσιακά. 

Ο Άμραμπατ έσωσε πάνω στη γραμμή μία κεφαλιά του Κουρμπέλη, ο Κώτσιρας με ένα συρτό σουτ αστόχησε από καλή θέση και στο 69’, ο Καρλίτος από το ημικύκλιο δεν σημάδεψε σωστά.

Στην τέταρτη παρέμβαση του, ο Γιοβάνοβιτς έβγαλε τον κακό Αϊτόρ και χρησιμοποίησε τον Μακέντα, για να πιέσει την ΑΕΚ στο κέντρο της άμυνας της. Ενώ οι αρχικές κινήσεις του Ιβάν επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να πάρει προσωρινά τον έλεγχο, η επιλογή να εφαρμόσει επιθετικό δίδυμο με τους Μακέντα και Καρλίτος δεν απέδωσε. Αντίθετα, με δύο κεντρικούς μέσους και με τον ανέτοιμο Κουρμπέλη, η ΑΕΚ ανέκτησε την κατοχή της μπάλας. Ανούσια, όμως, αφού εκτός από ένα σουτ του Λιβάι Γκαρσία, δεν έκανε τίποτα.

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός πήρε μία σχετικά εύκολη ισοπαλία, αλλά δεν ήταν καλός. Δεν τον ικανοποιεί η ισοπαλία στο ΟΑΚΑ, αλλά δεν τον χαλάει κιόλας. Πρέπει να βελτιωθεί, αλλά σίγουρα είναι πιο σκληρός απ’ ότι πριν μερικούς μήνες. Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι δική του υπόθεση.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News