Συνέντευξη Τοντόρ Μπαρζόφ: «Δεν πήγα στον Ολυμπιακό γιατί τσακώθηκαν Σταματελάτος - Νταϊφάς»

Ο Τοντόρ Μπαρζόφ, ο Βούλγαρος βιρτουόζος μέσος, που άφησε το στίγμα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τις εκτελέσεις φάουλ, μιλάει στο sportday.gr για την καριέρα του στην Ελλάδα και αποκαλύπτει μια άγνωστη ιστορία.

Για τους λάτρεις της δεκαετίας του ’80, το όνομα Τοντόρ Μπαρζόφ αποτελεί συνώνυμο του… θρυλικού Μισέλ Πλατινί. Την ίδια περίοδο που στην Ευρώπη οι εκτελέσεις φάουλ του Γάλλου άσσου σκορπούσαν τον τρόμο στους αντίπαλους τερματοφύλακες της εθνικής Γαλλίας και της Γιουβέντους, στη δική μας Α’ Εθνική ένας από τους μεγαλύτερους σπεσιαλίστες εκτελέσεων στατικών φάσεων που εμφανίστηκαν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα… τρομοκρατούσε τους αντιπάλους της Δόξας Δράμας και του Πανιωνίου.

Γιατί, όμως, αυτός ο βιρτουόζος παικταράς δεν αγωνίστηκε ποτέ σε κάποια μεγάλη ελληνική ομάδα; 36 χρόνια μετά την ξαφνική αποχώρησή του από το ελληνικό ποδόσφαιρο και έχοντας αφήσει πίσω του… 36 γκολάρες στις τέσσερις σεζόν που αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική, ο Τοντόρ Μπαρζόφ αποκαλύπτει στον Γιώργο Μπιτσικώκο ότι ο λόγος που έφυγε για τον Κύπρο το καλοκαίρι του 1986 λεγόταν… Ολυμπιακός! Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά…

Αρχές δεκαετίας 1980. Συγκεκριμένα το 1982 η τότε διοίκηση της Δόξας Δράμας, που αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κάνει την οικονομική της υπέρβαση και φέρνει στην πόλη της Μακεδονίας έναν διεθνή Βούλγαρο ποδοσφαιριστή. Το όνομά του γνωστό. Τοντόρ Μπαρζόφ. Στα 29 του χρόνια ήδη από τις πρώτες μέρες της μεταγραφής του δημιουργεί έναν μύθο γύρω από το όνομά του. Μετά από χρόνια, ο ίδιος αποκάλυψε πως για να περάσει τα σύνορα είχε μια “περιπέτεια”, καθώς οι συμπατριώτες του του έδωσαν να υπογράψει κάποια χαρτιά, μέσα στα οποία του ζητούσαν να φωτογραφήσει διάφορες ελληνικές εγκαταστάσεις. Ο ίδιος τότε αρνήθηκε, αλλά το θέμα του προχώρησε, καθώς η Δόξα έδωσε για την απόκτησή του 300.000 δολάρια. Ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για την εποχή και ειδικά για 29χρονο παίκτη.

Από τις πρώτες του εμφανίσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα κάνει πάταγο γύρω από το όνομά του. Η ευχέρεια δε να σημειώνει γκολ με απευθείας χτυπήματα φάουλ, μένει ακόμα και στις μέρες μας παροιμιώδης και είναι και το στοιχείο που τον χαρακτήρισε, παράλληλα με την ευστοχία του στα πέναλτι.

«Ο Άρης ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που πλησίασε τη διοίκηση της Λέφσκι για να με αποκτήσει, αλλά η Δόξα Δράμας είχε καταθέσει τελικά την καλύτερη οικονομική προσφορά»

Κύριε Μπαρζόφ πέρασαν 40 χρόνια από τότε που ήρθατε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Δόξας Δράμας.

Πραγματικά μοιάζει να ήταν μόλις χθες. Δεν έχουν σβήσει από τη μνήμη μου και δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ εκείνες οι μέρες που η ομάδα μου η Λέφσκι δέχθηκε την πρόταση της Δόξας και μου επέτρεψε να φύγω για να αγωνιστώ στο εξωτερικό. Ακόμα τότε δεν ήταν τόσο εύκολες οι μετακινήσεις ποδοσφαιριστών και χρειάζονταν άδεια για να μπορέσεις να περάσει τα σύνορα.

Εσείς απ’ ότι έχω διαβάσει, δεν περάσατε και εύκολα, καθώς τα χαρτιά που σας ζήτησαν να υπογράψετε, σας δέσμευαν και για κάποια άλλα πράγματα.

Ας κρατήσουμε ότι εγώ ήρθα στην Ελλάδα να παίξω μπάλα και τίποτε άλλο. Δεν έχει καμία σημασία μετά από τόσα χρόνια να μιλάμε γι αυτό. Εμένα με ένοιαζε το ποδόσφαιρο και αυτή τη δουλειά ήρθα για να κάνω.

Γνωρίζω ότι από πιο νωρίς σας είχαν εντοπίσει ελληνικές ομάδες και είχαν προσπαθήσει να σας πάρουν.

Αρκετές ομάδες όντως με είχαν ζητήσει. Μια από αυτές ήταν ο Άρης, αλλά η διοίκηση της Λέφσκι δεν ήθελε να με αφήσει να φύγω. Τελικά η Δόξα ήταν αυτή που κατάφερε να κάνει μια πολύ καλή οικονομική προσφορά και να με πάρει. Έτσι άρχισε και η καριέρα μου στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Τοντόρ Μπαρζόφ με τη σύζυγό του

Μια καριέρα που δεν ήταν και ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς μείνατε μόνο 4 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά όμως, αφήσατε το στίγμα σας με τις εκτελέσεις φάουλ και πέναλτι.

Ήταν το μεγάλο μου προσόν, το μεγάλο μου ταλέντο αν θέλεις. Πραγματικά ένιωθα ότι δεν είχα αντίπαλο σε αυτόν τον τομέα, αλλά και ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι για να χάσω την ευκαιρία να σκοράρω.

Λέτε ότι δεν είχατε αντίπαλο στις εκτελέσεις των φάουλ. Στην Ελλάδα είχαμε Σαραβάκο και Κούη τότε, που ήταν αυτό που λέμε σπεσιαλίστες. Τους βλέπατε;

Μάλλον αυτοί έβλεπαν τον Μπαρζόφ (γέλια). Όχι πραγματικά δεν κοιτούσα τι έκαναν άλλοι παίκτες, καθώς αυτό δεν με ενδιέφερε. Εμένα με ενδιέφερε να κάνω την προπόνησή μου και να προσπαθώ να τελειοποιήσω την τεχνική μου για να πετυχαίνω γκολ με φάουλ, αλλά και με πέναλτι. Μάλιστα ειδικά στα πέναλτι δεν έχασα κανένα. Είχα στην Ελλάδα ρεκόρ με 11 στα 11.

Από τερματοφύλακες σας είχε δυσκολέψει κανένας και να μην μπορείτε να του βάλετε γκολ με φάουλ;

Όχι πραγματικά. Δεν στεκόμουν στο ποιος είναι αντίπαλος τερματοφύλακας. Δεν με ένοιαζε. Εμένα με ένοιαζε να κάνω αυτό που ήξερα καλά. Να σημαδέψω, να πάρω φόρα και να σκοράρω. Από τη στιγμή που το έκανα αρκετές φορές, πάει να πει ότι ήμουν και καλός (γέλια). Θα πω καλά λόγια για τον φίλο μου τον Θωμά Λαφτσή. Αυτός ήταν ένας από τους τερματοφύλακες που με δυσκόλεψαν.

Με τον Λαφτσή απ’ όσο ξέρω γνωριζόσασταν από την Βουλγαρία.

Ναι παίζαμε μαζί στην Λέφσκι, αλλά αυτός ήρθε πρώτος στην Ελλάδα. Πήγε στον ΟΦΗ. Εγώ ήρθα ένα χρόνο μετά. Ο Θωμάς στη συνέχεια πήγε στον Παναθηναϊκό κι εγώ στον Πανιώνιο. Μετά οι δρόμοι μας χώρισαν, γιατί εγώ πήγα στην Κύπρο, ενώ αυτός στο Βέλγιο, πριν έρθει και πάλι στην Ελλάδα. Πλέον όμως συναντιόμαστε συχνά, ενώ και κάθε καλοκαίρι με φιλοξενεί στην Θάσο, που έχει φτιάξει ένα πολύ ωραίο σπίτι.

«Ο Νταϊφάς με ήθελε στον Ολυμπιακό, ο Σταματελάτος τσακώθηκε μαζί του και δεν με έδωσε κι εγώ από τα νεύρα μου έφυγα από τον Πανιώνιο και πήγα στην Κύπρο»

Εσείς από την Δόξα Δράμας πήγατε στον Πανιώνιο. Πώς έγινε αυτή η μεταγραφή;

Λόγω Αλέφαντου. Ο Αλέφαντος που ήταν ο καλύτερος προπονητής που είχα και μετά φυσικά γίναμε φίλοι, μου έλεγε πάντα πως όταν θα φύγει από την Δόξα θα με πάρει μαζί του σε όποια ομάδα πάει. Από τη στιγμή λοιπόν που πήγε στον Πανιώνιο, μου έκανε αμέσως πρόταση και με πήρε μαζί του.

Στον Πανιώνιο πώς ήταν τα πράγματα;

Έπαιξα την καλύτερη μπάλα της ζωής μου. Ήταν τα καλύτερα χρόνια, γιατί είχαμε μια δυνατή ομάδα και πραγματικά έπρεπε να πάρουμε κάποιον τίτλο. Ο Αλέφαντος μας είχε κάνει τρομερή προπόνηση και συνεχώς μας έλεγε: “Μη με προδώσετε. Εγώ πιστεύω σε εσάς και εσείς πρέπει να πιστέψετε στον εαυτό σας”. Πραγματικά πέρασα υπέροχα στη Νέα Σμύρνη.

Γιατί φύγατε τότε από τον Πανιώνιο;

Από αντίδραση, γιατί νευρίασα.

Δηλαδή;

Τότε μετά τις εμφανίσεις που έκανα, είχε ενδιαφερθεί για εμένα ο Ολυμπιακός.

Αυτό πρώτη φορά το ακούω. Εάν δεν κάνω λάθος δεν το έχετε ξαναπεί.

Όχι δεν το έχω ξαναπεί. Είσαι ο τυχερός που θα το γράψει πρώτος.

Τι έγινε λοιπόν;

Τότε πρόεδρος του Πανιωνίου ήταν ο Μιχάλης Σταματελάτος, ο οποίος μας έδινε ότι θέλαμε. Πραγματικά προσπαθούσε να φτιάξει μια μεγάλη ομάδα. Αλλά ο Ολυμπιακός είναι… Ολυμπιακός. Με ζήτησε λοιπόν ο Νταϊφάς για να με πάρει στον Ολυμπιακό, αλλά δεν τα έβρισκαν στα λεφτά οι δύο ομάδες. Μάλιστα ο Σταματελάτος τσακώθηκε τότε με τον Νταϊφά. Τελικά αυτή η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ και έτσι κι εγώ πήρα την απόφαση να φύγω από την Ελλάδα.

Έτσι απλά;

Έτσι απλά. Με είχαν ενημερώσει οι άνθρωποι του Απόλλωνα Λεμεσού ότι με θέλουν και μάλιστα μου είχαν στείλει και τα εισιτήρια. Έτσι τελείωσε η καριέρα μου στην Ελλάδα και συνέχισα στην Κύπρο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News