Ολυμπιακός: Η φάση είναι... σου χαρίζουν γάιδαρο και τον κοιτάς στα δόντια

Ολυμπιακός: Η φάση είναι σου χαρίζουν γάιδαρο και τον κοιτάς στα δόντια. Ο Δημήτρης Μαργωμένος γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού από την Αταλάντα για το Europa League

Αν πριν το ματς με την Αταλάντα έλεγε κάποιος χωρίς να γίνει ο αγώνας ο Ολυμπιακός θα πάρει μία ήττα με σκορ 2-1, οι περισσότεροι θα έλεγαν «μου κάνει». Γράφει ο Δημήτρης Μαργωμένος…

Πρώτα απ’ όλα να θυμηθούμε ότι ο Ολυμπιακός το βράδυ της Πέμπτης έπαιζε με την Αταλάντα, γιατί αυτό κάποιοι το ξέχασαν μετά το τέλος του αγώνα. Από εκεί και πέρα, νομίζω αρκετός κόσμος όταν είδε την ενδεκάδα είπε πολλά είτε στο διπλανό του, είτε μέσα του, είτε στα social media.

Στην πράξη βέβαια δε φάνηκε κακή η επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς να βάλει στο αρχικό σχήμα τον Ονιεκούρου. Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής έκανε ίσως το καλύτερό του ματς με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Φυσικά αναφερόμαστε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα στην Ιταλία, γιατί στο δεύτερο χάθηκε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα.

Έτρεξε με την μπάλα στα πόδια, τακτικά ήταν σωστός, βοήθησε σημαντικά και στην άμυνα, είχε συμμετοχή στο γκολ όταν έβγαλε την ομάδα στην αντεπίθεση και σίγουρα είχε ένα ματς καλύτερο απ’ αυτά που μας είχε δείξει μέχρι τώρα.

Τον θες όμως και για να σου κανει εκεί το 0-2

Βέβαια δεν ήταν όλα ρόδινα για τον Ονιεκούρου, αφού είναι αυτός ο οποίος είχε μεγάλη ευκαιρία να κάνει το 0-2 στο ματς, αλλά η επιλογή του δεν ήταν καθόλου καλή.

Μετά το γκολ του Τικίνιο αμέσως ο Ονιεκούρου έκλεψε την μπάλα από την άμυνα της Αταλάντα, βγήκε με ατομική ενέργεια απέναντι στον τερματοφύλακα και το πλασέ που έκανε ήταν απογοητευτικό. Είπαμε ήταν καλός, απλώς το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός έδωσε τα 5 εκατομμύρια ευρώ για να τελειώνει τέτοιες φάσεις και το γ…το είναι πως το παρελθόν του έχει δείξει ότι την έχει την ποιότητα για να το κάνει…

Από το πρώτο ημίχρονο έδειχνε τα λάθη του

Δε βγήκε στο δεύτερο ημίχρονο ξαφνικά η Αταλάντα και έκανε ματσάρα και γύρισε το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός από το πρώτο ημίχρονο του αγώνα έδειξε τα λάθη του στους Ιταλούς.

Μόνο που οι Πειραιώτες δεν τα διόρθωσαν και οι Ιταλοί φρόντισαν να συνεχίσουν να «χτυπούν» σε αυτά.

Από την πρώτη στιγμή δύο πράγματα έδειξε να κάνει λάθος ο Ολυμπιακός. Στις αντιδράσεις του στις στημένες μπάλες, έχασε σχεδόν όλες τις μονομαχίες δίνοντας επιθέσεις στην Αταλάντα, αλλά και την κακή βραδιά των μπακ του Λαλά, Ρέαμπτσιουκ αμυντικά οι οποίοι ελάχιστες φορές κατάφεραν να σταματήσουν τις επιθέσεις της Αταλάντα από τις πλευρές τους.

Στο δεύτερο ημίχρονο έμειναν οι στημένες μπάλες και μέσα από δύο τέτοιες ήρθε η ανατροπή αμέσως από την Αταλάντα. Ο Σισέ επέστρεψε στη δράση, αλλά δε βοήθησε στο ψηλό παιχνίδι που με το κορμί που έχει είναι και το δυνατό του στοιχείο.

Από την άλλη Μανωλάς και Παπασταθόπουλος δεν είχαν τις αντιδράσεις που χρειάστηκε η ομάδα στις στημένες φάσεις και γενικότερα αυτές οι στιγμές έχουν να κάνουν με την ομαδική άμυνα, παικτών δηλαδή και του κέντρου, αλλά και της επίθεσης. Από τη στιγμή που χάθηκαν όλες οι μονομαχίες, τότε τα λάθη βαραίνουν όλη την ομάδα…

Ήθελε βοήθεια από νωρίς

Αυτό το οποίο φάνηκε στο γήπεδο στο Μπέργκαμο ήταν πως στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός χρειαζόταν νωρίτερα την παρέμβαση του Πέδρο Μαρτίνς. Φαινόταν η ομάδα πως με το τρέξιμο που έριξε στο πρώτο μέρος, χρειαζόταν ενίσχυση στο κέντρο της για να ανταποκριθεί στο δεύτερο.

Η Αταλάντα μάλιστα εκεί «χτύπησε» με τις αλλαγές που έκανε από το ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν πιο γρήγορα αλλαγές, για να μπορέσει να κερδίσει πάλι το χώρο του κέντρου και να μη χάσει έτσι εύκολα την κατοχή της μπάλας και να δίνει στους Ιταλούς το δικαίωμα να βγαίνουν τόσο μαζικά μπροστά. Γιατί μπορεί να μη σκόραρε από κάποια εξέλιξη φάσης, αλλά μόνο από στημένες μπάλες, όμως από την άλλα και τα 13 κόρνερ βγήκαν από τις μαζικές επιθέσεις της Αταλάντα.

Στο Καραϊσκάκη η Αταλάντα θα είναι πιο δυνατή, ο Ολυμπιακός;

Το σίγουρο για το δεύτερο ματς είναι πως η Αταλάντα θα είναι πιο δυνατή απ’ ότι ήταν στο Μπέργκαμο. Εκτός ότι έχει δείξει πως εκτός έδρας είναι πιο δυνατή ομάδα, σίγουρα και ο Γκασμπερίνι θα δει διαφορετικά τον Ολυμπιακό, γιατί παρέταξε μία ενδεκάδα με αρκετές αλλαγές και ήταν σαν να πίστεψε πως το… είχε εύκολα το ματσάκι.

Φυσικά στο γήπεδο αυτό δε φάνηκε και για αυτό η λογική λέει πως στο Καραϊσκάκη θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση.

Το θέμα εδώ είναι πως θα εμφανιστεί ο Ολυμπιακός στο γήπεδό του, απέναντι σε μία δυνατή ομάδα, την οποία όμως έδειξε πως μπορεί να κοιτάξει στα μάτια και με τον κόσμο του στο γήπεδο τα πράγματα ίσως να εξελιχθούν αλλιώς…

Πριν το ματς με αυτό το σκορ οι περισσότεροι θα ήταν χαρούμενοι

Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, αρκετοί ξέχασαν με ποιον έπαιζε ο Ολυμπιακός. Μπορεί η Αταλάντα να μην είναι το τεράστιο όνομα στην Ευρώπη που τρομάζει, αλλά το ποδόσφαιρο που παίζει τα τελευταία τρία χρόνια στην Ιταλία σίγουρα είναι κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο.

Αν πριν τον αγώνα κάποιος έλεγε πάρε την ήττα με σκορ 2-1 και πήγαινε στο Καραϊσκάκη να διεκδικήσεις ό,τι μπορείς, τότε οι περισσότεροι θα έλεγαν «μου κάνει…». Τώρα όμως εκ των υστέρων αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι γκρινιάζουν, δεν κριτικάρουν αλλά γκρινιάζουν, γιατί σημειώθηκε ανατροπή στο σκορ και γιατί «έπρεπε» να είχε νικήσει ο Ολυμπιακός! Αρκετοί απ’ αυτούς μάλιστα περίμεναν 3 και 4 γκολ στο Μπέργκαμο, αλλά το ταμπλό έγραψε μόλις 2-1…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News