Όσκαρ Αλβαρέζ: Στην Αργεντινή ξεφόρτωνε φορτηγά, στην Ελλάδα φόρτωνε τα δίχτυα

Σαν σήμερα, στις 25 Μαΐου 1948 γεννήθηκε στο Μπουένος Άϊρες, ο Όσκαρ Μαρσελίνο Αλβαρέζ, ο εμβληματικός σέντερ φορ του ΠΑΣ Γιάννινα και του Παναθηναϊκού.

Μετά από μια μέτρια καριέρα στην Αργεντινή με τη φανέλα των Μπάνφιλντ και Νιούελς Ολντ Μπόις έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι και προσγειώθηκε στα… Γιάννινα. Ήταν το 1972 όταν ο Πορτογάλος προπονητής Γκόμεζ Ντε Φαρία (1936-2018) τον έβγαλε από τη μιζέρια.

Ο Αλβαρέζ σηκωνόταν στις 5 το πρωί

Όπως αποκάλυψε ο Ντε Φαρία σε συνέντευξη που έδωσε το 2007 στην ιστοσελίδα bluevayeros.gr, o Aλβαρέζ, που τότε έπαιζε στη Β΄κατηγορία της Αργεντινής με την Μπάνφιλντ, σηκωνόταν από τις πέντε το πρωί για να ξεφορτώσει φορτηγά στην αγορά. Καθώς είχε πολλά οικονομικά προβλήματα, δέχθηκε να έρθει στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή.

Άλλωστε δεν θα ήταν μόνος του. Ο Ντε Φαρία είχε φέρει άλλους πέντε συμπατριώτες του (ως ομογενείς) στα Γιάννινα, τους Εδουάρδο Κοντογιώργακη (Ριγκάνι), Αλφρέδο Γκλασμάνη (Γκλάσμαν), Χοσέ Παστερνάκη (Πάστερνακ), Εδουάρδο Λίσα, Χουάν Μοντέζ. Όλοι μαζί στοίχισαν στον ΠΑΣ 700 χιλιάρικα, όταν για να αγοράσει τον Νταντέλη της Βέροιας ήθελε 1 εκατομύριο δραχμές.

Με 120.000 δραχμές τον χρόνο

Όσο για τις αποδοχές τους, αυτές, σύμφωνα με τον Ντε Φαρία, δεν ξεπερνούσαν τις 120.000 δραχμές τον χρόνο. Είχαν όμως και σπίτι δωρεάν και για κάθε νίκη έπαιρναν πριμ 4.000 δραχμές. Μπροστά σε αυτά που κέρδιζαν στην Αργεντινή ήταν καλά λεφτά. Και τα Γιάννινα, πόλη παράδεισος.

Ο Αλβαρέζ, όπως καθιερώθηκε να λέγεται, προσαρμόστηκε γρήγορα στο νέο του περιβάλλον και άρχισε να φορτώνει τα δίχτυα των ομάδων με γκολ. Σκόραρε 55 γκολ σε δυο περιόδους στην Β΄ Εθνική και άλλα 22 τις επόμενες δυο χρονιές στην Α΄ Εθνική. Και τις 4 χρονιές ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας με 33, 22, 12 και 10 γκολ αντίστοιχα.

Με το μακρύ μαλλί του και τις κατεβασμένες κάλτσες έγινε μια από τις αγαπημένες φιγούρες των ελληνικών γηπέδων. Απέκτησε πολλούς φανατικούς θαυμαστές όχι μόνο στα Γιάννινα όπου λατρευόταν ως θεός αλλα και παντού όπου εμφανιζόταν ο «Άγιαξ της Ηπείρου». Το σύνθημα «Αλβάρα» δονούσε εκείνα τα χρόνια όλα τα γήπεδα.

Ξεσηκωμός για τη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό

Με τις εμφανίσεις του κέντρισε το ενδιαφέρον των μεγάλων του ποδοσφαίρου μας. Ο Παναθηναϊκός έκανε την κρούση με τον Αντώνη Μαντζεβελάκη. Πίεζε και ο Αλβαρέζ, ήθελε να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του. Η μεταγραφή έγινε σήριαλ και τελικά ολοκληρώθηκε έναντι 5 εκατομμυρίων δραχμών. Ο κόσμος του ΠΑΣ ξεσηκώθηκε αλλά…

Στον Παναθηναϊκό, αγωνίστηκε από το 1976 μέχρι το 1980. Την πρώτη του χρονιά πέτυχε 19 γκολ και ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας, κυπελλούχος και κυπελλούχος Βαλκανίων. Με το τριφύλλι πέτυχε συνολικά 55 γκολ στο Πρωτάθλημα και στο Κύπελλο. Τέλειωσε την καριέρα του την περίοδο 1980-81 στον Ατρόμητο.

Μετά αποτραβήχτηκε εντελώς από τον χώρο. «Στα Γιάννινα δεν πήγαινε είχε κόψει επαφές, αλλά ούτε στον Παναθηναϊκό πήγαινε που ήταν δίπλα. Κάτι τον βάραινε με το ποδόσφαιρο» εξομολογήθηκε ο γιος του, Γκαστόν σε συνέντευξή που έδωσε στον ραδιοσταθμό Δωδώνη Super FM.

Πέθανε στις 28 Απριλίου 2016. Ήταν 68 χρονών…

Δείτε τον Όσκαρ Αλβαρέζ σε δράση

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News