ΠΑΟΚ: Αυτός ο τελικός δεν είναι σαν τους άλλους

Τελικός Κυπέλλου Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ: Ο πέμπτος τελικός τα τελευταία έξι χρόνια για τον «Δικέφαλο του Βορρά» είναι διαφορετικούς από τους προηγούμενους τέσσερις και υπάρχουν λόγοι

Ο ΠΑΟΚ έφτασε σε έναν ακόμα τελικό κυπέλλου, τον πέμπτο τα τελευταία χρόνια, έναν τελικό που δεν μοιάζει με τους υπόλοιπους. Και οι λόγοι είναι αρκετοί.

Μια ακόμα σεζόν τελειώνει για τον ΠΑΟΚ με την παρουσία σε έναν τελικό κυπέλλου. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει αφήσει το στίγμα του στον θεσμό τα τελευταία χρόνια, και θέλει να το κάνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο, στοχεύοντας στο πέμπτο του τρόπαιο τα τελευταία έξι χρόνια. Αντίπαλος του, η τελευταία ομάδα που τον κέρδισε σε τελικό.

Άλλο ΑΕΚ και άλλο Ολυμπιακός

Ο πρώτος από τους πέντε τελικούς ήταν αυτός με την ΑΕΚ. Τα απόνερά του, τα γνωρίζουμε όλοι. Αυτό που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ήταν το να βλέπουμε τρεις διαδοχικές φορές το ίδιο ζευγάρι σε τελικό κυπέλλου, και μάλιστα να έχουν και οι τρεις την ίδια κατάληξη αναφορικά με το νικητή. Είναι κάτι που δεν έχει εμφανιστεί πουθενά στον κόσμο, στον θεσμό του κυπέλλου. Πρωτόγνωρο, μοναδικό, και όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, δημιούργησε μια περίεργη συνθήκη. Ο κάθε τελικός ήταν διαφορετικός, αλλά είχε την ίδια κατάληξη. Ο ΠΑΟΚ πήρε τον αέρα της ΑΕΚ και έφτασε στους διαδοχικούς τίτλους του 2017, του 2018 και του 2019. Το 2021, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε σε τελικό και εκεί αντίπαλος ήταν ο Ολυμπιακός. Δεν χρειάζεται να πεις πολλά για τις μάχες Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ. Ήταν, είναι και θα είναι ιδιαίτερες. Είναι διαφορετικές από αυτές με την ΑΕΚ. Και διαφορετικό κεφάλαιο είναι και ο Παναθηναϊκός. Και η κυριότερη συνθήκη έχει να κάνει πως οι «πράσινοι» λείπουν τα τελευταία χρόνια από την διεκδίκηση των τίτλων.

Ο ΠΑΟΚ ήταν εκεί που είναι ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός του 2022 βρίσκεται σε μια θέση την οποία ξέρει καλά ο ΠΑΟΚ. Οι «πράσινοι» είναι οι «πεινασμένοι», έναν ρόλο που είχε για πολλά χρόνια ο ΠΑΟΚ. Με αυτόν πορευόταν, με αυτόν ζούσε, από αυτόν «τρεφόταν». Και η αναμέτρηση σε έναν τελικό με τον Παναθηναϊκό είναι για τον ΠΑΟΚ ένας καθρέφτης. Έχει ως αντίπαλο τον… παλιό του εαυτό. Και είναι μια συνθήκη που πρέπει να τη διαχειρστεί.

Ένας τελικός που «διορθώνει» τη χρονιά

Ο τελικός του 2017 ήταν μια ξεχωριστή ιστορία. Ήταν ο πρώτος τίτλος της εποχής Σαββίδη. τα δυο κύπελλα που ακολούθησαν ήταν και αυτά διαφορετικά. Το ένα ήταν η πρώτη εκδίκηση για το χαμένο πρωτάθλημα και το άλλο ήταν το νταμπλο που δεν είχε γίνει ποτέ. Ο φετινός τελικός μοιάζει με τον πρώτο στο οτι μπορεί να γλυκάνει τη χρονιά. Και στις δυο ο ΠΑΟΚ είχε τα θέματά του. Τη σεζόν 2020-21 άλλαξε τεχνικό. Ναι, ο Αμπέλ Φερέιρα παραχωρήθηκε στην Παλμέιρας, αλλά ήταν ένα διαζύγιο που βόλεψε όλες τις πλευρές. Ο Πάμπλο Γκαρσία, ως τεχνικός, πήρε τον τίτλο που δεν μπόρεσε ως παίκτης. Φέτοες, ο Ραζβάν Λουτσέσκου απέτυχε να παρουσιάσει έναν ΠΑΟΚ διεκδικητή του τίτλου και θέλει, δίπλα στην παρουσία στους «8» του Conference League, να βάλει το κύπελλο. 

Ο τελικός μια φουρνιάς που χαιρετά

Το φινάλε του τελικού του 2019 βρήκε τους Κάνιας και Σάχοφ να κλαίνε αγκαλιασμένοι στο κέντρο του γηπέδου. Ήταν το τελευταίο τους παιχνίδι, στην πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας τους. Ο τελικός του 2022 θα είναι το τελευταίο παιχνίδι για όσους έχουν μείνει από αυτή τη φουρνιά. Και αυτό παίζει το ρόλο του. Η αυλαία με έναν τίτλο για μια φουρνιά που έχει σηκώσει όσα δεν σήκωσε η γενιά του 1970, είναι μια έξτρα συνθήκη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News