Πέδρο Μαρτίνς: Εκλεκτό μέλος ενός «κλειστού κλαμπ» προπονητών χάρις στον Ολυμπιακό

CIES Football Observator. Πέδρο Μαρτίνς: Εκλεκτό μέλος ενός «κλειστού κλαμπ» προπονητών λόγω Ολυμπιακού

O Πέδρο Μαρτίνς o οποίος την Κυριακή (20/3) έγινε ο πρώτος σε συμμετοχές (209) προπονητής όλων των εποχών στον Ολυμπιακό, ξεπερνώντας τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, σε 19 ημέρες συμπληρώνει τέσσερα χρόνια, από την ημέρα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των «ερυθρολεύκων».

Ήταν 9 Απριλίου 2018, όταν ο Πορτογάλος προπονητής αντικατέστησε τον απολυμένο Όσκαρ Γκαρθία στον Ολυμπιακό, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

Τα τέσσερα αυτά χρόνια δίνουν στον Μαρτίνς μια θέση στην ξεχωριστή παρέα του 20% των προπονητών στον κόσμο, που την 1η Μαρτίου βρίσκονταν στη θέση τους για περισσότερα από δύο χρόνια.

Η τελευταία ανάλυση του CIES Football Observator, διεθνούς κέντρου αθλητικών ερευνών, που βρίσκεται στο Νοσατέλ της Ελβετίας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της FIFA, αναλύει τα χαρακτηριστικά προπονητών από 1.866 ομάδες από 126 πρωταθλήματα σε 90 χώρες παγκοσμίως και κατατάσσει τα πρωταθλήματα σύμφωνα με τη μέση διάρκεια θητείας των προπονητών (σεζόν 2021/22 ή 2022 έως την 1η Μαρτίου).

Οι τιμές εκτείνονται από 1.536 ημέρες στη Βόρεια Ιρλανδία έως μόνο 156 ημέρες στη Σαουδική Αραβία.

Η ελληνική Super League 54η σχετικά με το χρόνο παραμονής προπονητών

Όταν ο Πέδρο Μαρτίνς πλησιάζει τα τέσσερα χρόνια παραμονής, σύμφωνα με τη μελέτη της CIES, η ελληνική Super League βρίσκεται στην 54η θέση σχετικά με το χρόνο των προπονητών στους συλλόγους, με μέσο όσο 377 ημέρες, με μόλις το 15,4% πάνω από δύο χρόνια και το 23,1% λιγότερο από έξι μήνες.

Η μέση διάρκεια θητείας των προπονητών στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ηπείρους: 506 ημέρες για συλλόγους σε ομοσπονδίες μελών της UEFA και 402 ημέρες για ομάδες σε άλλες ηπείρους, ενώ ακόμη μικρότερη μέση διάρκεια θητείας καταγράφηκε σε συλλόγους από τη συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής (303 ημέρες).

Να σημειωθεί ότι ενώ την 1η Μαρτίου, μόνο το 20% των προπονητών ήταν στη θέση τους για περισσότερα από δύο χρόνια, αντίθετα, το 39% ήταν σε θέση για λιγότερο από έξι μήνες.

 

Ο Γκαγιάρδο, η Βόρεια Ιρλανδία και το Περού

Την 1η Μαρτίου 2022, οι προπονητές των ομάδων που ελήφθησαν υπόψη ήταν κατά μέσο όρο στη δουλειά για 451 ημέρες, όμως η διάμεση τιμή είναι, ωστόσο, πολύ χαμηλότερη, 243 ημέρες. Αυτή η διαφορά δείχνει ότι ένας μικρός αριθμός προπονητών που είναι υπεύθυνοι για την ομάδα τους για πολύ περισσότερο από τη συνηθισμένη θητεία ανεβάζουν τον μέσο όρο.

Για παράδειγμα, στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Αργεντινής, ο Μαρσέλο Γκαλάρντο είναι προπονητής της Ρίβερ Πλέιτ από τον Ιούνιο του 2014, δηλαδή σχεδόν 3.000 ημέρες. Ο δεύτερος μακροβιότερος προπονητής, ο Μαουρίτσιο Πελεγκρίνι, ήταν στη Βελέζ Σάρσφιλντ μόνο για 683 ημέρες.

Οι διάμεσες τιμές ανά πρωτάθλημα ποικίλλουν μεταξύ κατ’ ανώτατο όριο 1.066 ημερών στην κορυφαία κατηγορία της Βόρειας Ιρλανδίας και τουλάχιστον 76 ημερών στην ανώτατη κατηγορία στο Περού. Οι πολύ χαμηλές τιμές που μετρήθηκαν στη Νότια Αμερική αντικατοπτρίζουν μια έντονη τάση αλλαγής προπονητή.

Στα 27 χρόνια και 7 μήνες ο προπονητής με τη μεγαλύτερη μακροζωία στους πάγκους

Ο προπονητής με τη μεγαλύτερη μακροζωία μεταξύ των ομάδων που αναλύθηκαν είναι ο Τζόμο Σόνο, ιδρυτής, πρόεδρος και προπονητής για 27 χρόνια και 7 μήνες με τον σύλλογο Τζόμο Κόσμος, που σήμερα αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Νότιας Αφρικής.
Άλλοι έντεκα προπονητές βρίσκονται στην κεφαλή της ομάδας τους για τουλάχιστον δέκα χρόνια, μεταξύ των οποίων ο-9ος έ- Ντιέγκο Σιμεόνε της Ατλέτικο Μαδρίτης, με 10 χρόνια και δύο μήνες

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News