Ο Νόρμαν Ουαϊτσάιντ αναγκάζει τον Πελέ να υποκλιθεί στα νιάτα του

Σαν σήμερα, στις 17 Ιουνίου 1982, ο Νόρμαν Ουαϊτσάιντ με τη φανέλα της Βόρειας Ιρλανδίας έγινε ο νεότερος παίκτης που συμμετείχε ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ένα ρεκόρ που κρατάει μέχρι τις μέρες μας.

Όταν ο Μπίλι Μπίγκαμ του έδωσε φανέλα βασικού στο εναρκτήριο παιχνίδι εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, στο «La Romareda» της Σαραγόσα, ο “Shankill Skinhead” όπως τον αποκαλούσαν επειδή μεγάλωσε στην περιοχή Shankill Road του Μπέλφαστ, ήταν 17 χρονών και 41 ημερών.

Το τρακ του στην αναμέτρηση αυτή (0-0) ήταν μεγάλο όσο και το πάθος του. Δεν μπόρεσε να δείξει το ταλέντο του παρά μόνο τα κότσια του καθώς τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα για ένα φάουλ που έκανε στον Νέναντ Στοϊκοβιτς.

Η ευχή του Πελέ

Ωστόσο ήταν το πρόσωπο του αγώνα και μετά το τέλος του περικυκλώθηκε από δημοσιογράφους που θέλανε να μιλήσουν με τον ποδοσφαιριστή που έσπασε το ρεκόρ του θρυλικού Πελέ.

Η πολιορκία δεν περιορίστηκε στο γήπεδο αλλά συνεχίστηκε και στο ξενοδοχείο, όπου δεκάδες φίλαθλοι -και όχι μόνο Βορειοϊρλανδοί- προσπάθησαν να τον συναντήσουν και να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί του

Ο ίδιος θυμάται: «Οι σκηνές στο ξενοδοχείο ήταν παρόμοιες με τις σκηνές μετά από χρόνια όταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ υπέγραψε στους LA Galaxy».

Μέχρι και ο Πελέ έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στον μικρό και μάλιστα με πρωτότυπο τρόπο: Ένα βίντεο στο οποίο του ευχόταν να πετύχει στα Μουντιάλ όσο και εκείνος…

Ο Ουαϊτσάιντ κολακεύτηκε αλλά δεν μπόρεσε να μη γελάσει. Ο Πελέ είχε κατακτήσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα με τη Βραζιλία. Πού να δει τέτοια επιτυχία η φτωχή Βόρεια Ιρλανδία, η οποία με κόπο έφτανε μέχρι τα τελικά.

Αναζητώντας τον νέο Τζορτζ Μπεστ

Ο Νόρμαν γεννήθηκε φτωχός. Στο σπίτι έπρεπε να μοιράζεται ένα κρεβάτι με τα δύο αδέρφια του. Εκείνο που δεν μοιραζόταν ήταν η μπάλα. Την κρατούσε στα πόδια του όσο ήθελε, κι ας είχε απέναντι του μεγαλύτερα παιδιά. Ο θρύλος λέει ότι κάποτε έβαλε δέκα γκολ σε μια ομάδα παιδιών που είχαν τα διπλά του χρόνια.

Στα 11 του χρόνια λογιζόταν ήδη ως ποδοσφαιρικό θαύμα. Φυσικά οι σκάουτερ, που αναζητούσαν τον επόμενο Τζορτζ Μπεστ, δεν άργησαν να τον εντοπίσουν. Λέγεται ότι πρώτος τον ανακάλυψε ο σκάουτερ της Ίπσουιτς, Τζιμ Ρότζερς αλλά ο τότε μάνατζερ, Μπόμπι Ρόμπσον είπε να τον αφήσουν να μεγαλώσει.

Ο 80χρονος σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπομπ Μπίσοπ, αυτός που είχε ανακαλύψει τον Τζορτζ Μπεστ (αλλά και τον Σάμι Μακ Ιλρόι) του έδωσε την ευκαιρία να δοκιμαστεί στους «κόκκινους διαβόλους» αν και ο ίδιος δεν ήταν μεγάλος φαν της ομάδας.

Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε ντεμπούτο δυο εβδομάδες πριν κλείσει τα 17 του χρόνια, το 1982 στη νίκη 1-0 επί της Μπράιτον, όταν μπήκε αλλαγή (τότε επιτρεπόταν μόνο μία) στη θέση του τραυματία Nτάξμπερι, και έγινε έτσι ο νεότερος παίκτης που ντεμπουτάρισε στην πρώτη ομάδα, μετά από τον Ντάνκαν Έντουαρντς.

Με αποδοχές 16 λίρες την εβδομάδα

Οι αποδοχές του τότε 16 λίρες την εβδομάδα και όταν έμαθε ότι το πριμ της νίκης ήταν 800 λίρες δεν το πίστευε. Το ωραίο ήταν ότι τα λεφτά δεν μπορούσε να τα πάρει παρά μόνο όταν συμπληρώσει τα 17 του χρόνια!

Δυστυχώς τα προβλήματα τραυματισμών που άρχισαν από πολύ νωρίς (όταν ήταν 15 ετών) δεν τον άφησαν να κάνει την καριέρα που όλοι περίμεναν. Το άστρο του έσβησε γρήγορα και στα 26 του χρόνια ο Νόρμαν Ουαϊτσάιντ κρέμασε τα παπούτσια του.

2018      Ο Παναθηναϊκός Superfoods επικρατεί με 84-70 του Ολυμπιακού στον πέμπτο και τελευταίο τελικό των play offs της Stoiximan.gr Basket League, κάνοντας το 3-2, και φτάνει στην κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Ο Κρις Σίνγκλετον σημειώνει 17 ριμπάουντ, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ καριέρας στο ελληνικό Πρωτάθλημα αλλά και ρεκόρ ιστορίας για τα Game 5 των τελικών της Stoiximan.gr Basket League.

1964      Στο 115ο λεπτό της παράτασης, και μετά από πολλές παιδαριώδεις χαμένες ευκαιρίες, 25.000 εξαγριωμένοι φίλαθλοι, που πιστεύουν ότι ο αγώνας είναι στημένος εισβάλλουν και καταστρέφουν ολοκληρωτικά το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας στον αγώνα Κυπέλλου Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός που στην κανονική του διάρκεια είχε λήξει ισόπαλος με 1-1 (Δομάζος – Νεοφώτιστος)

1962      Η Βραζιλία κατακτά το 7ο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Σαντιάγο της Χιλής κερδίζοντας στον τελικό την Τσεχοσλοβακία με 3-1 σε μια διοργάνωση όπου ανακηρύσσονται 6 πρώτοι σκόρερ με 4 γκολ αλλά χαρακτηρίζεται σαν το “Κύπελλο της Μεγάλης Σφαγής” λόγω της βίας και των επεισοδίων που σημειώθηκαν. Ο Βραζιλιάνος Garrincha που αποκαλείται “η ντρίμπλα του Θεού” είναι η μορφή αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το ελάτωμμα που έμεινε στο δεξί του πόδι λόγω πολιομυελίτιδας του χάρισε το προνόμιο της εκπληκτικής ντρίμπλας

1928      Ο Άρης Θεσσαλονίκης κερδίζει με 3-1 τον Ατρόμητο Αθηνών στο γήπεδο του Ηρακλή. Ο αγώνας είναι για το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα Ελλάδας στο οποίο μετέχει και ο Εθνικός Πειραιώς. Ο Άρης θα κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος με 6 βαθμούς, έχοντας στις τάξεις του τους Ν. Κατράντζο, Παπά, Λεονταρίδη, Κλ. Βικελίδη, κ.α..

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News