Ολυμπιακός: Δέκα θρυλικές στιγμές, από τις φιέστες του «αιώνιου» πρωταθλητή!

Κάθε φιέστα και μια ξεχωριστή ιστορία! Κάθε βεγγαλικό στον ουρανό του Πειραιά και ένα σπάνιο ποδοσφαιρικό κατόρθωμα! Ο Ολυμπιακός γιορτάζει το βράδυ του Σαββάτου την κατάκτηση του 47ου πρωταθλήματος και το sportday.gr θυμάται ορισμένες από τις πιο… θρυλικές στιγμές σε βραδιές που ο ουρανός του ελληνικού ποδοσφαίρου βάφτηκε… κατακόκκινος!

Από τη σεζόν 1996-97 που οι «ερυθρόλευκοι» άφησαν πίσω τους τα «πέτρινα χρόνια» της ξηρασίας από κατακτήσεις πρωταθλημάτων, κλήθηκαν να γλεντήσουν με την ψυχή τους 21 φορές την κατάκτηση ισάριθμων τίτλων, σε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές τροπαίων που έχει να επιδείξει οποιοσδήποτε σύλλογος στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Με τα περισσότερα πάρτι να διοργανώθηκαν είτε στο παλιό, είτε στο νεόκτιστο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και λιγότερες στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, ορισμένες αναμνήσεις υπήρξαν μοναδικές και σπάνιες.

1997: Ποια φιέστα; Απλά… παροξυσμός!

Ήταν 25 Μαΐου 1997 όταν ο Ολυμπιακός άφηνε πίσω του έναν δεκαετή «ποδοσφαιρικό Μεσαίωνα» μένοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του μακριά από τον τίτλο του πρωταθλητή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Όποιον προγραμματισμό κι αν είχαν κάνει οι ιθύνοντες της ΠΑΕ για εκείνο το βράδυ, όποιο τελετουργικό κι αν είχαν προγραμματίσει, τα πάντα πήγαν περίπατο. Ήταν τέτοια η δίψα του κόσμου να βρεθεί όσο πιο κοντά γινόταν στην εξέδρα της απονομής, που η… ανατριχίλα και το πάθος σκέπασαν τα πάντα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου με τη λήξη της αναμέτρησης με την Καβάλα που είχε συνοδευτεί από ένα επιβλητικό 6-0 για την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

2002: Η γκολάρα του Αλεξανδρή με την Πάρμα

Το 2002 ο Ολυμπιακός γιόρτασε την κατάκτηση του έκτου διαδοχικού πρωταθλήματος με επίσημη προσκεκλημένη του στο ΟΑΚΑ την Κυπελλούχο Ιταλίας Πάρμα. Ακόμη και το… λαϊκό δημοψήφισμα στις εξέδρες για την παραμονή του Ζιοβάνι στο λιμάνι είχε επισκιαστεί από τη μυθική γκολάρα του Αλέξη Αλεξανδρή με εναέριο βολ πλανέ!

2003: Το έβδομο γιορτάστηκε στο Δημοτικό Θεάτρο Πειραιά

Με το γήπεδο της Ριζούπολης (που χρησιμοποιούσε εκείνη τη σεζόν ο Ολυμπιακός λόγω των έργων κατασκευής του νέου Καραϊσκάκη) να φαντάζει απελπιστικά μικρό για να διοργανώσει φιέστα, η… στέψη του έβδομου διαδοχικού πρωταθλήματος μεταφέρθηκε στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και το μεγάλο λιμάνι έζησε στιγμές που παρέπεμπαν περισσότερο στις αξέχαστες προεκλογικές συγκεντρώσεις των μεγάλων κομμάτων και δεκάδες χιλιάδες «ερυθρόλευκους» φιλάθλους να… παραληρούν στους δρόμους της πόλης.

2006: Ο Μαραντόνα στον «ερυθρόλευκο» ναό

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την παρουσία του θρυλικού Ντιέγκο Μαραντόνα στη φιέστα του 2006; Με τον Σπύρο Παπαδόπουλο σε ρόλο παρουσιαστή, η παρουσία του «Ντιεγκίτο» είχε απειλήσει το Καραϊσκάκη με… κατεδάφιση κι όταν άρχισε να ανταλλάσσει πασίτσες με Ριβάλντο και Καστίγιο ο Ολυμπιακός κινδύνεψε να μείνει χωρίς έδρα για τα επόμενα χρόνια!

2011: Το δακρυσμένο αντίο του Αντώνη Νικοπολίδη

Οι φιέστες του Ολυμπιακού έχουν συνοδευτεί πολλές φορές στο παρελθόν με συγκινητικά αντίο παικτών που έγραψαν ιστορία φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα. Ο Καραταϊδης, ο Τζόρτζεβιτς, ο Ζιοβάνι. Κανένα «αντίο» όμως δεν ήταν τόσο ιδιαίτερο, όσο αυτό του Αντώνη Νικοπολίδη στην πρώτη φιέστα της εποχής Μαρινάκη από τις πολλές που έμελλε να ακολουθήσουν…

2012: Από τον Πειραιά στον αθάνατο ουρανό του Δημήτρη Μητροπάνου

Μια βραδιά έντονης συναισθηματικής φόρτισης με το βλέμμα στον ουρανό! Μια από τις πιο συγκλονιστικές εκδηλώσεις μνήμης που έχει διοργανώσει ποτέ στην ιστορία της η ΠΑΕ Ολυμπιακός και μια φιέστα αφιερωμένη στον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο που είχε φύγει από τη ζωή λίγες μέρες νωρίτερα, στις 17 Απριλίου 2012. Μια νύχτα που η συγκίνηση και η νοσταλγία δεν πλημμύρισαν μόνο τη θάλασσα του Πειραιά, αλλά ολόκληρη τη χώρα! Ακόμη και το γεμάτο συναίσθημα αντίο στον Ερνέστο Βαλβέρδε, είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα…

2013: Το τέταρτο αστέρι με τα σαράντα τρόπαια στο χορτάρι του Καραϊσκάκη

Η πρωτοβουλία των διοργανωτών της φιέστας του 2013 να εμφανίσουν για πρώτη φορά στον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκη, όλα τα τρόπαια πρωταθλητή που είχαν κατακτήσει στην ιστορία τους οι «ερυθρόλευκοι», διεκδικεί τον τίτλο της πιο ξεχωριστής και όμορφης ιδέας που παρουσιάστηκε ποτέ σε φιέστα. Ήταν μια μοναδική έμπνευση για να τιμηθεί το 40ό πρωτάθλημα και να… ραφτεί το τέταρτο αστέρι στη θρυλική ερυθρόλευκη φανέλα. Η εικόνα των Ηλία Ρωσίδη, Γιάννη Γκαϊτατζή, Ζιοβάνι και Αβραάμ Παπαδόπουλο να συμβολίζουν τα αστέρια τεσσάρων διαφορετικών εποχών κυριαρχίας του Ολυμπιακού προκαλούσε απλά δέος!

2014: Μια πελώρια αγκαλιά για όλα τα παιδιά του κόσμου

Στα χρόνια της διοικητικής ηγεσίας του Βαγγέλη Μαρινάκη, οι εκπλήξεις στις φιέστες του Ολυμπιακού δεν περιορίζονταν μόνο στο φαντασμαγορικό τελετουργικό, αλλά και στα κοινωνικά μηνύματα που τις συνόδευαν. Η φιέστα του 2014 δεν έμεινε στην ιστορία, ούτε για τη συγκινητική επιστροφή του Χούλιο Λοσάντα στο… δεύτερο σπίτι του, ούτε για μια «μαγική κι ονειρεμένη» βραδιά με τύμπανα και βιολιά. Έμεινε στην ιστορία για τα 170.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τα εισιτήριά της και κατατέθηκαν στα ταμεία της UNICEF για την ενίσχυση των παιδιών του κόσμου. Η στιγμή που εκατό μικρά παιδιά έκαναν την εμφάνισή τους στο χορτάρι του Καραϊσκάκη, υπό τους ήχους του “We are the world” ήταν απλά συγκλονιστική…

2017: Τα μηνύματα των «πρώην» στο έβδομο του Μαρινάκη

Με την Ζοζεφίν να ρίχνει… κόκκινο στη νύχτα και τους φίλους του Ολυμπιακού να γιορτάζουν το έβδομο διαδοχικό πρωτάθλημα της εποχής Μαρινάκη, η φιέστα της 7ης Μαΐου του 2017 είχε χαρίσει στους «ερυθρόλευκους» φιλάθλους μια σπάνια έκπληξη. Παλιοί προπονητές της ομάδας, με πρώτο και καλύτερο τον Ερνέστο Βαλβέρδε, έστειλαν τα δικά τους τηλεοπτικά μηνύματα για να τιμήσουν την κατάκτηση του 44ου, ενώ Μάρκο Σίλβα και Λεονάρντο Ζαρντίμ είχαν μιλήσει και στα ελληνικά!

2021: Το ανεπανάληπτο σόου του Βαλμπουενά και η αξέχαστη… κουπάτη βόλτα στις γειτονιές του Πειραιά

Η περσινή, η πιο πρόσφατη φιέστα του Ολυμπιακού έμελλε να γιορταστεί χωρίς τον κόσμο του στις εξέδρες (ελέω πανδημίας), ωστόσο χάρισε στους «ερυθρόλευκους» φιλάθλους δύο μοναδικές στιγμές, μία με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μία με αυτή της… ερμηνείας του ενός και μοναδικού Ματιέ Βαλμπουενά.

Ένα από τα πιο όμορφα βίντεο που έχουν προβληθεί ποτέ σε φιέστες των πρωταθλητών, ήταν αυτό που έφερνε το τρόπαιο του πρωταθλητή στις γειτονιές του Πειραιά και τα χέρια των ανώνυμων φίλων του συλλόγου. Υπέροχο, μαγικό, συγκλονιστικό…

Ενδεχομένως το παραπάνω βίντεο να είχε επισκιάσει τα πάντα στη φιέστα, αν δεν εμφανιζόταν επί σκηνής ένας απολαυστικός Βαλμπουενά να προσφέρει το κορυφαίο σόου που έχει δώσει ποτέ «ερυθρόλευκος» άσος όλα αυτά τα χρόνια στις φιέστες των Πειραιωτών. Ο Χρήστος Φερεντίνος απλά… παραμέρισε και του παραχώρησε το μικρόφωνο:

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News