ΠΑΟΚ Μεταγραφές: Το Ελληνικό στοιχείο, η Ευρωπαϊκή λίστα και οι επόμενες μεταγραφές

ΠΑΟΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: Ο αριθμός των γηγενών που μειώνεται συνεχώς φέρνει προβληματισμό ενόψει Ευρωπαϊκής λίστας και καθορίζει κάποιες από τις επόμενες κινήσεις

Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την απόκτηση του Γιάννη Κάργα από τον ΠΑΣ Γιάννινα και να έχει ένα πρόβλημα λιγότερο ενόψει της δήλωσης της Ευρωπαϊκής λίστας για τις αναμετρήσεις του Conference League.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο ο «Δικέφαλος του Βορρά» όσο και οι περισσότερες Ελληνικές ομάδες δεν καταφέρνουν να δηλώσουν 25άδα στην Ευρώπη καθώς δεν διαθέτουν 8 γηγενείς ποδοσφαιριστές που να καλύπτουν τα κριτήρια της UEFA που αφορούν τις δυο διαφορετικές κατηγορίες ποδοσφαιριστών που εμπίπτουν σε αυτόν τον κανόνα.

Τα κριτήρια της UEFA για τους 8 «γηγενείς»

Για τις αναμετρήσεις των Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, η κάθε ομάδα δικαιούται να δηλώσει δυο λίστες με ποδοσφαιριστές, την Α’ και την Β’.  Η Λίστα Α’, είναι η κύρια λίστα και αποτελείται από 25 ποδοσφαιριστές. Τουλάχιστον 8 θέσεις από τις 25 πρέπει να είναι ποδοσφαιριστές, που έχουν εκπαιδευτεί σε ακαδημίες της ομοσπονδίας της ομάδας, στην προκειμένη περίπτωση σε ακαδημίες ομάδων της ΕΠΟ. Η UEFA αποκαλεί από τους ποδοσφαιριστές «γηγενείς» (locally trained players). Για αυτές τις 8 θέσεις υπάρχουν όμως και δυο 2 κατηγορίες ποδοσφαιριστών:

  • Ποδοσφαιριστές από την ακαδημία της ίδιας της ομάδας. Τέτοιοι θεωρούνται οι ποδοσφαιριστές που ήταν γραμμένοι στην ακαδημία της ομάδας για τρία τουλάχιστον χρόνια (36 μήνες) μεταξύ των ηλικιών 15 με 21.
  • Ποδοσφαιριστές από ακαδημίες της ΕΠΟ.Τέτοιοι θεωρούνται όσοι ποδοσφαιριστές ήταν γραμμένοι σε οποιανδήποτε ακαδημία, της ομοσπονδίας για τρία τουλάχιστον χρόνια (36 μήνες) μεταξύ των ηλικιών 15 με 21. Το σημαντικό είναι πως ένας σύλλογος μπορεί να δηλώσει στη συγκεκριμένη 8άδα μέχρι 4 τέτοιους ποδοσφαιριστές.

Αυτό σημαίνει πως κάθε σύλλογος πρέπει από τους 25 ποδοσφαιριστές της Λίστας Α, να έχει τουλάχιστον 4 ποδοσφαιριστές που προέρχονται από την ακαδημίας της ομάδας μας και μέχρι 4 που προέρχονται από ακαδημία άλλης ομάδας της ΕΠΟ. Όταν η ομάδα δεν έχει να δηλώσει 8 τοπικά εκπαιδευμένους παίκτες (με τα πιο πάνω κριτήρια), τότε είναι αναγκασμένη να δηλώσει λιγότερους από 25 ποδοσφαιριστές στην Λίστα Α’.

Το παράδειγμα της λίστας της περσινής σεζόν

Τον Σεπέμβριο του 2021, από τον ΠΑΟΚ, στη λίστα Α για το Conference League δηλώθηκαν οι: Πασχαλάκης, Ζίβκοβιτς, Άκπομ, Μπίσεσβαρ, Κρέσπο, Ελ Καντουρί, Εσίτι, Σίντκλεϊ, Κωνσταντέλιας, Κούρτιτς, Βαρέλα, Λύρατζης, Τέιλορ, Μιχαηλίδης, Μιχάι, Μιτρίτσα, Μουργκ, Σβαμπ, Ντόουγκλας, Σφιντέρσκι, Τσιγγάρας, Βιεϊρίνια, Α.Ζίβκοβιτς. Ο ΠΑΟΚ δήλωσε 23 αντί για 25 ποδοσφαιριστές και αυτό διότι είχε έξι παίκτες ως γηγενείς. Τέσσερις από τις δικές του ακαδημίες (Κωνσταντέλιας, Τσιγγάρας, Λύρατζης, Μιχαηλίδης) και δυο από ακαδημίες άλλων ομάδων (Πασχαλάκης, Μιχάι). Ο Πασχαλάκης αποτελεί παρελθόν και ο Μιχάι είναι στην έξοδο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News