Ντέρεκ Σπενς: Ο Βορειοϊρλανδός που μπέρδεψε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Ο Ντέρεκ Σπενς από τη Βόρειο Ιρλανδία στάθηκε η αφορμή για ένα αιώνιο… μπέρδεμα που συνέβη στο μακρινό 1978.

Βορειοϊρλανδός ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα, δεν είναι και το πιο σύνηθες. Πόσο μάλλον σε παλαιότερες δεκαετίες, πριν από την απελευθέρωση του νόμου Μποσμάν, όταν οι ξένοι ήταν λίγοι και καλοί σε κάθε ομάδα. Όμως, ο Ντέρεκ Σπενς ήταν η εξαίρεση στον κανόνα.

Ο παλαίμαχος παίκτης γεννήθηκε στο Μπέλφαστ και τη δεκαετία του 1970 ήταν ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς της Βορείου Ιρλανδίας. Ο Σπενς το καλοκαίρι του 1978 ήρθε στη χώρα μας και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Εν τέλει, έπαιξε μόνο μία σεζόν στο Φάληρο, έχοντας 21 συμμετοχές και 6 γκολ.

Το πως κατέληξε στον Πειραιά, το θυμήθηκε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Belfast Telegraph», με αφορμή τις επικείμενης αναμετρήσεις της Ελλάδας με τη Βόρειο Ιρλανδία για το Nations League.

Ο 70χρονος σήμερα βετεράνος, διηγήθηκε ότι «ταξίδευα για ένα δοκιμαστικό στη Μπριζ, πιστεύοντας ότι θα υπογράψω συμβόλαιο μαζί της. Τότε ο ατζέντης μου, μου είπε ότι με ήθελε ο Ολυμπιακός. Δεν τον είχα ακούσει ποτέ μου!».

Ο Σπενς απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις για την κατάσταση που είχε συναντήσει στην Ελλάδα και για το επίπεδο της Α’ Εθνικής. «Θα την χαρακτήριζα ένα οργανωμένο χάος» περιέγραψε για τις συνθήκες ζωής στην Αθήνα.

Μάλιστα, ο Σπενς θυμήθηκε και ένα μπέρδεμα όταν προσπαθούσαν να τον ενημερώσουν για την κλήση του στην Εθνική της Βορείου Ιρλανδίας. «Τον καιρό εκείνο δεν υπήρχαν κινητά, δεν έρχονταν σκάουτερ να σε δουν. Όταν οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας ήθελαν να με καλέσουν στην Εθνική ομάδα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έστειλαν κατά λάθος το τηλεγράφημα στον Παναθηναϊκό. Όχι πως το λάθος είχε ιδιαίτερη σημασία, γιατί στον Ολυμπιακό δεν νοιάζονταν για το τι θα συνέβαινε στη Βόρειο Ιρλανδία» διηγήθηκε ο 70χρονος παλαίμαχος.

Έστω και άθελα του, ο Σπενς προκάλεσε ένα… αιώνιο μπέρδεμα με την κλήση του για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News