Ηρακλής - ΠΑΟΚ - Η δωροδοκία του Πέλλιου και το ερωτηματικό για την υποβιβασμό του «Γηραιού»

Ηρακλής – ΠΑΟΚ: Η δωροδοκία του Πέλλιου και το ερωτηματικό για την υποβιβασμό του «Γηραιού» στις 18 Μαϊου 1990 | Σαν Σήμερα

Στις 18 Μαΐου 1980, καταγράφεται μια από τις ιστορίες του Ελληνικού ποδοσφαίρου που σημάδεψαν ένα σύλλογο, και εν προκειμένω τον Ηρακλή. Ήταν η μέρα που άνθρωπος του Ηρακλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να δωροδοκεί με 500.000 δραχμές τον αμυντικό του ΠΑΟΚ Φιλώτα Πέλλιο, παραμονές του δεύτερου ημιτελικού ανάμεσα στις δυο ομάδες.  

Ο δεύτερος ημιτελικός διεξήχθη στις 21 Μαΐου 1980, με τον Ηρακλή να προκρίνεται στον τελικό του Κυπέλλου, όμως κανείς δεν είχε τη διάθεση στο «κυανόλευκο» στρατόπεδο να το πανηγυρίσει, καθώς ο ασκός του Αιόλου είχε ανοίξει και στο τέλος οι άνεμοι παρέσυραν τον «Γηραιό» στην δεύτερη κατηγορία. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.  

Τον δελέασαν με 500.000 δραχμές

Λίγες ημέρες πριν τον δεύτερο ημιτελικό κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ηρακλή, ο πρόεδρος του Ηρακλή Κώστας Περτσινίδης πλησίασε, μέσω τρίτου, τον αμυντικό του ΠΑΟΚ, Φιλώτα Πέλλιο. Του πρόσφερε το ποσό των 500.000 δραχμών προκειμένου να έχει μειωμένη απόδοση στην προσεχή αναμέτρηση. Το ποσό αυτό ήταν διπλάσιο από το πριμ που έδινε η διοίκηση του ΠΑΟΚ στους παίκτες σε περίπτωση πρόκρισης στον τελικό. Ο Φιλώτας Πέλλιος ενημέρωσε τόσο τη διοίκηση του ΠΑΟΚ όσο και τις αρχές, και ξεκίνησαν οι διαδικασίες προκειμένου να αποδειχθούν τα όσα κατήγγειλε ο Πέλλιος. Ο πρόεδρος του Ηρακλή χρησιμοποίησε μια γυναίκα, με το όνομα Ρίτα Χατζηπαπαδοπούλου, η οποία και μεσολάβησε, ενημερώνοντας τον Πέλλιο.

Ο ρόλος της Ρίτας Χατζηπαπαδοπούλου

Η Ρίτα Χατζηπαπαδοπούλου είχε ραντεβού με τον Φιλώτα Πέλλιο για να του δώσει 100.000 δραχμές ως προκαταβολή. Η γυναίκα συνελήφθη, και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της όλης ιστορίας. Μια σημαντική υποσημείωση. Στον πρώτο ημιτελικό, που έγινε στο στάδιο Τούμπας, ο Ηρακλής είχε επικρατήσει με 1-0, έχοντας βάλει γερές βάσεις για την πρόκριση. Το γεγονός αυτό είχε σηκώσει πολλές συζητήσεις. Για ποιο λόγο να θελήσει ο πρόεδρος του Ηρακλή να κινηθεί υπογείως σε ένα ζευγάρι αγώνων στο οποίο ο Ηρακλής είχε το πάνω χέρι; Οι φίλοι του Ηρακλή άρχισαν να κάνουν λόγο για πλεκτάνη εναντίον της ομάδας τους. Η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε με τελικό σκορ 1-1. Ο Ηρακλής πήρε την πρόκριση στον τελικό, όμως το κλίμα ήταν τέτοιο που δεν αποφεύχθηκαν τα επεισόδια. Λίγα λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα, έγινε πετροπόλεμος, με τα ρεπορτάζ της εποχής να καταγράφουν τραυματισμούς φιλάθλων αλλά και έξι συλλήψεις.

Η δίκη στο αυτόφωρο και ο υποβιβασμός

Η δική έγινε στο αυτόφωρο, στις 22 Μαΐου. Ο πρόεδρος του Ηρακλή Κώστας Περτσινίδης κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και πρόστιμο 200.000 δρχ., ενώ διετής ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε και στους δύο συνεργούς του. Η απόφαση του δικαστηρίου αποτέλεσε πρόκριμα για την απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης, με τον Ηρακλή να υποβιβάζεται στη Β εθνική και να επιστρέφει στη μεγάλη κατηγορία την επόμενη σεζόν. Ο Κώστας Περτσινίδης προσέφυγε στο Εφετείο. Λίγα χρόνια αργότερα, αθωώθηκε από την κατηγορία της απόπειρας δωροδοκίας του Πέλλιου

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News