ΑΕΛ - Το πρώτο τρόπαιο θα μνημονεύεται πάντα διαφορετικά...

ΑΕΛ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1985, η ομάδα της Λάρισας όχι μόνο έφτασε στη πηγή αλλά ήπιε όχι νερό, αλλά το νέκταρ του πρώτου της τίτλου, προμήνυμα ενός ιστορικού πρωταθλήματος

Στις 22 Ιουνίου 1985, ΑΕΛ και ΠΑΟΚ συναντήθηκαν στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος. Η ομάδα της Λάρισας ζούσε και ανέπνεε για τον πρώτο της τίτλο και η ομάδα του ΠΑΟΚ ζούσε και ανέπνεε για το πρώτο της νταμπλ. Η ΑΕΛ έφτασε στον θρίαμβο με 4-1, στην «τρίτη και φαρμακερή» παρουσία της σε τελικό κυπέλλου.

Έχοντας χάσει στον τελικό από τον Παναθηναϊκό το 1982 και το 1984, η ΑΕΛ είδε τον ΠΑΟΚ να αποκλείει τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό με μια μαγική εμφάνιση στη ρεβάνς της Τούμπας. Από τη μια κατάλαβε ότι ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ δεν αστειεύεται. Από την άλλη ήξερε πως το να παίζεις τρίτη φορά σε τελικό με ομάδα που σε έχει κερδίσει τις προηγούμενες δυο, δεν είναι και το καλύτερο.

Ο τελικός έγινε στις 22 Ιουνίου 1985, ημέρα Σάββατο, με τον ΠΑΟΚ να ζει στα απόνερα της αποχώρησης του Χρήστου Δημόπουλου για να μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό. Εκείνη την εποχή, κάποιοι μιλούσαν για «αρπαγή» και κάποιοι άλλοι για «προδοσία».

Οι εξομολογήσεις Χρήστου και Θανάση Δημόπουλο

Μετά από 27 χρόνια, Χρήστος και Θανάσης Δημόπουλος, με συνεντεύξεις τους στο Sportday.gr έριξαν φως στην ιστορία, όπως εκείνοι την έζησαν ως άμεσοι πρωταγωνιστές. Ο μεν Χρήστος ως το πρόσωπο της εποχής, ο δε Θανάσης ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού…

«Εγώ είχα έρθει στην Αθήνα και μάλιστα μέσω του Φορτούλα, είχα προσπαθήσει να επικοινωνήσω με την διοίκηση του ΠΑΟΚ, προκειμένου να τους πω ότι ήθελα να παίξω στον τελικό κόντρα στη Λάρισα. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ όμως δεν ήθελε να με αφήσει να παίξω και έτσι δεν αγωνίστηκα» ανέφερε ο Χρήστος Δημόπουλος, ενώ ο Θανάσης Δημόπουλος θυμάται: ««Ο Καλαφάτης, έκανε πρόταση 5 εκατομμύρια στον Χρήστο και 6 εκατομμύρια στον Κωστίκο, αντί να τους δώσει 20 εκατομμύρια. Τέτοια πρόταση έκανε στον Αλαβάντα. Καλά έκανε και του έδωσε του Αλαβάντα τα 20. Ο Χρήστος και ο Κωστίκος ήταν παίκτες που Παντελάκη και πιστεύω πως τους έκανε τέτοια πρόταση για να τους διώξει. Όταν κάνει σε αυτούς τους παίκτες τέτοια πρόταση, είναι σα να τους λες «φύγε»

Η αποβολή που άλλαξε τα δεδομένα

Η πρώτη αλλαγή ισορροπιών στον τελικό ήρθε στο 20ο λεπτό όταν ο Βασίλης Βασιλάκος αποβλήθηκε μετά από γονατιά στον Άνταμτσικ. Η ΑΕΛ αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το αριθμητικό πλεονέκτημα και προηγήθηκε με 2-0 στο 47΄, με τα γκολ των Ζιώγα και Κμίετσικ. Ο ΠΑΟΚ μείωσε στο 55′ με τον Σκαρτάδο αλλά η ΑΕΛ… τελείωσε την κουβέντα με τα γκολ Ζιώγα και Βαλαώρα στο 73′ και στο 75’…

ΑΕΛ (Aντζέι Στρειλάου):Πλίτσης, Παραφέστας, Κολομητρούσης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Ζιώγας, Άνταμτσικ, Ανδρεούδης (85′ Τσιώλης), Κμίετσικ, Βαλαώρας.

ΠΑΟΚ (ΒάλτερΣκότσικ):Στεργιούδας, Τσουρέλας, Αλαβάντας, Γιούρισιτς, Μπανιώτης (20′ Καρασαββίδης), Σκαρτάδος, Αλεξανδρίδης, Βασιλάκος, Σύγγας, Πάπριτσα, Κωστίκος (62′ Δαμανάκης).

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News