ΑΪΤΟΡ: Από τον... ξενερωμένο Παναθηναϊκό του Μπόλονι, στην έμπνευση του Γιοβάνοβιτς!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ο Αϊτόρ ξύπνησε και σιώπησε τους επικριτές του

Η εξήγηση του Αϊτόρ για την αγωνιστική του άνοδο στις δηλώσεις του μετά το ματς με τον Ιωνικό το Σάββατο (22/01), η «ξενέρα» του στην περίοδο του Μπόλονι και ο ερχομός του Γιοβάνοβιτς που τα άλλαξε όλα.

Όταν ο Ισπανός εξτρέμ του «τριφυλλιού» ρωτήθηκε για το πως κατάφερε να αλλάξει το αγωνιστικό του πρόσωπο, απάντησε επισημαίνοντας τέσσερα πράγματα. Την εμπιστοσύνη του προπονητή στο πρόσωπό του, την στήριξη των συμπαικτών του και της ομάδας εν γένει, την σκληρή δουλειά, αλλά και το νέο αγωνιστικό στυλ της ομάδας που του αρέσει πολύ.

Αυτά ήταν τα τέσσερα «συστατικά» που βοήθησαν στην εμφάνιση του ποδοσφαιριστή Αϊτόρ που παρακολουθούμε και θαυμάζουμε το τελευταίο δίμηνο. Ενός παίκτη δηλαδή που από τα τέλη του Νοέμβρη έχει αγωνιστεί σε 11 παιχνίδια έχοντας προσφέρει στην ομάδα του 3 γκολ και 4 ασίστ, δηλαδή περισσότερα απ’ ότι κατάφερε σε ολόκληρη την περσινή σεζόν στα διπλάσια ματς.

Το ποδόσφαιρο του Μπόλονι που δεν ενέπνεε τον Αϊτόρ και η απογοήτευσή του

Ο Ισπανός εξτρέμ ήρθε στην ομάδα πέρυσι το καλοκαίρι. Μετά το πρώτο «πολιτισμό» σοκ που υπέστη με την φυγή του τότε προπονητή της ομάδας, Ντάνι Πογιάτος, που παρέμεινε στο «τιμόνι» της ομάδας μόλις για 83 μέρες και τρεις συνολικά αγώνες, ήρθε και το ποδοσφαιρικό σοκ με τον ερχομό του Λάζλο Μπόλονι. Μπορεί ο 69χρονος Ρουμάνος να είχε όνομα και πλούσιο βιογραφικό, ωστόσο σίγουρα δεν είχε ένα ποδοσφαιρικό πλάνο που να ταίριαζε στην φιλοσοφία του Αϊτόρ.

Ως αποτέλεσμα αυτού, ο 25χρονος εξτρέμ μπορεί να πραγματοποίσε συνολικά 24 συμμετοχές, ωστόσο είχε μόλις 3 γκολ και 2 ασίστ και αν συγκρίνει κανείς τις εμφανίσεις του με τα λεπτά που αγωνίστηκε (1.177), θα δει ότι ουσιαστικά αγωνιζόταν για περίπου 49 λεπτά κατά μέσο όρο στα παιχνίδια που έπαιξε, κάτι που δείχνει πως ναι μεν ήταν στις βασικές επιλογές, όμως δεν ήταν ο παίκτης που είχε… σπίτι του τη φανέλα του βασικού.

Η σεζόν ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να μην καταφέρει να πετύχει το στόχο της εξόδου στην Ευρώπη, που ήταν ουσιαστικά ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο ο Ρουμάνος προπονητής θα μπορούσε να κρατήσει τη δουλειά του, αφού η εικόνα της ομάδας στο γήπεδο δεν ήταν εκείνη που αρμόζει σε μια ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός, μιας και οι «πράσινοι» δεν ήταν κυρίαρχοι στα παιχνίδια τους και είχαν πρόβλημα στην δημιουργία.

Η κακή αγωνιστική φιλοσοφία σε συνδυασμό με την αποτυχία της εξασφάλισης ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου, αφού αυτά τα ματς είναι πάντα μεγάλο δέλεαρ για τους παίκτες φαίνεται πως ξενέρωσαν τον Ισπανό, ο οποίος εμφάνισε το καλοκαίρι τάσεις φυγείς. Αφού δεν εμφανίστηκε κάποια ομάδα να καλύψει τα θέλω του Παναθηναϊκού, ο Ισπανός παρέμεινε στην ομάδα και φαίνεται πως τελικά αυτό του βγήκε σε καλό σε αντίθεση με ότι μπορεί να σκεφτόταν τότε.

Ο ερχομός του Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό, η πίστη του στον Αϊτόρ και το νέο ποδοσφαιρικό πλάνο

Ακόμη και στην προετοιμασία της ομάδας το καλοκαίρι, ο Ισπανός μπορεί να μην ήταν αδιάφορος, ωστόσο φαινόταν πως κάτι τον χαλούσε, αφού δεν είχε την πυγμή και την μαχητικότητα που βγάζει τώρα στο γήπεδο.

Σιγά σιγά όμως μετά και την έναρξη της σεζόν και τον ερχομό και των νέων μεταγραφών της ομάδας τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Ο Ισπανός συμβιβάστηκε με την ιδέα πως θα συνεχίσει στην ομάδα και αυτή τη σεζόν, συγκεντρώθηκε απόλυτα στις προπονήσεις και άρχισε να του αρέσει ο τρόπος που προσπαθούσε να αγωνιστεί η ομάδα.

Ταυτόχρονα είχε απέναντί του έναν απόλυτα δίκαιο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Μην ξεχνάμε πως ο Σέρβος προπονητής ξεκίνησε βασικό τον Αϊτόρ στα δύο πρώτα ματς του πρωταθλήματος προς έκπληξη όλων των… απ’ έξω και όταν είχε ερωτηθεί, είχε εξηγήσει πως στην απόφαση αυτή τον είχε οδηγήσει η εικόνα του Ισπανού στις προπονήσεις, που ήταν πολύ διαφορετική απ’ ότι στους αγώνες.

Η όχι και τόσο πειστική εικόνα του Ισπανού στο γήπεδο, οδήγησε τον Γιοβάνοβιτς στην απόφαση να τον βάλει σε δεύτερο «ρόλο» για κάποια παιχνίδια μέχρι να τον ξεκινήσει και πάλι βασικό στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στο οποίο ο Αϊτόρ κέρδισε το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Μακέντα και «ξεκλείδωσε» το ματς για τον Παναθηναϊκό.

Ακολούθησε το ντέρμπι με την ΑΕΚ και μία σκληρή ήττα, στην οποία ο Ισπανός σπατάλησε μία ανεπανάληπτη χαμένη ευκαιρία, που θα μπορούσε να είχε αλλάξει το παιχνίδι για τους «πράσινους», για την οποία μάλιστα άκουσε πάρα πολλά.

Κάπου εκεί όμως ήταν που γύρισε για τα καλά ο… διακόπτης για τον ίδιο. Ο Αϊτόρ είναι ένας ποδοσφαιριστής με μεγάλη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και φρόντισε να το διατρανώσει αυτό σε όλους στο επόμενο παιχνίδι. Κόντρα στον Ατρόμητο θα ξεκινήσει βασικός και θα κάνει μία εξαιρετική εμφάνιση σερβίροντας το πρώτο γκολ στον Καρλίτος κι έχοντας κι άλλες εμπνεύσεις τις οποίες οι συμπαίκες του δεν μπόρεσαν να μετουσιώσουν σε γκολ.

Κάπου εκεί το νερό είχε μπει πια στο… αυλάκι. Ο Ισπανός σκόραρε απέναντι στον Άρη και πέτυχε το παρθενικό του τέρμα για την φετινή σεζόν.

Έπειτα, ακολούθησε η εβδομάδα που διανύουμε στην οποία ο 25χρονος εξτρέμ ήταν εκτός… ελέγχου. Ο Αϊτόρ σημείωσε ένα γκολ και δύο ασίστ στο παιχνίδι Κυπέλλου με την Αναγέννηση Καρδίτσας και το νικητήριο τέρμα στο διπλό επί του Ιωνικού.

Η ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ του Παναθηναϊκού και ο ανταγωνισμός βελτίωσαν τον Αϊτόρ 

Όλα αυτά δεν συνέβησαν τυχαία. Ο Αϊτόρ είπε πως του αρέσει το νέο αγωνιστικό στυλ της ομάδας και είναι λογικό, αφού και του ταιριάζει και τον βοηθάει περισσότερο να ξεδιπλώσει τις αρετές του. Ταυτόχρονα, βλέπει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να τον εμπιστεύεται όλο και περισσότερο όσο ο ίδιος αξιοποιεί τις ευκαιρίες που του δίνει και συνεχίζει να δουλεύει σκληρά.

Σ’ αυτό έχει λειτουργήσει ευεργετικά και η άνοδος του ποιοτικού επιπέδου του ρόστερ της ομάδας, ειδικά στις θέσεις των εξτρέμ. Πέρυσι, ο Ισπανός δεν είχε ιδιαίτερο ανταγωνισμό, φέτος είδε να έρχονται δύο παίκτες (Βιτάλ και Παλάσιος) οι οποίοι φάνηκε εξ’ αρχής πως είναι ικανοί να απειλήσουν εκείνον και τον Χατζηγιοβάνη. Αυτό ώθησε τον Αϊτόρ να δουλέψει πιο σκληρά ενώ ταυτόχρονα η συνολική ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ, βοήθησε τα μέγιστα ώστε να καταστεί δυνατή η αλλαγή του αγωνιστικού στυλ της ομάδας, που χαροποίησε τόσο τους ίδιους τους παίκτες της όσο και τον κόσμο της.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News