ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Γιατί έφυγε από τον Ολυμπιακό ο Νίκος Γουλανδρής

Ποιος είπε ότι «ανακάλυψε ότι οι συνεργάτες του τον κορόιδευαν», ποιοι ήταν οι «Ολυμπιακάρες» και τι οδήγησε τον Νίκο Γουλανδρή στην αποχώρηση από τον Ολυμπιακό.

Η 27η Δεκεμβρίου 1974 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για τον Ολυμπιακό. Σε μια δραματική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος Ανδριανός Ντάνος διάβασε στα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης το τηλεγράφημα του προέδρου Νίκου Γουλανδρή από τo Γκστάντ στην Ελβετία. Ανακοίνωνε την παραίτησή του. Τον Ιανουάριο του 1976 ο Γουλανδρής θα στείλει τηλεγράφημα στα γραφεία του Ολυμπιακού, με το οποίο ζητά να διαγραφεί κι από απλό μέλος του Συνδέσμου.

Ο Νίκος Γουλανδρής ήταν εφοπλιστής, ιδρυτής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και Πρόεδρος του Ολυμπιακού από το 1972 έως τα τέλη του 1974. Ήταν γόνος της πολύ γνωστής Ανδριώτικης εφοπλιστικής οικογένειας Γουλανδρή και δίδυμος αδερφός του διακεκριμένου συλλέκτη έργων τέχνης Βασίλη Γουλανδρή. Ήταν νυμφευμένος με την Ντόλλυ Γουλανδρή. Μαζί απέκτησαν ένα γιο, τον Πέτρο Γουλανδρή.

Ο Νίκος Γουλανδρής ξεκίνησε την εμπλοκή του με τον Ολυμπιακό το 1970 και έναν χρόνο αργότερα έγινε γενικός διευθυντής του. Από το 1972 ήταν πρόεδρος της ομάδας. Όσο ήταν πρόεδρος, ο Ολυμπιακός κατέκτησε στο ποδόσφαιρο τρία Πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και δύο νταμπλ σε τρία χρόνια.

Ο Μίλτον Βιέρα στον Ολυμπιακό

Ανάμεσα στους παίκτες που ο Νίκος Γουλανδρής πήρε στον Ολυμπιακό, ήταν ο Μίλτον Βιέρα, ο πρώτος παίκτης που είχε αγωνιστεί σε παγκόσμιο κύπελλο και ήρθε σε ελληνική ομάδα. Ως προπονητής επιλέχτηκε ο Λάκης Πετρόπουλος. Ο Γουλανδρής παρέμεινε πρόεδρος του Ολυμπιακού μέχρι το 1974. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κελεσίδη, αποχώρησε επειδή «ανακάλυψε ότι οι συνεργάτες του τον κορόιδευαν».

Στον Νίκο Γουλανδρή πιστώνεται η φράση «φοβάμαι τους Ολυμπιακάρες». Ήταν λίγο πριν παραιτηθεί. Είχε προηγηθεί ο περιβόητος αγώνας με την Άντερλεχτ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Οι Βέλγοι είχαν νικήσει 5-1 στις Βρυξέλλες. Στις 6/11/1974, διεξάγεται ο επαναληπτικός αγώνας στην Πάτρα με διαιτητή τον Ούγγρο Kάρολι Παλοτάι.

Ο Ολυμπιακός νικά 3-0 και ο Παλοτάι του στερεί την πρόκριση. Ακυρώνει δύο γκολ του Γαλάκου και ένα του Σταυρόπουλου, δεν δίνει τρία πέναλτι, δεν αποβάλει παίκτη των Βέλγων και πολλά άλλα. Μετά το τέλος του αγώνα έγιναν σοβαρά επεισόδια.

«Ο Γουλανδρής εκείνη τη μέρα πληγώθηκε» 

 Ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης τότε γενικός αρχηγός και έφορος του Ολυμπιακού, μίλησε πολλά χρόνια αργότερα στην εφημερίδα ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ και είχε πει μεταξύ άλλων: «Ο Γουλανδρής εκείνη τη μέρα πληγώθηκε. Δεν άντεξε ούτε αυτό που συνέβη στην ομάδα από τον Παλοτάι, ούτε τα επεισόδια που έκαναν οι οπαδοί μας. Ήταν γλυκός άνθρωπος. Δεν τα ήθελε τα επεισόδια. Μας έκαναν κακό. Δεν τα άντεξε ούτε αυτά. Πρώτη φορά τον είδα τόσο απογοητευμένο».

Ο Νίκος Γουλανδρής θεωρείται ένας από τους καλύτερους προέδρους της ιστορίας του Ολυμπιακού. Λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την οποιαδήποτε ενασχόληση που είχε με το ποδόσφαιρο. Απεβίωσε στην Mayor Clinic της Καλιφόρνια σε ηλικία 70 ετών στις 6 Αυγούστου 1983.

2020: Οι Dallas Mavericks κλείνουν στο +50 (77-27) το πρώτο ημίχρονο κόντρα στους Los Angeles Clippers σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διαφορά στην ολοκλήρωση πρώτου ημιχρόνου σε αγώνα του ΝΒΑ. Για την ιστορία οι Μάβερικς θα επικρατήσουν με 124-73.

2008: Ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής επιθετικός της Chippenham, David Pratt, χτυπά τον Chris Knowles της Bashley σε αγώνα για την Southern Premier Division στο 3ο δευτερόλεπτο και δέχεται την κόκκινη κάρτα σημειώνοντας την δεύτερη πιο σύντομη αποβολή. Η πρώτη έχει σημειωθεί στις 14/10/2000, μόλις στο 2ο δευτερόλεπτο του αγώνα Taunton East Reach Wanderers – Cross Farm Park Celtic, όταν ο Lee Todd έβρισε τον διαιτητή που σφύριξε την σέντρα δίπλα στο αυτί του.

Θύμα απάτης ο Roberto Baggio

1996: Ο Ιταλός διεθνής Roberto Baggio πέφτει θύμα απάτης από εταιρεία επενδύσεων που είχε βάση στο Ρίμινι και είχε υποσχεθεί τεράστια κέρδη από φοροαπαλλαγές υπεξαιρώντας συνολικά 6 δις λιρέττες ($400 εκατομμύρια).

1980: Ο τερματοφύλακας της Μπέρμινχαμ Tony Coton κάνει το ντεμπούτο του στο 3-2 επί της Sunderland και αποκρούει πέναλτι στα πρώτα 90 δευτερόλεπτα της συμμετοχής του.

1951: Η Αυστραλία συντρίβει τις ΗΠΑ 5-0 για το Davis Cup στην Αδελαϊδα.

1939: Το Sporting News ανακηρύσσει τους “Καλύτερους της Χρονιάς στο Μπέιζμπολ”, οι οποίοι είναι ο Larry McPhail (διοικητικό στέλεχος), ο Leo Durocher (προπονητής των Brooklyn Dodgers) και ο Joe Di Maggio (παίκτης των NY Yankees).

Η απαγόρευση στον Juan Carlos Zabala

1937: Οι γερμανικές τελωνειακές αρχές απαγορεύουν, δίχως καμία δικαιολογία, την είσοδο στη Γερμανία του Αργεντίνου Juan Carlos Zabala, ολυμπιονίκη στο Μαραθώνιο στους Αγώνες του Λος Άντζελες το 1932. Ο Zabala είχει λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936 αλλά δεν κατάφερε να τερματίσει στον Μαραθώνιο.

1934: Η Ελλάδα έρχεται ισόπαλη 2-2 με τη Ρουμανία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για το 4ο Βαλκανικό Κύπελλο. Στους άλλους αγώνες του Βαλκανικού αυτού Κυπέλλου η Ελλάδα είχε κερδίσει 2-1 την Γιουγκοσλαβία τέσσερις μέρες νωρίτερα, ενώ θα χάσει την 1/1/35 από τη Βουλγαρία με 2-1 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

1892: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αμερικάνικου ποδοσφαίρου μεταξύ έγχρωμων παικτών, NC Biddle-Livingston 4-0.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News