Μαρσέιγ: Το προφίλ της αντιπάλου του ΠΑΟΚ

Η κληρωτίδα της Παρασκευής (18/03) έφερε την Μαρσέιγ στον δρόμο του ΠΑΟΚ για τους «8» του Europa Conference League τοποθετόντας ένα μεγάλο εμπόδιο στα όνειρα του «Δικεφάλου του Βορρά» για την κατάληψη μίας θέσης στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο Σαμπάολι θέλει να επαναφέρει την Μαρσέιγ στους τίτλους

Η γαλλική ομάδα προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να επιστρέψει στις παλιές της δόξες. Τα νέα ξεκινήματα που έχουν γίνει αρκετά. Αυτή τη φορά αυτός που ηγείται της νέας προσπάθειας είναι ο Χόρχε Σαμπάολι, ο οποίος προσελήφθη στον πάγκο των Μασσαλών τον Μάρτιο του 2021.

Ο 62χρόνος Αργεντινός τεχνικός επέστρεψε στην γηραιά ήπειρο μετά από τέσσερα χρόνια στην Λατινική Αμερική με στόχο να επαναφέρει την Μαρσέιγ στους τίτλους, η οποία έχει να κερδίσει τρόπαιο από την κατάκτηση του γαλλικού Λιγκ Καπ το 2012. Δέκα χρόνια για μία ομάδα σαν τους Μασσαλούς είναι υπέρ αρκετά, αφού μην ξεχνάμε πως πρόκεται για τον δεύτερο σε πρωταθλήματα σύλλογο στην Γαλλία.

Ο Σαμπάολι έχει καταφέρει να φέρει ξανά την Μαρσέιγ στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, μετά την 5η θέση στην οποία τερμάτισε πέρυσι, έστω κι αν είναι κοινώς αποδεκτό πως δεν υπάρχει ελπίδα να πάρει κάποιος τον φετινό τίτλο από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Το πλούσιο ρόστερ των Μασσαλών και οι πολλές λύσεις

Ο Αργεντινός τεχνικός έχει ένα αρκετά πλούσιο ρόστερ έχοντας ταυτόχρονα ποιοτικές επιλογές και έμπειρους παίκτες, όπως οι Μπακαμπού, Μίλικ, Παγιέτ, Ουντέρ και Αρίτ, αλλά και οι ταλαντούχοι Λουίζ Ενρίκε, ντε λα Φουέντε, Γκεντουζί και Σαλιμπά. Το μείγμα αυτό προσφέρει στην ομάδα ενέργειά και ενθουσιασμό ταυτόχρονα με εμπειρία και ωριμότητα στα παιχνίδια που χρειάζεται.

Στους παίκτες που υπήρχαν προστέθηκαν το καλοκαίρι και ποιοτικές μονάδες όπως ο χρονος Βραζιλιάνος μέσος Γκέρσον, για τον οποίο οι Μασσαλοί ξόδεψαν 20 εκ. ευρώ κάνοντας την τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία τους.

Ταυτόχρονα ενισχύθηκαν αρκετά σε όλες τις γραμμές τους ρόστερ, αφού απέκτησαν ακόμη 16 παίκτες. Για κάτω από την εστία αποκτήθηκε ο Πάου Λόπεθ της Ρόμα ως δανεικός. Στην άμυνα ήρθαν παίκτες όπως οι Λιρολά (από Φιορεντίνα αντί 6,5 εκ. ευρώ), Λουάν Πέρες (από Σάντος αντί 4,5 εκ. ευρώ) και Κολάσινατς (ελεύθερος από την Άρσεναλ). Στο κέντρο, μετά την πολυδάπανη κίνηση του Γκέρσον, ξεχωρίζει η προσθήκη του δανεικού Γκεντουζί και του ταλαντούχου Αρίτ από την Σάλκε υπό το ίδιο καθεστώς. Στην επίθεση επετεύχθη ο επαναπατρισμός του Μπακαμπού ενώ αποκτήθηκε και ως δανεικός ο ικανότατος εξτρέμ της Ρόμα, Τσενγκίζ Ουντέρ.

Φυσικά, στο σύνολο των 17 αυτών κινήσεων δεν θα μπορούσαν να μην είχαν γίνει και κινήσεις που αφορούν το μέλλον του συλλόγου. Στο πλαίσιο αυτό αποκτήθηκαν νεαροί παίκτες όπως οι Κόνραντ ντε λα Φουέντε (19 ετών εξτρέμ από Μπαρτελόνα Β’), Γουίλιαμ Σαλιμπά (20 ετών κεντρικός αμυντικός από Άρσεναλ) Μπαμπα Ντιένγκ (21 ετών επιθετικός από τους Ντιαμπάρς της Σενεγάλης), Πέδρο Ρουίθ (21 ετών επιθετικός Ρεάλ Μαδρίτης Β’) και Σαλίμ Μπεν Σεγκχίρ (18 ετών εξτρέμ από Νις Β’) και Μπιλάλ Ναντίρ (17 ετών κεντρικός μέσος από Νις Β’).

Η Μαρσέιγ θέλει την έξοδο στο Champions League, αλλά κι έναν τίτλο

Προφανώς ο βασικός στόχος των Μασσαλών την φετινή σεζόν είναι η είσοδος στους ομίλους του Champions League της επόμενης σεζόν, αφού το -15 από την πρωτοπόρο Παρί είναι πραγματικά αδύνατο να καλυφθεί σε δέκα αγώνες.

Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουν αυτό είναι να διατηρηθούν στην 2η θέση στην οποία βρίσκονται, όντας ισόβαθμοι αυτή τη στιγμή με την 3η Νις και μόλις ένα βαθμό μπροστά από την 4η Ρεν, δύο ομάδες αρκετά φιλόδοξες και ταλαντούχες.

Σίγουρα ο αγώνας για την κατάληψη της δεύτερης θέσης θα είναι σκληρός, αφού οι δύο διώκτες της Μαρσέιγ έχουν κάνει κι αυτοί σημαντικές επενδύσεις κι έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και φυσιολογικά θα ανάγκαζε την Μαρσέιγ να μην δίνει τόση βάση σε διοργανώσεις όπως το Europa Conference League.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού στην Μασσαλία θεωρούν και όχι άδικα, πως έχουν το ρόστερ για να κρατήσουν και τα δύο… καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη θέλοντας να πετύχουν τόσο τον βασικό στόχο τους όσο και να επανέλθουν στους τίτλους μετά από δέκα χρόνια και δη στους ευρωπαϊκούς μετά από 17 χρόνια και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ιντερτότο. Εξάλλου μην ξεχνάμε πως οι Μασσαλοί αποκλείστηκαν από το Κύπελλο Γαλλίας στα προημιτελικά από την Νις ενώ το Λιγκ Καπ δεν διεξήχθη φέτος.

Τι καλύτερο λοιπόν από τον Σαμπάολι και τους παίκτες του να τελειώσουν την σεζόν όντας μέσα στους στόχους τους κι έχοντας παράλληλα κι ένα «κόσμημα», όπως είναι ένας ευρωπαϊκός τίτλος, για να καμαρώνουν όταν η χρονιά θα έχει ολοκληρωθεί.

Σίγουρα το τελευταίο σκέλος δεν δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τον ΠΑΟΚ, όμως όταν κληρώνεσαι με μία αντίπαλο όπως η Μαρσέιγ ξέρεις πως το έργο σου μόνο εύκολο δεν θα είναι όταν έρθει η ώρα να την αντιμετωπίσεις.

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News