Ολυμπιακός: Κόκκινη Πολιτεία στον Πειραιά

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου γράφει για την προοπτική δημιουργίας μιας «ερυθρόλευκης» αθλητικής και πολιτιστικής πολιτείας στο Φάληρο και την ευθύνη της κυβέρνησης να τοποθετήσει τον θεμέλιο λίθο της!

Το κράτος επιβάλλεται να στηρίζει ενεργά κάθε προσπάθεια ανάπτυξης των μεγαλύτερων αθλητικών συλλόγων της χώρας

Να περπατάς στον πεζόδρομο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και γύρω σου να βλέπεις θρυλικές μορφές της ιστορίας του Ολυμπιακού. Να περπατάς σε ένα πάρκο που θα αναδεικνύει το μεγαλείο του αθλητισμού, του πολιτισμού και της ιστορίας του Πειραιά. Γιατί αυτό είναι ο Ολυμπιακός: Αναπόσπαστο κομμάτι, στολίδι της ιστορίας του Πειραιά.

Τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την απλόχερη βοήθεια της ελληνικής Πολιτείας σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό να αποκτήσουν σύγχρονα γήπεδα (Αγιά Σοφιά, Κλειστό Άνω Λιοσίων, Βοτανικός, Κλειστό Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων) έχει ανοίξει πάλι μια συζήτηση για το κατά πόσο ένα κράτος πρέπει να βοηθάει Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες να εκσυγχρονίζονται και να αποκτούν υποδομές αντάξιες της ιστορίας και των αναγκών της κάθε εποχής. Η άποψη μου είναι πάγια, διαχρονική και δεν εξαρτάται από το χρώμα της φανέλας του δέκτη της συγκεκριμένης βοήθειας: Το κράτος (είτε σε επίπεδο κυβέρνησης, είτε σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) επιβάλλεται να στηρίζει ενεργά κάθε προσπάθεια ανάπτυξης των μεγαλύτερων αθλητικών συλλόγων της χώρας.

Γιατί πολύ απλά ένας σύλλογος όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ στην Ελλάδα, η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Αγγλία, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ στην Ισπανία (ενδεικτικά τα παραδείγματα) είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή ανώνυμη εταιρία, ή ένας ιδιωτικός οργανισμός. Είναι τα όνειρα, το γέλιο, το κλάμα εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι κομμάτι της ιστορίας κάθε χώρας, κομμάτι της κληρονομιάς της.

Η Πολιτεία και η… ψευδαίσθηση ενός «τακτοποιημένου» Ολυμπιακού

Πάμε στο δια ταύτα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βοηθάει έμπρακτα Παναθηναϊκό και ΑΕΚ να αποκτήσουν σύγχρονες αθλητικές στέγες. Το ίδιο επιβάλλεται να πράξει και με τον Ολυμπιακό. Γιατί ακόμη και σε κύκλους της Νέας Δημοκρατίας κυκλοφορεί η ψευδαίσθηση ότι ο Ολυμπιακός είναι… τακτοποιημένος (!) λόγω της παραχώρησης χρήσης του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» εδώ και μια εικοσαετία! Απλά υπογραμμίζω τα εξής:

  • Το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ανακατασκευάστηκε στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με το κόστος κατασκευής να βαραίνει αποκλειστικά τον Ολυμπιακό και τους «ερυθρόλευκους» να καταβάλλουν ενοίκιο για τη χρήση του. Ουσιαστικά η συνδρομή του κράτους αφορούσε την παραχώρηση του οικοπέδου από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
  • Η Πολιτεία συμμετέχει ενεργά τόσο στην κατασκευή της Αγιά Σοφιάς, όσο και σε αυτή του Βοτανικού.
  • Η Πολιτεία φρόντισε να λύσει για τις επόμενες δεκαετίες το πρόβλημα στέγασης των ομάδων μπάσκετ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ με την παραχώρηση των κλειστών του ΟΑΚΑ και των Άνω Λιοσίων.
  • Η Πολιτεία συμμετέχει ενεργά στην αναβάθμιση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ο οποίος θα αποκτήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Βοτανικό.
  • Η Πολιτεία διαθέτει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια για την κατασκευή βελτιωτικών έργων υποδομής στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας και του Βοτανικού, γύρω από τα νεόκτιστα γήπεδα.

Με βάσει όλα τα παραπάνω, λοιπόν, και προκειμένου να αποδειχτεί ότι η ισονομία θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο της αθλητικής ανάπτυξης που επιχειρούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, ο Ολυμπιακός δικαιούται κάθε δυνατή βοήθεια από την κυβέρνηση προκειμένου η ευρύτερη περιοχή που συνδέει το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας να μετατραπεί σε μια «Ερυθρόλευκη Πολιτεία», ένα αθλητικό και πολιτιστικό πάρκο αφιερωμένο στην ομάδα που είναι ταυτισμένη με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Ένα πάρκο που θα περιλαμβάνει τις έδρες των ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ του Ολυμπιακού, σύγχρονο κολυμβητήριο, χώρους αναψυχής, μουσείο με σύγχρονες υποδομές και μεγαλύτερη χωρητικότητα από το υπάρχον στο Καραϊσκάκη.

Η παραχώρηση του ΣΕΦ στον Ολυμπιακό, το κολυμβητήριο και η δημιουργία ενός αθλητικού και πολιτιστικού πάρκου

Για να συμβούν όλα τα παραπάνω θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να μεριμνήσει για τα ακόλουθα:

  • Να παραχωρήσει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (κεντρική σάλα, βοηθητικοί χώροι κλπ) στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για τα επόμενα 49 χρόνια, όπως ακριβώς το έπραξε με το ΟΑΚΑ και την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ή το κλειστό των Άνω Λιοσίων και την ΚΑΕ ΑΕΚ.
  • Να συμβάλλει στην κατασκευή σύγχρονου κολυμβητηρίου στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ.
  • Να υποστηρίξει την σταδιακή ανακαίνιση του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στο πλαίσιο αναβάθμισης της συνολικής εικόνας της παραλιακής ζώνης του Φαλήρου, με κατασκευή παράπλευρων έργων υποδομής σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τον Δήμο Πειραιά.
  • Να συγχρηματοδοτήσει τη μετατροπή του περιβάλλοντος χώρου που συνδέει Καραϊσκάκη και Ειρήνης και Φιλίας σε αθλητικό και πολιτιστικό πολυχώρο αναψυχής που θα αποτελεί καθημερινό πόλο έλξης για τους κατοίκους του Πειραιά και των Νοτίων Προαστίων και ταυτόχρονα θα αναδεικνύει την ιστορική σύνδεση της πόλης με το καμάρι της, τον Ολυμπιακό της.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα όνειρο για τον λαοφιλέστερο σύλλογο της χώρας. Όπως όνειρο αποτελούσε για την ΑΕΚ η κατασκευή σύγχρονου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Όπως όνειρο αποτελεί για τον ΠΑΟΚ η προοπτική κατασκευής μιας νέας Τούμπας. Όπως όνειρο φαντάζει για τον Παναθηναϊκό η απόκτηση «ιδιοκτησίας» του κλειστού των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, του γηπέδου που γιγαντώθηκε ο μύθος του «Εξάστερου».

Από τη στιγμή, λοιπόν, που η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να συμβάλλει ενεργά στην πραγματοποίηση των ονείρων εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων φιλάθλων, υποθέτω ότι θα πράξει το ίδιο και για τα εκατομμύρια των φίλων του Ολυμπιακού! 

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sportday, στο φύλλο της 26ης Απριλίου. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News