Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Τα πράσινα διαβατήρια ξεσκονίστηκαν με διπλό στο Φάληρο

Αυτή τη φορά, η Ευρώπη δεν γίνεται να χαθεί! Ο Παναθηναϊκός νίκησε στην έδρα του Ολυμπιακού με 2-1, ξεπερνώντας τον αιώνιο αντίπαλο του και την πίεση από το πέρασμα του Άρη από την Τούμπα. 

Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι έτοιμος να επιστρέψει στην Ευρώπη! Και αυτή τη φορά, δεν λυγίζει υπό οποιαδήποτε περίσταση! Ούτε από τον Ολυμπιακό, ο οποίος έπαιξε πλήρης και έδειξε πόσο ήθελε να επιβληθεί για το γόητρο του, ούτε από την πίεση που διαμόρφωσε το διπλό του Άρη στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός, σαν έτοιμος από καιρό, με μία προσεκτική και μεστή εμφάνιση, άλωσε το «Καραϊσκάκης» στο πρώτο διπλό μετά από 8 χρόνια και επανήρθε στην τρίτη θέση. Εκεί που τον είχαν προσπεράσει προσωρινά ο Άρης και η ΑΕΚ και οι οποίοι περίμεναν εναγωνίως το στραβοπάτημα του Τριφυλλιού στον Πειραιά.

Αυτό όμως δεν ήρθε και ο Παναθηναϊκός, θυμίζοντας το πραγματικό μέγεθος του, νίκησε στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων. Το 2-1 με τα γκολ των Σένκεφελντ και Παλάσιος είναι χρυσάφι σε όλα τα επίπεδα. Βαθμολογικά, ψυχολογικά, για το γόητρο και το πρεστίζ.

Ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε φέτος τέσσερα μάτς κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο που στέφθηκε πρωταθλητής, νικώντας τα δύο και αποσπώντας δύο ισοπαλίες. Ταυτόχρονα, πλησίασε τον ΠΑΟΚ στους δύο βαθμούς και με την κατρακύλα του Δικεφάλου του Βορρά, μέχρι και η δεύτερη θέση φαντάζει εφικτή. 

Πάντως, το Σάββατο ο Παναθηναϊκός νικάει τον ΠΑΣ Γιάννινα και «κλειδώνει» βαθμολογικά την επιστροφή στην Ευρώπη. Γιατί Άρης και ΑΕΚ θα αναμετρηθούν στο «Βικελίδης», οπότε σίγουρα θα προκύει χαμένος και ένας εκ των δύο θα μείνει πίσω. Αυτή τη φορά, τα διαβατήρια βγαίνουν για τα καλά από το συρτάρι, αρκεί να μην προκύψει αυτοκτονία στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Οι συνθήκες διαμορφώθηκαν άσχημες

Δυστυχώς, ο Παναθηναϊκός πληρώνει τις δέκα ήττες στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και την αδυναμία του να νικήσει μακριά από το «Απόστολος Νικολαΐδης». Αν η νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν φυσιολογική και αναμενόμενη, το διπλό του Άρη εναντίον του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, φάνταζε εκτός προγράμματος. Και τα «τρίποντα» των δύο ανταγωνιστών, στρίμωξαν τον Παναθηναϊκό στη γωνία πριν από τη σέντρα του ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων. Με μία πιο νορμάλ βαθμολογική συγκομιδή, ο Παναθηναϊκός θα είχε ήδη εξασφαλίσει την επιστροφή στην Ευρώπη και θα διεκδικούσε τη δεύτερη θέση από τον ΠΑΟΚ, που παραπαίει.

Στο μεταξύ, η κόπωση και οι τραυματισμοί ανάγκασαν τον Γιοβάνοβιτς να τροποποιήσει τον σχεδιασμό του. Ο Σέρβος επιστράτευσε τριάδα στο κέντρο της άμυνας, με σύστημα 3-4-3. Ο Μπρινιόλι υπερασπίστηκε την εστία, οι Σάρλια, Σένκεφελντ και Κουρμπέλης ήταν οι τρεις στόπερ, ο Κώτσιρας ο δεξιός μπακ-χαφ, ο Σάντσες ο αριστερός μπακ-χαφ, οι Βιγιαφάνιες και Αλεξανδρόπουλος οι δύο κεντρικοί χαφ, ο Παλάσιος ο δεξιός εξτρέμ, ο Αϊτόρ ο αριστερός εξτρέμ και ο Ιωαννίδης ο μοναδικός προωθημένος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ 0-1 ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΑΣΙΟΣ

Το σκεπτικό του Γιοβάνοβιτς ήταν απλό: να απορροφήσει την πίεση του Ολυμπιακού και να βρει ένα γκολ στις αντεπιθέσεις. Στο πρώτο ημίχρονο, το σχέδιο του λειτούργησε στην εντέλεια, ειδικά στο ανασταλτικό σκέλος. Με εξαίρεση μία περίτεχνη ντρίμπλα του Γκάρι στο 44’, που άδειασε τον Κώτσιρα και απείλησε με σουτ, οι γηπεδούχοι δεν βρέθηκαν σε θέση βολής απέναντι στον Ιταλό γκολκίπερ. 

Ταυτόχρονα, ο Παλάσιος υλοποίησε με τον καλύτερο τρόπο αυτό που ζήτησε ο Γιοβάνοβιτς στην επίθεση. Ο Αργεντινός με ωραία εκτέλεση έξω από την περιοχή στο 11’, σκόραρε το 0-1. Ο Τούκου θα είχε αγγίξει την τελειότητα, εάν μετά από μερικά λεπτά, διαμόρφωνε το 0-2 στο τετ-α-τετ που είχε. Όμως, αυτή τη φορά ο Βατσλίκ απέκρουσε το σουτ του Παλάσιος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ 0-2 ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΝΚΕΦΕΛΝΤ

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με ιδανικό τρόπο για τον Παναθηναϊκό, αφού στο 50′ βρήκε δεύτερο γκολ. Ο Αϊτόρ εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά και ο Σένκεφελντ στο πρώτο δοκάρι, κέρδισε στον αέρα τον Παπασταθόπουλο και σκόρσρε το 0-2. Θα περίμενε κανείς ότι το προβάδισμα των δύο τερμάτων, σε συνδυασμό με τις σφοδρές αποδοκιμασίες που ξέσπασαν στις εξέδρες, να βοηθήσουν τους «πράσινους» να «κλειδώσουν» τη νίκη τους.

Όμως, η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς χρειάζεται ακόμα δουλειά στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης και της συγκέντρωσης. Σε μία φάση που δεν υπήρχε ο παραμικρός κίνδυνος, ο Σάντσες αντέδρασε επιπόλαια και αντί να απομακρύνει σωστά, γύρισε στον Κουρμπέλη και παραχώρηθηκε ένα ανέξοδο κόρνερ. Από το οποίο προήλθε η μείωση του σκορ από τον Τικίνιο και ουσιαστικά, η επανεκκίνηση του ματς.

Από το 1-2 και έπειτα, ο Ολυμπιακός κέρδισε ενέργεια με την ψυχολογία και με την υποστήριξη των οπαδών του και ο Παναθηναϊκός περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο. Συγχρόνως, οι επιθετικοί του συνέχισαν να μην προσφέρουν, αφού οι ξεκούραστοι Καρλίτος, Βιτάλ και Χατζηγιοβάνης δεν κράτησαν, μπάλα, δεν συνδυάστηκαν και δεν απείλησαν την εστία του Βατσλίκ.

Πάντως, με τις παρεμβάσεις του Ιβάν, ο Παναθηναϊκός σοβαρεύτηκε αμυντικά, δεν επέτρεψε στον Ολυμπιακό να τον διασπάσει και πανηγύρισε το διπλό χωρίς να αγχωθεί ιδιαίτερα. Μερικές σέντρες και γεμίσματα εξουδετερώθηκαν πλήρως από την άμυνα του Τριφυλλιού!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News