Πάμπλο Γκαρσία: Ο «Ινδιάνος», η χυλόπιτα, η μπουνιά και το ποτό... που κάποιοι δεν αντέχουν

Πάμπλο Γκαρσία: Ο «Ινδιάνος», η χυλόπιτα, η μπουνιά και το ποτό… που κάποιοι δεν αντέχουν – Ο αγαπημένος Ουρουγουανός της κερκίδας του ΠΑΟΚ κλείνει τα 45 του και αυτές είναι 4+5 από τις πολλές ιστορίες που τον συνοδεύουν

Ο αγαπημένος «Ινδιάνος» των φίλων του ΠΑΟΚ, ο Πάμπλο Γκαρσία κλείνει τα 45 του και αυτές είναι 4+5 ιστορίες από τις πολλές που σφράγισαν την πολυετή παρουσία του στον «Δικέφαλο του Βορρά» και το ελληνικό ποδόσφαιρο. 

«Σαν σήμερα, στις 11 Μαΐου του 1977 γεννήθηκε στο χωριό Πάντο της Ουρουγουάης, κοντά στην Κανελόν, ο Πάμπλο Γκαμπριέλ Γκαρσία Πέρες, ένας από τους εμβληματικούς ηγέτες του ΠΑΟΚ».

Με αυτή την πρόταση ξεκινά η αναφορά της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ στα γενέθλια του προπονητής του ΠΑΟΚ Β, ο οποίος έχει «υπηρετήσει» τον «Δικέφαλο του Βορρά» από πέντε διαφορετικές θέσεις.

Η… χυλόπιτα που έφερε τον Πάμπλο Γκαρσία στον ΠΑΟΚ

Η παρουσία του Ουρουγουανού μέσου στον ΠΑΟΚ έγινε από… σπόντα. Το καλοκαίρι του 2008, οι Θοδωρής Ζαγοράκης, Ζήσης Βρύζας και Φερνάντο Σάντος είχαν αποφασίσει να αλλάξουν ριζικά το ρόστερ του ΠΑΟΚ. Ο Βρύζας έχει καταλήξει στον Ζεράρ Λόπεθ, με τον οποίο υπάρχει συμφωνία για να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και να υπογράψει όμως στο «παρά ένα» κάνει πίσω και αφήνει «ξεκρέμαστους» τους ασπρόμαυρους. Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Πάμπλο Γκαρσία μπαίνει σε αεροπλάνο για τη Θεσσαλονίκη και βλέπει περίπου χίλιους οπαδούς της ομάδας να τον περιμένουν.

Η ατάκα του Πάμπλο Γκαρσία που λογοκρίθηκε από την Ισπανική λίγκα

Ο Πάμπλο Γκαρσία είχε ένα γεμάτο βιογραφικό, με το πέρασμα από τη Ρεάλ Μαδρίτης των «Γκαλάκτικος» να ξεχωρίζει. Και ξεχωρίζει τόσο όσο ξεχώριζε εκείνος μέσα σε αυτή την ομάδα. Και ξεχώριζε διότι ήταν άλλου είδους «σταρ». Η παρουσία του στους «Μερένγκες» ξεκίνησε με τη λογοκρισία της Ισπανικής λίγκας σε δήλωσή του. Του ζητήθηκε μια ατάκα για το πρωτάθλημα που θα ξεκινούσε και εκείνος είπε: «Το ποδόσφαιρο για μένα είναι πόλεμος. Μπαίνεις στο γήπεδο και ο αντίπαλος θέλει να σε «σκοτώσει», οπότε είσαι υποχρεωμένος να τον προλάβεις».

Το μάτε και ο Ντιόγκο

Για τους παλαιότερους, που είναι και μπασκετικοί, ο Γουόλτερ Μπέρι, δεν εμφανιζόταν ποτέ στην προπόνηση χωρίς το τσαντάκι του. Το ίδιο συνέβαινε και με τον Πάμπλο Γκαρσία και το θερμός με το μάτε. Είναι το εθνικό ποτό της Ουρουγουάης αλλά και της Αργεντινής. Βέβαια, αν του έλεγες οτι πίνουν και στην Αργεντινή μάτε, σου απαντούσε «ναι αλλά αυτοί δεν το αντέχουν, βάζουν ζάχαρη…». Ο Γκαρσία απασχόλησε το πανελλήνιο με την περιβόητη μπουνιά στον Ντιόγκο, στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης». Είχε βάλει στο μάτι του Βραζιλιάνο του Ολυμπιακού καθώς λίγα λεπτά νωρίτερα, με αγκωνιά, του έσπασε ένα από τα (πορσελάνινα) δόντια, και είχε θολώσει από τον πόνο. Όχι πως ήθελε και πολύ για να θολώσει…

 

Όταν είπε τον Κάκο… Κολίνα

Μια από τις αποβολές του, την πρώτη του σεζόν στον ΠΑΟΚ, ήταν αυτή στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, στην Τούμπα, για τα πλέι οφ. Ο Τάσος Κάκος τον απέβαλε μετά από αψιμαχία με τον Σιμάο Μάτε: «Αυτός νομίζει οτι είναι ο Κολίνα, αλλά Κολίνα είναι μόνο ένας. Ήρθε για να μας κλέψει. Είναι ο χειρότερος διαιτητής στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή, όπως τιμωρούνται οι παίκτες θα πρέπει να τιμωρηθούν και οι διαιτητές).

Το γκολ που αφιέρωσε στην μητέρα του

Τον Φεβρουάριο του 2010, ο Πάμπλο Γκαρσία έχασε τη μητέρα του και ταξίδεψε στην Ουρουγάη για την κηδεία της. Επέστρεψε και αγωνίστηκε στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό. Στον αγώνα πετυχαίνει ένα απίθανο γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ, από πλάγια θέση. Λυγίζει. Δακρύζει και κοιτάζει τον ουρανό. Ο Μουσλίμοβιτς, μένει τελευταίος δίπλα του, και του σκουπίζει τα δάκρυα.

Όταν έγινε η λάθος μετάφραση

Σε μια από τις συνεντεύξεις Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση (του αείμνηστου Χρήστου Παυλίδη) ο Πάμπλο Γκαρσία είπε πως «οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν μεγάλα αρχ…» και ο Αλέξανδρος Μανιάτογλου το μετέφρασε «έχουν καρδιά» με αποτέλεσμα ο Γκαρσία να εκνευριστεί και να του ζητήσει να μεταφράσει αυτολεξεί αυτό που είπε…

Ο «πόλεμος» και η μυθική πάσα με την Τότεναμ

Σε μια από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές βραδιές του ΠΑΟΚ, όταν ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε επικρατήσει με 2-1 της Τότεναμ στο Λονδίνο, ο Πάμπλο Γκαρσία είχε βγάλει μια πάσα για σεμινάριο στον Γιώργο Γεωργιάδη. Το πρωί εκείνης της ημέρας είχε πετάξει και μια φοβερή ατάκα στον Λάζλο Μπόλονι. Όταν ο Ρουμάνος τεχνικός τελείωσε την ομιλία του, είχε πει στους παίκτες «Αυτά είχα να πω… Ήρθε η ώρα να ξεκουραστείτε. Πάμε μια βόλτα…» και ο Γκαρσία, μέσα στην αναμπουμπούλα, με τους ποδοσφαιριστές να σηκώνονται, είπε ψιθυριστά «καλά, για βόλτα είμαστε; Το βράδυ έχουμε μάχη, έχουμε πόλεμο».

Το διαζύγιο μετά τις κόντρες με τον Γιώργο Δώνη

Οι τίτλοι τέλους στην παρουσία του Πάμπλο Γκαρσία στον ΠΑΟΚ ως ποδοσφαιριστή, έπεσαν στις 19 Μαρτίου 2013, με τον Ουρουγανό να λύνει το συμβόλαιό του και να παραχωρεί συνέντευξη Τύπου, στην οποία είπε πως «Ο ΠΑΟΚ είναι μάχη και θυσία». Το καλοκαίρι επέστρεψε αλλά ούτε εκείνος ούτε ο ΠΑΟΚ θα θέλουν να θυμούνται πως το τελευταία του παιχνίδι με την «ασπρόμαυρη» φανέλα ήταν σε εκτός έδρας αναμέτρηση με την Αναγέννηση Καρδίτσας για το κύπελλο.

Έζησε ένα τρόπαιο που πάντα ήθελε

Η εκτός των τεσσάρων γραμμών παρουσία του στον ΠΑΟΚ είναι και αυτή γεμάτη. Βρέθηκε για δέκα ημέρες στο τιμ του Άγγελου Αναστασιάδη το καλοκαίρι του 2014, αλλά δεν «κόλλησε». Το 2015 βρέθηκε στην Κ17, και το 2016 «ανέβηκε» στην Κ19, με την οποία κατέκτησε σερί πρωταθλήματα. Στις 31 Οκτωβρίου 2020, ανέλαβε την πρώτη ομάδα, μετά τη μεταγραφή του Αμπέλ Φερέιρα στην Παλμέιρας και στο τέλος της χρονιάς πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου, στον τελικό του ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Ένα κύπελλο που του είχε μείνει ως απωθημένο ως ποδοσφαιριστής. Μια εβδομάδα μετά, ο ΠΑΟΚ τον αντικατέστησε με τον Ραζβάν Λουτσέσκου και του ζήτησε να παραμείνει στην ομάδα, αναλαμβάνοντας τον νεοσύστατο ΠΑΟΚ Β’ στο τιμόνι του οποίου βρέθηκε φέτος.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News