Champions League: Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης της νέας σεζόν, τι περιμένει τον Ολυμπιακό

Η σεζόν έχει μπει στην τελική της ευθεία. Η μια μετά την άλλη οι ομάδες εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στο Champions League της σεζόν 2022-23 και ήδη έχει αρχίσει να σχηματίζεται η εικόνα της διοργάνωσης, στην οποία κατά 99% θα βρίσκεται ο σχεδόν βέβαιος πρωταθλητής Ελλάδος, Ολυμπιακός. 

Η φάση των ομίλων

Στη φάση των ομίλων έχουμε από το σαββατοκύριακο τις δύο πρώτες ομάδες που ανήκουν στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Πρόκειται για την Μπάγερν Μονάχου και την Παρί Σεν Ζερμέν που κατέκτησαν τα πρωταθλήματα της Bundesliga και της Ligue 1. Εκεί θα πάει και η Ρεάλ Μαδρίτης όταν «σφραγίσει» τον τίτλο της La Liga, μια εκ των Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ που παλεύουν για την Premier League, η Πόρτο (αυτή μπορεί να τα καταφέρει απόψε κιόλας) και θα τις ακολουθήσει και μια εκ των Μίλαν – Ίντερ, όταν ολοκληρωθεί η «μάχη» για τη Serie A.

Το παζλ, βέβαια, έχει κι άλλες παραμέτρους για να συμπληρωθεί μιας και κάποια από τις πρωταθλήτριες είναι πιθανό να κατακτήσει το Champions League, ενώ σ’ αυτές θα προστεθεί και η κάτοχος του Europa League.

Τώρα, όποια δεν πάρει το πρωτάθλημα στην Αγγλία (και δεν κατακτήσει το Champions League) θα βρεθεί στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, ενώ αναλόγως ποια θα πανηγυρίσει στην Ιταλία η έτερη μπορεί να βρεθεί μέχρι και στο 4ο γκρουπ. Στο δεύτερο ή στο 3ο γκρουπ θα βρίσκονται η Ντόρτμουντ και η Σάλτσμπουργκ.

Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν κι από την απόφαση που θα πάρει η UEFA για τις ρωσικές και τις λευκορωσικές ομάδες. Επί του παρόντος δεν αναμένεται να επιστρέψουν.

Τα προκριματικά

Στον προκαταρκτικό γύρο έχουν εξασφαλίσει κιόλας τη συμμετοχή τους η Λεβάντια από την Εσθονία και η Βίκινγκουρ Ρέικιαβικ από την Ισλανδία. Θα συμπληρώσουν το καρέ η πρωταθλήτρια Ανδόρας και Σαν Μαρίνο.

Στον πρώτο γύρο, πολλά θα εξαρτηθούν από το ποια θα κατακτήσει το φετινό Champions League. Για παράδειγμα ο Ολυμπιακός μπορεί να ανέβει σκαλοπάτι αν η πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι ομάδα που θα εξασφαλίσει και τη συμμετοχή της στο επόμενο Champions League από το πρωτάθλημά της.

Ως τώρα, για τον πρώτο γύρο έχουν «σφραγίσει» εισιτήριο: Καραμπάγκ, Μάλμε, Λουντογκόρετς, Μπόντο Γκλιμτ, Φερεντσβάρος, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Ελσίνκι, Δε Νιου Σεντς. Όλες τους θα βρίσκονται στους «ισχυρούς». Στον… αέρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή: Ζαλγκίρις, Λίνκολν Ρεντ Ιμπς, Σάμροκ Ρόβερς, Ζρίνσκι. Στους αδύναμους: Σαχτιόρ Σόλιγκορσκ (αν λάβει μέρος καθώς προέρχεται από την Λευκορωσία), KI, Τόμπολ, Σκούπι, RFS, Ντιναμό Μπατούμι.

Στο δεύτερο γύρο θα περάσουν 17 από τον πρώτο, ενώ ακόμη η εικόνα είναι θολή για τις ομάδες που θα λάβουν μέρος σ’ αυτό τον προκριματικό γύρο τόσο στο μονοπάτι των πρωταθλητών όσο και στο μονοπάτι των πρωταθλημάτων. Στο μονοπάτι των πρωταθλητών, πάντως, θα μπουν οι πρωταθλητές Κύπρου, Σερβίας και Τσεχίας.

Στον τρίτο γύρο, στο μονοπάτι των πρωταθλητών θα λάβουν μέρος οι δέκα που θα προκριθούν από το δεύτερο γύρο συν την πρωταθλήτρια Τουρκίας και της Δανίας. Στο μονοπάτι των πρωταθλημάτων θα παίξουν οι δέκα από το δεύτερο γύρο, ενώ η αρχική εικόνα περιλαμβάνει και την 3η της Ligue 1 (Μαρσέιγ ή Ρεν) και της Primeira Liga (λογικά η Μπενφίκα) και τη δεύτερη της Eredivisie και της First Division A του Βελγίου.

Στα πλέι οφ προβλεπόταν να μπει η πρωταθλήτρια της Ουκρανίας. Το τί θα συμβεί θα ξεκαθαρίσει στο επόμενο διάστημα μιας και προφανώς το πρωτάθλημα της χώρας δεν ολοκληρώθηκε. Σίγουρα, όμως, θα παίξει η πρωταθλήτρια Σκωτίας μαζί με έξι ομάδες που θα περάσουν από το 3ο γύρο. Στο μονοπάτι των πρωταθλημάτων θα παίξουν οι τέσσερις που θα προκριθούν από τον 3ο γύρο.

Αυτή είναι, λοιπόν, η τωρινή εικόνα του Champions League 2022-23 πριν από την έναρξη της ημιτελικής φάσης της φετινής διοργάνωσης. Μέσα στο επόμενο διάστημα το τοπίο θα γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News