Αντρέ Βιεϊρίνια: Ο αρχηγός που θα ήθελε κάθε φίλαθλος

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια δεν είναι απλά ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, αλλά ο αρχηγός που θα ήθελε να έχει κάθε φίλαθλος στην ομάδα του

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια δεν είναι απλά ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, αλλά ο αρχηγός που θα ήθελε να έχει κάθε φίλαθλος στην ομάδα του

 

Η εικόνα του Αντρέ Βιεϊρίνια με το μπαταρισμένο κεφάλι και τη ματωμένη φανέλα θα πρέπει να γίνει ταπετσαρία σε μια γωνιά του μουσείου του ΠΑΟΚ, μαζί με τη φανέλα – την πρώτη, αυτή που είχε αίματα και την έβγαλε για να μπορέσει να συνεχίσει να αγωνίζεται – και το περιβραχιόνιο. Αρχικά, θα γίνει ταπετσαρία στο σπίτι των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, για να τη βλέπουν όλα τα παιδιά που ονειρεύονται να αγωνιστούν στους «μεγάλους» και να καταλαβαίνουν πως όταν θα παλεύουν για το σώμα στο μπροστινό μέρος της φανέλας, τότε όλοι θα μάθουν και το όνομα που γράφει το πίσω μέρος της φανέλας.

Πήγε στη Θεσσαλονίκη και αγωνιούσε αν θα μείνει

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια είναι ο αρχηγός που θα ήθελε κάθε φίλαθλος στην ομάδα του. Είναι αυτός στον οποίο το περιβραχιόνιο κατέληξε νομοτελειακά. Ένα παιδί που δέθηκε με τον ΠΑΟΚ αν και όταν του είχανε πει από την Πόρτο ότι θα πάει δανεικός στην ομάδα του Φερνάντο Σάντος, νόμιζε ότι θα πήγαινε στην ΑΕΚ. Ένα παιδί που μετά από την πρώτη του σεζόν με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, το επόμενο καλοκαίρι, έπαινε κάθε μέρα τηλέφωνο όποιον ήξερε στη Θεσσαλονίκη για να ρωτήσει αν θα γυρίσει, αν θα τον κρατήσει ο ΠΑΟΚ.

Έφυγε για να μην αποβληθεί ο ΠΑΟΚ από το UEFA

Και μια μέρα «θυσιάστηκε» για να μην αποβληθεί ο «Δικέφαλος του Βορρά» από το κύπελλο UEFA. Τον Ιανουάριο του 2012 παραχωρήθηκε άρον – άρον στη Βόλφσμπουργκ για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να παίξει με αντίπαλο την Ουντινέζε στους «32» του θεσμού. Και τότε είχε υποσχεθεί πως θα γυρίσει όχι απλά για να κλείσει την καριέρα του αλλά για «πάρει αυτά που προσπάθησε αλλά δεν πήρε στην πρώτη του τη θητεία». Έφυγε παιδί και γύρισε ως πρωταθλητής Ευρώπης. Και για να γυρίσει, έκανε ο,τι περνούσε από το χέρι του.

Γύρισε για να πάρει όσα ονειρεύτηκε

Φεύγοντας από τη Βόλφσμπουργκ, άφησε μόνο φίλους. Και όταν ήρθε η ώρα να φύγει, παρά τις προστριβές και τα όσα έγιναν για να πάρει την ελευθέρας του στις 31 Αυγούστου 2017, είχε δείξει στους «Λύκους» πως είχε πάρει την απόφασή του. Και επέστρεψε σε έναν ΠΑΟΚ κυπελλούχο, έναν ΠΑΟΚ διαφορετικό από αυτόν που άφησε, και έμοιαζε να είναι το κομμάτι του παζλ που έλειπε. Στο μνημόσυνο των Τεμπών, το 2017, ένας φίλαθλος του είπε «Αντρέ, σ’ ευχαριστώ που γύρισες» και εκείνος του απάντησε «εγώ ευχαριστώ που γύρισα». 

Η αρχηγική του παρουσία στη βραδιά του Κομίνη

Την πρώτη του σεζόν στην δεύτερη θητεία του, έγιναν τόσα πολλά που θα μπορούσαν να τον λυγίσουν. Από το περιβόητο «τιναφτορε» στο ματς με τον Ολυμπιακό που δεν ξεκίνησε ποτέ, μέχρι το «όχι» στον Ιβάν Σαββίδη όταν ο τελευταίος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ, που διακόπηκε. Διότι αρχηγός είναι αυτός που που μπορεί να σκεφτεί όταν όλοι, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου, έχει 200 σφυγμούς.

Ήθελε να ξαναγίνει εξτρέμ…

Όταν επέστρεψε στον ΠΑΟΚ σκέφτηκε πως η θητεία του στο άκρο της άμυνας, όπου καθιερώθηκε στη Βόλφσμπουργκ, τελείωσε. Σκέφτηκε ότι επιτέλους θα γίνει ξανά δεξί εξρέμ. Υπολόγισε χωρίς τον Ραζβάν Λουτσέσκου που του ζήτησε να γίνει αριστερό μπακ. Όχι απλά μπακ. Αλλά αριστερό μπακ. Από δεξί εξτρέμ, έγινε δεξί μπακ, και από από εκεί που ήθελε να γίνει ξανά δεξί εξτρέμ, έγινε αριστερό μπακ. Νομίζεις ότι το δέχθηκε αδιαμαρτύρητα; Και όμως, έκανε ο,τι καλείται να κάνει ένα στρατιώτης. «πρώτα εκτελείς το καθήκον και μετά βγαίνεις παραπονούμενος». Και ο Βιεϊρίνια εξετέλεσε τόσο καλά την αποστολή του ως αριστερό μπακ, που δεν είχε λόγο να βγει παραπονούμενος καθώς ο ΠΑΟΚ άρχισε να πετυχαίνει πράγματα.

Τα εννιά συγκλονιστικά λεπτά στο Αγρίνιο

Στη χρονιά του νταμπλ, πολλοί θα σταθούν, μεταξύ άλλων στο γκολ που σημείωσε στο Αγρίνιο. Όποιος επιχειρήσει να ξαναδεί εκείνο το ματς, ας ψάξει να δει τι έκανε ο Αντρέ Βιεϊρίνια από το 55′ όταν και ο Παναιτωλικός έκανε το 1-0 μέχρι να πετύχει αυτό το «one of a kind» γκολ. Εκείνα τα εννιά λεπτά είναι τα πιο «refuse to lose» εμφάνισή του, η πιο αρχηγική του εμφάνιση σε ματς. Δεν ζητούσε τη μπάλα. Την απαιτούσε. Σε μια φάση, πήγε και την «έκλεψε» από συμπαίκτη του, διότι ήθελε εκείνος να κάνει την ανατροπή. Το φινάλε της σεζόν τον βρήκε να μπαίνει αλλαγή στο ματς απονομής τίτλου με τον Λεβαδειακό έχοντας υποστεί ρήξη χιαστού μια εβδομάδα νωρίτερα. Το ήπιε και αυτό το ποτήρι, και επέστρεψε.

Ο μαχητής που τον σέβονται όλοι

Υπάρχουν αρχηγοί και αρχηγοί. Και ο Αντρέ Βιεϊρίνια είναι από τους αρχηγούς που οι αντίπαλοι τον σέβονται. Ίσως μέσα τους να τον ζηλεύουν και λίγο. Ίσως να θέλουν και αυτοί έναν τέτοιο αρχηγό. Ο κάθε αρχηγός μιας ομάδα, ορίζει τον δικό του τρόπο αρχηγίας. Και ο τρόπος του Αντρέ Βιεϊρίνια είναι αυτός που κάνει κάθε αντίπαλο να τον σέβεται. Τον σεβασμό, δεν τον απαιτείς. Τον κερδίζεις. Και ο αρχηγός Αντρέ Βιεϊρίνια τον κέρδισε μέσα από τον τρόπο που έδωσε την κάθε του μάχη.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News