ΠΑΟΚ: Η ευρωπαϊκή βραδιά που χτυπάει το ταβάνι της ιστορίας του

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τη Μαρσέιγ στη γεμάτη Τούμπα με στόχο μια υπέρβαση που θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του και θα επωφεληθεί το ποδόσφαιρο της χώρας.

Η αντίστροφη μέτρηση φτάνει στο τέλος της και η ώρα της ρεβάνς της προημιτελικής φάσης ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Μαρσέιγ, έφτασε. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες όλων αλλά δεν θέλει να αρκεστεί σε αυτό. Στη πρώτη μάχη απέναντι στους Μασσαλούς κατάλαβε πως για να τους αποκλείσει θα χρειαστεί μια υπέρβαση, και σε κάποια σημεία του αγώνα κατάλαβε πως μπορεί να την επιχειρήσει. Οι «ασπρόμαυροι» θέλουν να τρυπήσουν τον ουρανό τους, γνωρίζοντας πως μετά… δεν έχει γυρισμό.

Ο ΠΑΟΚ θέλει να μεγαλώσει το όνομά του

Αν πριν από λίγους μήνες, έλεγες σε φίλο του ΠΑΟΚ πως η ομάδα του θα φτάσει μέχρι τους «8» του Conference League, θα σε κοιτούσε με μισό μάτι. Και σήμερα, ο ίδιος φίλος του ΠΑΟΚ, αφού έφαγε μιάμιση ώρα αναμονής για ένα εισιτήριο, ετοιμάζεται να βρεθεί στην Τούμπα, έχοντας μέσα του την ελπίδα πως θα δει την ομάδα του να παίζει Ευρωπαϊκό αγώνα μήνα Μάιο. Αυτή η ελπίδα σε τρέφει, σε ζει, σε κάνει να παλεύεις, να πιστεύεις, να διεκδικείς. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι φαβορί, ο ΠΑΟΚ δεν είναι καλύτερη ομάδα από τη Μαρσέιγ, αλλά καλείται να κάνει ο,τι μπορεί για να είναι καλύτερη ομάδα από τη Μαρσέιγ απόψε το βράδυ, για 90 ή 120 λεπτά.

Ο ΠΑΟΚ θέλει να φυτέψει ένα σπόρο

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε προημιτελική φάση Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, για πρώτη φορά μετά από 48 χρόνια. Όταν το είχε ξανακάνει, είχε δώσει συνολικά έξι αναμετρήσεις εκείνη τη σεζόν. Τώρα, η αναμέτρηση με τη Μαρσέιγ είναι η υπ’ αριθμόν 16, από τον περασμένο Αύγουστο. Αυτό που φιλοδοξεί να κάνει ο ΠΑΟΚ φέτος είναι να φυτέψει ένα σπόρο. Να βάλει την παρουσία του στα προημιτελικά του Conference League ως σημείο αναφορά για τα επόμενα χρόνια. Μπορεί κάποιος να θεωρεί πως το Conference League, η νέα και τελευταία στην ιεραρχία της UEFA Ευρωπαϊκή διοργάνωση, δεν είναι άξια αναφοράς. Όποιος θέλει να την απαξιώσει, αν μετατρέψει μια τέτοια πορεία σε… καθημερινότητά του, και μετά θα έχει το δικαίωμα να μην καταδέχεται να παίξει σε αυτή. Και φυσικά, μέσα σε όλα υπάρχει και η συνολική βαθμολογλια της Ελλάδας. Και αν οι οπαδοί μπορεί να μη νοιάζονται γι’ αυτό, κάποια στιγμή, ακόμα και αν δε θα θέλουν να το παραδεχτούν, θα καταλάβουν τη σημασία του.

Ο ΠΑΟΚ σβήνει τις «μουτζούρες» του

Την προηγούμενη πενταετία, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε δυο φορές εκτός Ευρώπης από τα τέλη Αυγούστου. Και η βαθμολογία της UEFA, στην οποία κουβαλάς ό,τι έχεις κάνει τα προηγούμενα πέντε χρόνια, είχε αναγκάσει τον «Δικέφαλο του Βορρά» να μπαίνει στις κλήσεις με άδειο σακούλι. Οι «ασπρόμαυροι» φέτος γέμισαν το σακούλι τους, και εδώ που έφτασαν, δεν θέλουν να φύγουν. Θέλουν, στο τέλος κάθε αγώνα είτε να έχουν κερδίσει, είτε να ξέρουν πως έκαναν τα πάντα για να συμβεί αυτό. Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα «σβήσουν» τις «μουτζούρες» των προηγούμενων ετών.

Ώρα να «μεγαλώσει» και η Τούμπα

Όπως ο ΠΑΟΚ ως αγωνιστικό τμήμα, δίνει τις εξετάσεις του, έτσι συμβαίνει και με τους φιλάθλους του. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» πέρασε πολλά για να βγει από πάνω του η λέξη «υπότροπος». Και σε αυτή τη διαδρομή αναγκάστηκε να δώσει μεγάλες Ευρωπαϊκές «μάχες» σε άδεια Τούμπα. Την ώρα που οι παίκτες θα προσπαθήσουν για μια μεγάλη Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική υπέρβαση, οι φίλαθλοι του καλούνται να δώσουν και εκείνοι απαντήσεις, όχι μόνο σε όσους μπορεί να τους περιμένουν στη γωνία, αλλά πρώτα απ’ όλα στους εαυτούς τους.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News