ΠΑΟΚ: Το αντίο του Βαρέλα, το απολυτήριο του λυκείου και έξι ιστορίες γεμάτες... δάκρυα!

ΠΑΟΚ: Το αντίο του Βαρέλα, το απολυτήριο του λυκείου και έξι ιστορίες γεμάτες… δάκρυα! Μετά από έξι χρόνια ο Αφρικανός αμυντικός αποχωρεί από την Τούμπα

Το βράδυ της 17ης Μάιου 2022 δεν είναι το πρώτο στο οποίο ο Φερνάντο Βαρέλα δακρύζει. Άλλος θα πει ότι είναι δάκρυα ψυχής, άλλος θα πει το «μάτια που κλαίνε, μη τα πιστεύεις».

Ο Φερνάντο Βαρέλα έχει περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ποδοσφαιρικής του ζωής στην Τούμπα. Έχει συνδέσει το όνομά του με δυο πρωτάθλημα. Το ένα, του 2019, που είναι το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ. Το άλλο, του 2018, που είναι το πρωτάθλημα του Βαρέλα. Το Sportday.gr, με αφορμή τον κύκλο των έξι χρόνων του Βαρέλα στον ΠΑΟΚ, θυμάται έξι στιγμές σε ασπρόμαυρο φόντο.

Όταν ο ΠΑΟΚ ήθελε τον Βαρέλα, νόμιζαν πως έκανε τον τραυματία για χάρη του

Καλοκαίρι του 2016 και ο ΠΑΟΚ ξεκινά συζητήσεις με τη Στεάουα Βουκουρεστίου για την απόκτηση του Φερνάντο Βαρέλα. Τόσο ο «Δικέφαλος του Βορρά» όσο και η Ρουμανική ομάδα, είναι στην Ολλανδία, σε προετοιμασία, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Τα παζάρια έχουν φουντώσει και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Βαρέλα είναι εκτός προπονήσεων. Στη Στεάουα του κάνουν κάθε δυο μέρες εξετάσεις διότι θεωρούν πως κάνει τον τραυματία λόγω ΠΑΟΚ. Στον ΠΑΟΚ θεωρούν το ίδιο και δεν πιστεύουν τον Βαρέλα που τους λέει οτι είναι τραυματίας. Τελικά, ήταν τραυματίας και στον ΠΑΟΚ υπέγραψε και ξεκίνησε αποθεραπεία.

Γκολ και αυτογκολ μέσα σε 19 λεπτά στο Καραϊσκάκης

Το πρώτο του ντέρμπι ήταν αυτό της 23ης Οκτωβρίου 2016, απέναντι στον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης». Στο 6′ έκανε το 0-1 και στο 25′ έκανε με αυτογκολ το 1-1. Ένα ματς επεισοδιακό, εντός και εκτός εισαγωγικών, που βρήκε τον Ολυμπιακό νικητή με 2-1, με γκολ του Μιλιβόγεβιτς στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων. Στα δυο επόμενα παιχνίδια είχε μείνει εκτός και επέστρεψε στο ματς του ΠΑΟΚ με τον Ατρόμητο (3-4) που αποτέλεσε το τέλος της παρουσίας του Γιώργου Τζαβέλλα στον ΠΑΟΚ.

Το κλάμα και η αγκαλιά με το γιο του

Στις 12 Φεβρουαρίου 2018, ο Φερνάντο Βαρέλα σκοράρει για πρώτη φορά μετά από την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό. Πίσω από την εστία, στο ρόλο ball boy, είναι ο γιος του, Γκουστάβο. Ο Φέρνάντο σκοράρει, ο γιος του παραληρεί και εκείνος τον αγκαλιάζει και κλαίει.

Ένα γκολ, μια ιστορία

Στο ματς της 11ης Μαρτίου 2018, στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, έχει γίνει «ονοματοδοσία». Το «ματς του Βαρέλα», το «γκολ του Βαρέλα». Όπως και να το πεις, το γκολ του Φερνάντο Βαρέλα, για το οποίο κάποιοι λένε πως θα πρέπει να αποτελεί ερώτηση σε εξετάσεις διαιτητών, θα είναι ένα σημείο αναφοράς για τον ιστορικό του μέλλοντος που θα θελήσει να καταγράψει τα εγχώρια πρωταθλήματα του 21ου αιώνα.

Στο φινάλε της αναμέτρησης με την ΑΕΚ, ο Φερνάντο Βαρέλα σκόραρε με κεφαλιά. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ιστορία χιλιοειπωμένη, σε μια συζητήση που εύκολα ξεκινά και δύσκολα τελειώνει (ήρεμα)…

Πήρε απολυτήριο λυκείου στην προετοιμασία

Το καλοκαίρι του 2010, ο Φερνάντο Βαρέλα προετοιμαζόταν για τις εξετάσεις της ζωής του. Στη διάρκεια της προετοιμασίας, τα μεσημέρια, όταν οι υπόλοιποι συμπαίκτες του πήγαιναν για ύπνο  εκείνος έπαιρνε τον υπολογιστή του και κλειδωνόταν στην αίθουσα μίτινγκ. Εκεί μπορούσε να απομονωθεί, ν’ αφοσιωθεί στα μαθήματά του και να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις εξετάσεις. Ήθελε να πάρει το απολυτήριο λυκείου. Σταμάτησε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών. Είχε γίνει πατέρας κι έπρεπε να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα. Το όνειρό του να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, όμως, δεν το παράτησε ποτέ. Και το κατάφερε.

Η μεταγραφή του γιου του στη Μπενφίκα

Το Νοέμβριο του 2021, ο ΠΑΟΚ ξεκινά συζητήσεις με την πλευρά Βαρέλα για την υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου του Γκουστάβο, ο οποίος ξεχωρίζει. Το ενδιαφέρον της Μπενφίκα περιπλέκει την κατάσταση, ενώ στις συζητήσεις, ο Φερνάντο Βαρέλα φέρεται να τοποθετήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να εννοεί πως ο μόνος τρόπος να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο ο γιος του είναι να του γίνει πρόταση για ανανέωση συμβολαίου. Οι «ασπρόμαυροι» αντιδρούν και το γυαλί ραγίζει.

Η αγωνιστική εικόνα του Βαρέλα, με αποκορύφωμα το Ιωνικός – ΠΑΟΚ 3-2, είναι αυτή που βαραίνει ακόμα περισσότερο το κλίμα και ο Αφρικανός αρχικά μένει εκτός αποστολής και ακολούθως κάνει προπονήσεις με τον ΠΑΟΚ Β’. Η ρήξη χιαστού που υπέστη ο Μιχαηλίδης κάνει τον Λουτσέσκου να ζητήσει την άδεια του Ιβάν Σαββίδη για να τον επαναφέρει στην ομάδα. Ανεξάρτητα με όσα έγιναν στο φινάλε, ο Φερνάντο Βαρέλα άξιζε το αντίο των φιλάθλων. Σε τέτοιες καταστάσεις, όσο περισσότερο απομακρύνεσαι από το πίνακα, τόσο πιο καθαρά βλέπεις το συνολικό έργο…

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News