Πολ Πογκμπά: Η προσωποποίηση της αποτυχημένης δεκαετίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Όταν ο Πολ Πογκμπά επέστρεψε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με το ποσό ρεκόρ των 105 εκ. ευρώ, στο Όλντ Τράφορντ πίστεψαν ότι αυτή ίσως ήταν η πρώτη μαγική κίνηση που θα τους επανέφερε στην κορυφή της Αγγλίας. 

Ο Γάλλος μέσος, μετά τις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ και το σύντομο πέρασμά του από την πρώτη ομάδα, συμφώνησε το 2012 να συνεχίσει στη Γιουβέντους, προκαλώντας την οργή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος τον κατηγόρησε για ασέβεια.  

Ο Πογκμπά απογείωσε την καριέρα του και το όνομά του στο Τορίνο και επέστρεψε το 2016 καβάλα στο άλογο στη βορειοδυτική Αγγλία, σκορπώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους φιλάθλους.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα το ντελίριο, μετατράπηκε σε προβληματισμό και ο προβληματισμός σε απογοήτευση. Δεν ήταν λίγα τα παιχνίδια που τα άκουσε από την εξέδρα για τα λάθη του και κυρίως για την αδιαφορία του στο παιχνίδι.

Και χθες, μετά την παράδοση άνευ όρων της Γιουνάιτεντ στο «Άνφιλντ» και την πρόωρη έξοδό του από το τερέν λόγω τραυματισμού, φαίνεται ότι μάλλον είδαμε τα τελευταία δέκα λεπτά του Γάλλου άλλοτε σούπερ σταρ, με τον κόκκινο διάβολο στο στήθος.

Ο Γκάρι Νέβιλ, σχολιάζοντας για το Sky το είπε ξεκάθαρα: «Μάλλον τον είδαμε για τελευταία φορά με τη Γιουνάιτεντ». Το συμβόλαιο του Γάλλου ολοκληρώνεται το καλοκαίρι και όλα δείχνουν ότι θα αναζητήσει ως ελεύθερος τη νέα του ποδοσφαιρική στέγη. To ρεπορτάζ λέει ότι έχει κλείσει ήδη με τετραετές συμβόλαιο στην Παρί.

Η Μάντσεστερ πετάει 105 εκ. ευρώ χωρίς καμία διάθεση να τον ανανεώσει μήπως πετύχει έστω μερική απόσβεση από την αποτυχημένη επένδυσή της.

Ο Πολ Πογκμπά στην Premier League

Με εξαίρεση τη σεζόν 2018-19, όταν επέστρεψε στην ομάδα του φορτσάτος μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τους «μπλε», όλες οι υπόλοιπες χρονιές του ήταν από μέτριες ως απογοητευτικές. 

O ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του ότι η χειρισμός του από τον Μουρίνιο, τον οδήγησε σε κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οι μετριότατες χρονιές του.

Συνολικά με τη Μάντσεστερ έχει παίξει σε 154 ματς της Premier League πέτυχε 29 γκολ και κέρδισε ένα League Cup και ένα Europa League.

Σύμφωνα με τον Νέβιλ, η Μάντσεστερ χειρίστηκε λάθος την τελευταία δεκαετία τις μεταγραφές της και έφερε ως παράδειγμα τον Γάλλο.

«Η διοίκηση έβαλε τον παίκτη για παράδειγμα τον Πογκμπά, πάνω από τον προπονητή. Στη Λίβερπουλ, τη Σίτι και την Τσέλσι δεν συμβαίνει αυτό. Στη Γιουνάιτεντ ο ρόλος του προπονητή υποτιμήθηκε. Φοβάμαι ότι και ο Τεν Χαχ θα αντιμετωπίσει την ίδια κατάσταση».

Στα 29 του ο Πογκμπά δεν έχει τελειώσει ποδοσφαιρικά. Είναι βέβαιο, όμως, ότι η προσπάθεια να βρει τον παλιό του εαυτό δεν θα τον βρει στη Γιουνάιτεντ. Αυτό που δεν καθόλου, βέβαιο, είναι ότι η Γιουνάιτεντ θα βρει το δρόμο της χωρίς τον Πογκμπά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News