ΠΑΟΚ: Οι «ασπρόμαυρες» ιστορίες 3+1 «πράσινων»

Δυο ποδοσφαιριστές και ένα μέλος του προπονητικού τιμ του Παναθηναϊκού έχουν περάσει από τον ΠΑΟΚ ως ποδοσφαιριστές, ενώ υπάρχει και ένας «πράσινος» που είχε γίνει μεταγραφικό σήριαλ για τον «Δικέφαλο του Βορρά» και τελικά δεν ανηφόρησε στη Θεσσαλονίκη.

Οι Ζοσέ Μαουρίσιο, Αχιλλέας Πούγγουρας και Νίκος Κολομπούρδας έχουν ένα επιπλέον κοινό πλην της παρουσίας τους σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Και οι τρεις έχουν πανηγυρίσει κύπελλο με τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Το σήριαλ με τον Μαουρίσιο που έγραψε ιστορία

Ο Ζοσέ Μαουρίτσιο γεννήθηκε στο Σάο Χοσέ ντος Κάμπος, πόλη της πολιτείας του Σάο Πάολο στην Βραζιλία, στις 21 Οκτωβρίου του 1988. Έμαθε τα μυστικά του αθλήματος στην Κορίνθιανς, αλλά το 2006 σε ηλικία μόλις 18 ετών, η Φλουμινένσε τον απέκτησε και μάλιστα τον έριξε αμέσως στα βαθιά. Στην πρώτη του επαγγελματική σεζόν μέτρησε 20 συμμετοχές και μοίρασε δύο ασίστ αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον. Την επόμενη χρονιά ανέβηκε στους 33 αγώνες, ενώ πέτυχε και το πρώτο τέρμα της καριέρας του. Στις αρχές του 2009 πήρε την απόφαση να βρεθεί στη Ρωσία. Είχε πρόταση από τη Σπαρτάκ Μόσχας και την Τέρεκ Γκρόζνι. Απαρνήθηκε την κοσμοπολίτικη Μόσχα και αποφάσισε να εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας. Τόλμησε και δικαιώθηκε. Το καλοκαίρι του 2017, αφού είχε βρεθεί στη Ζενίτ έμεινε ελεύθερος και ο ΠΑΟΚ τον πολιόρκησε. Από τον Μάιο μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, του είχε κάνει πέντε προτάσεις. Ο Μαουρίσιο έβλεπε τον ΠΑΟΚ και την Ελλάδα ως έσχατη λύση. Η μεταγραφή Μαουρίσο θύμισε την παροιμία με τον Μωάμεθ και το βουνό. Στα τέλη Αυγούστου, ο Μαουρίσιο είπε στον ΠΑΟΚ «είμαι εδώ». Λένε πολλές φορές οτι όσο πιο πολύ παρακλάει μια ομάδα έναν παίκτη, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να είναι πετυχημένη η μεταγραφή. Στην περίπτωση ΠΑΟΚ και Μαουρίσιο, δεν συνέβη αυτό.

Ο εργάτης Πούγγουρας που βρέθηκε στη Λεωφόρο

Ο Αχιλλέας Πούγγουρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου 1995, βρέθηκε στη Λάρισα λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του και το 2012 μεταπήδησε στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Ξεκίνησε ως κεντρικός αμυντικός και μάλιστα έγινε γρήγορα διεθνής στις μικρές εθνικές. Εξαιρετικά γρήγορος για τη θέση του και με καλή τεχνική κατάρτιση, βρέθηκε εξ ανάγκης στο αριστερό άκρο της άμυνας και στα πρώτα του χρόνια καθιερώθηκε εκεί με ιδιαίτερη επιτυχία, αφού δούλεψε σκληρά πάνω στις αδυναμίες του. Γιώργος Γεωργιάδης και Βλάνταν Ίβιτς του έδωσαν ευκαιρίες και έφτασε μέχρι την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. Έγινε επαγγελματία το 2014 και στον Παναθηναϊκό βρέθηκε το 2018.

Ο επιθετικός Νίκος Κολομπούρδας, που έγινε στόπερ

Ο Νίκος Κολομπούρδας ξεκίνησε την καριέρα του ως επιθετικός στη Γερμανία, και ακολούθως άρχισε να παίζει στη μεσαία γραμμή. Το καλοκαίρι του 1996, ο Άγγελος Αναστασιάδης ψάχνει στόπερ. Ο αστικός μύθος λέει πως στο τηλεφώνημα που δέχθηκε από την Ελλάδα, από τον άνθρωπο που μεσολάβησε για τη μεταγραφή του, ρωτήθηκε «μπακ, μπορείς να παίξεις;» εκείνος απάντησε διστακτικά «ναι» και ο μεσολαβητής είπε στον Άγγελο Αναστασιάδση πως μπορεί να του φέρνει «ένα μπακ» από τη Γερμανία. Ένα μπακ που είχε στις αποσκευές του κανονάκια πρώτου σκόρερ στις κατηγορίες που αγωνιζόταν ως επιθετικός. την πρώτη του χρονιά, την περίοδο 1996-97 έκανε 17 εμφανίσεις υπό τις οδηγίες του Άγγελου Αναστασιάδη, σημειώνοντας και το μοναδικό του γκολ με την «ασπρόμαυρη» φανέλα, με αντίπαλο τον Εδεσσαϊκό. Ακολούθησε μια περίοδος με ελάχιστες συμμετοχές και διψήφιο αριθμό χειρουργείων στον αχίλλειο τένοντα, αφού πρώτα συμμετείχε στις μεγάλες Ευρωπαϊκές μάχες μς Άρσεναλ και Ατλέτικο Μαδρίτης. Έπαιξε στον Ηρακλή και τον Απόλλωνα μέχρι να φύγει για την Κύπρο. Επέστρεψε στον ΠΑΟΚ ως προπονητής στην Κ20. Οι Σταφυλίδης, Κάτσε, Αποστολόπουλος, Κίτσιου είναι ορισμένοι από τους ποδοσφαιριστές που αναδείχθηκαν επί των ημερών του.

Το όχι του Κουρμπέλη

Ο Δημήτρης Κουρμπέλης βρέθηκε στο μεταγραφικό στόχαστρο του ΠΑΟΚ, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να πολιορκεί τόσο τον ίδιο όσο και τον Παναθηναϊκό, τον Ιανουάριο του 2018. Ήταν ένα από τα μεγάλα σήριαλ εκείνης της εποχής. Οι δυο ομάδες τα είχα βρει αλλά ι Κουρμπέλης «κλωτσούσε», και τελικά κατάφερε να μείνει στους «πράσινους». Και το «κατάφερε» πηγαίενι στο γεγονός πως δύσκολα «χαλάει» μια μεταγραφή όταν τα βρίσκουν οι ομάδες. Τις περισσότερες φορές, βρίσκουν τρόπο να πείσουν, όλοι μαζί τον παίκτη. Αυτό δεν έγινε με τον Κουρμπέλη και πλέον εκείνος φοράει το περιβραχιόνιο στους «πράσινους».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News