Τι ζήτησε ο Γκμοχ από τον Βαρδινογιάννη όταν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό, γιατί αντέδρασε ο Λιβαθηνός

Σαν σήμερα, στις 16 Ιουνίου 1983 ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την πρόσληψη του Γιάτσεκ Γκμοχ στην τεχνική του ηγεσία. Πώς έγινε το «κονέ» και ποια ήταν ζόρια που τράβηξε ο Πολωνός στη νέα του ομάδα.

Ο Γιάτσεκ Γκμοχ ήταν τότε 44 χρονών. Στα τέσσερα περίπου χρόνια που δούλευε στην Ελλάδα είχε παρουσιάσει σπουδαίο έργο στον ΠΑΣ Γιάννινα, στον Απόλλωνα Αθηνών και κυρίως στη Λάρισα που την οδήγησε στη 2η θέση του πρωταθλήματος.

Είχε καλό όνομα στο εξωτερικό αφού υπηρέτησε ως πρώτος προπονητής της εθνικής Πολωνίας στο Μουντιάλ του ΄78 και ήταν τρομερά φιλόδοξος. Περίμενε καρτερικά την ευκαιρία του η οποία δεν άργησε να φανεί.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός των Βαρδινογιάννηδων από το 1979, που το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό δεν είχε πάρει ούτε ένα πρωτάθλημα (τη σεζόν μάλιστα αυτή τερμάτισε 6ος) και αναζητούσε εναγωνίως τον προπονητή που θα τον οδηγούσε επιτέλους στη γη της Επαγγελίας.

Το τηλεφώνημα Βαρδινογιάννη

Τον Μάρτιο του 1983, ενώ ήταν προπονητής στη Λάρισα, ο Γκμοχ δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη ο οποίος του ζήτησε να συναντηθούνε. Δεν έκανε κουβέντα για πρόταση αλλά ο τετραπέρατος Πολωνός κατάλαβε τις προθέσεις του.

Ενόψει του φιλικού Αγγλία – Ελλάδα (έγινε στις 30 Μαρτίου κι έληξε 0-0) τον κάλεσαν στα στούντιο της ΕΡΤ για μια συνέντευξη. Κατέβηκε από τη Λάρισα και με την ευκαιρία πήγε και βρήκε τον Βαρδινογιάννη.

Άκουσε την πρότασή του αλλά απάντηση, όπως αποκάλυψε αργότερα, εκείνη τη στιγμή δεν έδωσε. Ζήτησε χρόνο να το σκεφτεί. Μέσα του όμως ήξερε ότι θα ήταν ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού.

Γι αυτό και με τον Βαρδινογιάννη έκανε κουβέντα για την ομάδα. Για να αναλάβει ζήτησε κάποια πράγματα. Πρώτον δεν ήθελε κανένα άλλο μέσα στα πόδια του, παρά μόνο να έχει απευθείας συνεργασία με τον πρόεδρο.

Και δεύτερο να φτιαχθεί ρόστερ από 35 παίκτες, δυο ισάξιοι επαγγελματίε για κάθε θέση συν ένας ημιεπαγγελματίας. Ζήτησε και κάτι άλλο. Να κρατηθεί μυστική η κουβέντα του. Ο Βαρδινογιάννης συμφώνησε και ο Γκμοχ γύρισε στη Λάρισα.

Η αντίδραση του Λιβαθηνού

Τον Μάιο όμως η συμφωνία Γκμοχ- Παναθηναϊκού διέρρευσε και ο Πολωνός αναγκάστηκε να δρομολογήσει το διαζύγιο με τη Λάρισα. Όταν ολοκληρώθηκε η σεζόν πήγε διακοπές 10 μέρες και αμέσως ρίχθηκε με τα μούτρα στη δουλειά.

Για την προετοιμασία είχε κλείσει στα Τρία Πέντε Πηγάδια και στο αθλητικό κέντρο Μούρχαρτ στη Γερμανία, όπου πήγαινε με την Πολωνία και ήξερε το κλίμα. 

Όταν όμως ανακοίνωσε στους παίκτες ότι θα ξεκινήσουν προετοιμασία στις 14 Ιουλίου ο Σπύρος Λιβαθηνός ως αρχηγός αντέδρασε. «Είναι ενάντια στον νόμο, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν ένα μήνα διακοπές» του είπε…

Ο Γκμοχ απάντησε χαλαρά. «Δεν πειράζει, όποιος θέλει ένα μήνα διακοπές, δεν θα έρθει προετοιμασία…»*

Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά. Ο Γκμοχ την πρώτη του σεζόν (1983-84) κατέκτησε το πρωτάθλημα, ενώ την επόμενη έφτασε με τον Παναθηναϊκό μέχρι τα ημιτελικά του Πρωταθλητριών.

*Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γιάτσεκ Γκμοχ με τον τίτλο «Έξι χρόνια στο Ελλάντα» (Εκδόσεις Καρρέ, 1985)

1985      Ο Αμερικανός Willie Banks καταρρίπτει μετά από 10 χρόνια με 17.97 στο τριπλούν στην Ινδιανάπολη το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε ο Βραζιλιάνος Joao Carlos de Oliveira με 17.89 από το 1975 στο Μεξικό. Το ρεκόρ του Banks θα το καταρρίψει κατά ένα πόντο (17.98) ο Jonathan Edwards στις 18/7/1995, πάλι μια δεκαετία μετά, αλλά ο Edwards ένα μήνα αργότερα (7/8/1995) θα σπάσει το φράγμα των 18 μέτρων στο Γκέτεμποργκ με 18.29

1979      Είναι η ημερομηνία που έχει ορισθεί ο αγώνας μπαράζ του πρωταθλήματος μεταξύ των ισόβαθμων με 56 βαθμούς ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Ο αγώνας όμως δεν γίνεται αφού ο Ολυμπιακός δεν “κατεβαίνει” έπειτα από σχεδόν ομόφωνη (587-14) απόφαση την Γενικής Συνέλευσης, που διεξήχθη 2 ημέρες πριν (14/6/1979) θεωρώντας ότι η ομάδα αδικήθηκε. Ο τίτλος θα καταλήξει στην ΑΕΚ χωρίς αγώνα, στο τελευταίο “ημιεπαγγελματικό” πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας, στο οποίο ο Δομάζος μεταγράφηκε στην ΑΕΚ, ο Δεληκάρης στον Παναθηναϊκό και ο Αντωνιάδης στον Ολυμπιακό

1974      Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο ΠΑΟΚ νικά στα πέναλτι με 5-4 τον Ολυμπιακό. Ο αγώνας μετά από 120 λεπτά παιχνιδιού είχε τελειώσει ισόπαλος 2-2.

1973      Γεννιέται στο Ηράκλειο της Κρήτης ο σέντερ φορ Νίκος Μαχλάς

1966      Γεννιέται στη Μπλάντα Μπόρεσλαβ ο Τσέχος ακοντιστής Γιαν Ζελέζνι (Jan Železný).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News