Μπερνάρντο Σίλβα: Η παραμονή του προκάλεσε τη νέα μεγάλη... εφεύρεση του Πεπ Γκουαρντιόλα

Μπορεί ο Μπερνάρντο Σίλβα να βρέθηκε μία ανάσα από την έξοδο, το καλοκαίρι, ωστόσο λίγους μήνες αργότερα αποδεικνύεται τόσο ως η μεγαλύτερη παραμονή της Μάντσεστερ Σίτι όσο και ως ο σημαντικότερος παίκτης του συλλόγου με τις ευλογίες του Πεπ Γκουαρντιόλα…

Μπορεί ο Μπερνάρντο Σίλβα να βρέθηκε μία ανάσα από την έξοδο, το καλοκαίρι, ωστόσο λίγους μήνες αργότερα αποδεικνύεται τόσο ως η μεγαλύτερη παραμονή της Μάντσεστερ Σίτι όσο και ως ο σημαντικότερος παίκτης του συλλόγου με τις ευλογίες του Πεπ Γκουαρντιόλα…

Παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι, από το 2017, όταν οι «πολίτες» τον απέκτησαν από την πρωταθλήτρια Γαλλίας, Μονακό. Ο Μπερνάρντο Σίλβα, αναμφίβολα έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στο κορυφαίο επίπεδο, έχοντας κομβικό ρόλο στις επιτυχίες της ομάδας του Μάντσεστερ τα τελευταία χρόνια.

Η περυσινή χρονιά, όμως, για τον Πορτογάλο ήταν αρκετά περίεργη. Αν και είχε παρόμοια λεπτά συμμετοχής σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, έχασε τη θέση του από το βασικό σχήμα της ομάδας, όντας αρκετά μη παραγωγικός. Αυτό το συμβάν έκανε, το περασμένο καλοκαίρι, να θέλει να φύγει από τη Μάντσεστερ Σίτι, μάλιστα με τη μεταγραφή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης να μοιάζει «κλεισμένη».

Η φυγή του θα ήταν μεγάλο λάθος

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο Μπερνάρντο Σίλβα ήταν με το ένα πόδι στην έξοδο. Οι συμμετοχές του σε όλες τις διοργανώσεις ήταν οι λιγότερες (45) από τότε που έγινε μέλος της Μάντσεστερ Σίτι, βλέποντας πως η θέση του στα πλάνα του Πεπ είχε μπει ξεκάθαρα σε δεύτερη μοίρα.

Ο παίκτης άρχισε ξαφνικά να μην αισθάνεται απαραίτητος και μετά από 200+ συμμετοχές και δέκα τίτλους, ο κύκλος του στο Μάντσεστερ έδειχνε να κλείνει άδοξα. 

Όμως, σε μια ομάδα όπως η Σίτι, με τόσες επιλογές μεσοεπιθετικά, ακόμα και παίκτες αυτού του επιπέδου μπορεί να περνάνε τη ντεφορμέ περιοδό τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Ραχίμ Στέρλνιγκ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια ήταν από τους σημαντικότερους παίκτες των «πολιτών» και τώρα μοιάζει να βρίσκεται – και αυτός – στην πόρτα της εξόδου.

Εν τέλει η μεταγραφή αυτή δεν ήρθε και ο 27χρονος άσος έμεινε, γεγονός που έδωσε το πλεονέκτημα στον Πεπ Γκουαρντιόλα να πειραματιστεί και να του δώσει νέο ρόλο και ταυτόχρονα τη φανέλα βασικού.

Από εξτρέμ… οχτάρι

Ομολογουμένως η Μάντσεστερ Σίτι, με την προσθήκη του Τζακ Γκρίλις το περασμένο καλοκαίρι, απέκτησε ακόμα έναν παίκτη που μπορεί να παίζει στις πτέρυγες. Η προσθήκη αυτή μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ τον ανταγωνισμό για τα εξτρεμ, η οποία είναι η φυσική θέση του Πορτογάλου.

Βέβαια, για τον Πεπ Γκουαρντιόλα, η προσθήκη Γκρίλις και συνάμα η παραμονή του Μπερνάρντο Σίλβα αποδείχθηκε πολυτέλεια, καθώς ο Καταλανός ναι μεν έδωσε τεράστιο boost στις πτέρυγές της ομάδας, αλλά βρήκε ένα νέο δημιουργικό οχτάρι στο πρόσωπο του Πορτογάλου, πείραμα το οποίο – προς το παρόν – έχει βγει στο 100%.

Πιο συγκεκριμένα, ο τεχνικός της πρωταθλήτριας Αγγλίας, στον Μπερνάρντο Σίλβα βρήκε το κομμάτι του παζλ, το οποίο συμπλήρωσε ιδανικά το δίδυμο Ρόντρι – Γκουντογκάν, δίνοντας ποιότητα στη μεσαία γραμμή και παράλληλα ελευθερία κινήσεων στον Κέβιν Ντε Μπρόινε σε ρόλο «δεκαριού».

Αντικειμενικά, ο πρώην παίκτης της Μονακό – πλέον – αποτελεί ένα combo όπλο στη φαρέτρα του Πεπ Γκουαρντιόλα, συνδυάζοντας σε πολύ καλό βαθμό τις επιθετικές του αρετές με τα ανασταλτικά καθήκοντα που έχει ένα χαφ.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικό χειριστή της μπάλας, με πολλά τρεξίματα, με τις μονομαχίες και τα μαρκαρίσματά να παραπέμπουν σε έναν παίκτη που παίζει χρόνια τη θέση και όχι λίγους μήνες.

Μία ακόμα απόδειξη του… Tactical One

Το πρόβλημα Μπερνάρντο Σίλβα αποτελεί μακρινή ανάμνηση για τη Σίτι. Η σχέση μεταξύ των δύο δεν επηρεάστηκε, και μοιάζει πολύ ισχυρή, όπως δηλώνει και ο ίδιος. Ο 27χρονος βρήκε ξανά το κίνητρο και τον καλό του εαυτό και η ομάδα κέρδισε έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή που έμοιαζε να χάνει.

Βέβαια, για να μιλάμε αυτή τη στιγμή για την «αναγέννηση» του, έπρεπε ο Πεπ Γκουαρντιόλα να βάλει το χεράκι, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά την ποδοσφαιρική του ιδιοφυΐα.

Ασχέτως προτιμήσεων, ο Καταλανός προπονητής έχει τεράστιο μερίδιο στην αλλαγή του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ζει για το ποδόσφαιρο! Οι ιδέες και οι καινοτομίες που συνεχώς εισάγει στο παιχνίδι είναι εντυπωσιακές, με το βασικότερο παράδειγμα να είναι η περυσινή Σίτι που κυριάρχησε χωρίς σέντερ φορ, χρησιμοποιώντας τους Ντε Μπρόινε, Φόντεν και Φεράν Τόρες στη θέση αυτή.

Ο τρόπος που ο Πεπ κέρδισε ξανά τον καλύτερο εαυτό του Σίλβα ήταν κάτι που ίσως μόνο αυτός θα μπορούσε να καταφέρει. Βέβαια, πολλά «respect» ανήκουν και στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, καθώς προσαρμόστηκε ταχύτατα με το επίπεδο ανταπόκρισης στα νέα δεδομένα είναι εντυπωσιακό.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News