ΠΑΟΚ: Το ευρωπαϊκό όραμα του Λουτσέσκου

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, στην δεύτερή του θητεία στον ΠΑΟΚ έβαλε την Ευρώπη στην ίδια μοίρα με το πρωτάθλημα και βάζει πλώρη για τους «8» του Conference League

 

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, στην δεύτερή του θητεία στον ΠΑΟΚ έβαλε την Ευρώπη στην ίδια μοίρα με το πρωτάθλημα και βάζει πλώρη για τους «8» του Conference League.

Το κουβάρι της δεύτερης θητείας του Ραζβάν Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ άρχισε να ξετυλίγεται διαφορετικά από την πρώτη κιόλας μέρα επιστροφής του στον πάγκο του «Δικεφάλου του Βορρά» και τη δήλωση του Ιβάν Σαββίδη που σηματοδότησε την επιστροφή του Ρουμάνου τεχνικού. Η ατάκα του προέδρου της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ όχι μόνο δεν ήταν τυχαία, αλλά 100% στοχευμένη προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, που δεν ήταν άλλης της προσπάθειας για Ευρωπαϊκές διακρίσεις ανάλογα τη διοργάνωση στην οποία θα βρίσκεται κάθε φορά ο σύλλογος. Η υποχώρηση της Ελλάδας στο ranking UEFA έβγαλε από το τραπέζι το Europa League και έφερε το νεοσύστατο Conference League.

Η δήλωση του Ιβάν Σαββίδη που έδειξε τον δρόμο

«Από τον Ράζβαν Λουτσέσκου, τον αρχιτέκτονα της μεγαλύτερης ως σήμερα επιτυχίας του Συλλόγου, που επιστρέφει στην οικογένεια του ΠΑΟΚ, περιμένουμε νέες νίκες και τρόπαια. Ο Ράζβαν πρέπει να υπερασπιστεί και να θωρακίσει τον ΠΑΟΚ με την προσωπικότητα και την εμπειρία του. Ο στόχος του ΠΑΟΚ είναι να γίνει κομμάτι της ευρωπαϊκής ελίτ και να ριζώσει γερά σ’ αυτό το περίπλοκο περιβάλλον. Μας περιμένει δύσκολος, ανηφορικός δρόμος, αλλά εμείς δε σκοπεύουμε να σταματήσουμε». Αυτή είναι μια από τις παραγράφους της δήλωσης του Ιβάν Σαββίδη για τη συμφωνία με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, όπως αποτυπώθηκε στις 25 Μαΐου 2021. Και επειδή πάντα όλοι προσπαθούσε να «διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις» για να «κάνουμε πιο λιανά» τα όσα γράφονται με «επίσημο» τρόπο, φτάσαμε σε ένα συμπέρασμα. Ποιο ήταν αυτό; «Ναι, Ραζβάν, το 2019 άφησες την Ευρώπη σε δεύτερη μοίρα διότι το πρωτάθλημα – μετά τα όσα έγιναν την περασμένη χρονιά – δεν ήταν στόχος, αλλά αυτοσκοπός, όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει ξανά…»

Πήρε Ολιβέιρα και Κούρτιτς πριν τα προκριματικά

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, στο ξεκίνημα του καλοκαιριού έκανε τα πάντα ώστε οι βασικές μετραγραφικές ανάγκες να καλυφθούν πριν από τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια. Είχε αρκετές αλλά οι δυο ήταν οι πλέον βασικές. Φορ και χαφ. Και τα έφερε έτσι η μοίρα που έχουμε φτάσει που οι Νέλσον Ολιβέιρα και Γιάσμιν Κούρτιτς μετράνε συνολικά 17 γκολ και 2 ασίστ αλλά σίγουρα όχι με την κατανομή που θα είχε ο οποιοσδήποτε στο μυαλό του… Ο ΠΑΟΚ έφτασε σε δυο προκρίσεις απέναντι σε Μποέμιανς και Ριέκα χωρίς να νικήσει στα πρώτα παιχνίδια. Παρεμπιπτόντως, έτσι συνέβη και με τη Μίντιλαντ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» μπήκε στη φάση των ομίλων, έχοντας ήδη τριγμούς στο πρωτάθλημα. Πριν από την πρεμιέρα των ομίλων με τη Λίνκολν, έχασε από τον ΠΑΣ στην Τούμπα και πριν από την αναμέτρηση με την Κοπεγχάγη στη Δανία, το 4-1 επί του Βόλου έγινε 4-4.

Η Ευρώπη τον κράτησε στο «μαύρο» σερί

Από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου, ο ΠΑΟΚ έγραψε ένα σερί πέντε αγώνων με τρεις ήττες και δυο ισοπαλίες. Ειδικά η ήττα από τον Ιωνικό, σε ματς στο οποίο το 0-1 του 18ου λεπτού, θα μπορούσε να είχε γίνει 4-1 στο 53ο λεπτό, ήταν από αυτά που ταρακούνησε συθέμελα τον ΠΑΟΚ. Εκείνο το βράδυ, μετά την ήττα από τον Ιωνικό, είχε ακουστεί ακόμα και το «βρε, λες να φύγει ή να… τον φύγουν;». Ακολούθησε το ματς με τη Λίνκολν, και η η νίκη που έδωσε στον ΠΑΟΚ την δεύτερη θέση στον όμιλο και την ελπίδα παρουσίας στους «16» του Conference League. Ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ και ο Λουτσέσκου εκείνη τη στιγμή. Ένα σημείο αναφοράς, ένα φως στο τούνελ. Τότε, ο ΠΑΟΚ είχε βρεθεί στο -13 από τον Ολυμπιακό, ισόβαθμος με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο ΠΑΟΚ άρχισε να τρέχει ένα αήττητο σερί. Που τον έφερε μέχρι τα ματς με τη Μίντιλαντ, όταν και ο Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να νιώθει δικαιωμένος εκ του αποτελέσματος αναφορά με τη «θυσία» του ντέρμπι με τον Άρη, στο οποίο πήγε με αλλαγές μετά την ήττα στη Δανία, έχοντας «στοχεύει» στη ρεβάνς με τους Δανούς.

Ώρα να «χτίσει» βαθμολογία πενταετίας

Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ έχει πλέον τις αναμετρήσεις με τη Γάνδη στις 10 και 17 Μαρτίου και γύρω – γύρω τα… ματς συντήρησης ενόψει των δυο αυτών αγώνων. Δεν ξέρω πως ακούγεται αυτό, αλλά, ας μη γελιόμαστε, αυτό θα συμβεί. Πριν από το πρώτο ματς με τους Βέλγους υπάρχει ο αγώνα με τη Λαμία, και πριν από το δεύτερο ματς θα είναι η πρεμιέρα των πλέι οφ. Ο ΠΑΟΚ έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία και να «χτίσει» τις Ευρωπαϊκές του κληρώσεις για την επόμενη πενταετία. Ή μάλλον να ξαναχτίσει όσα γκρέμισε τα προηγούμενα χρόνια. Διότι τα στραπάτσα με Έστερσουντ και Σλόβαν Μπρατισλάβας τα καλοκαίρι του 2017 και του 2019, τα βρίσκει ακόμα μπροστά του…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News