ΕΡΙΚ ΚΑΝΤΟΝΑ: Όταν ο βασιλιάς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε το νόμο στα… πόδια του! (vids, pics)

Πριν από 27 χρόνια σαν σήμερα προστέθηκε ένα ακόμα , σκοτεινό , επεισόδιο στον μύθο του μεγάλου Γάλλου επιθετικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ερίκ Καντονά

Ουκ ολίγοι χαρακτηρίζουν τον Ερίκ Καντονά, και όχι τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον ως την  ποδοσφαιρική ιδιοφυία πίσω από την έναρξη της αυτοκρατορείας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 2ο μισό της δεκαετίας του 90. Και όσο κι αυτή η ετυμηγορία μοιάζει επιεικώς άδικη για τον υπέρτατο Σκωτσέζο τεχνικό (και αρκετούς ακόμα άσους των «κόκκινων διαβόλων» εκείνη την εποχή, κύρια τον μέγιστο Πέτερ Σμάιχελ) εμπεριέχει μεγάλη δόση από την αλήθεια. Ο «βασιλιάς Ερίκ» ήταν δίχως άλλο το…κάτι άλλο στην και για την αγγλική ομάδα. Και οι επιτυχίες της εκείνη την εποχή είχαν κατά βάση τη δική του υπογραφή.  Όμως αυτή η ξεχωριστή και πέρα για πέρα σπουδαία ποδοσφαιρική (και όχι μόνον) προσωπικότητα σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια (25/01/1995) «υπέγραψε» μέσα από τη μακράν διασημότερη από τις … κλωτσιές του μια πολύκροτη σελίδα τόσο στην καριέρα του όσο και Ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Σκηνή το «Σέλχαρστ Πάρκ» του Λονδίνου όπου η Κρίσταλ Πάλας φιλοξενούσε την  πρωταθλήτρια Αγγλίας τα αμέσως δύο προηγούμενα χρόνια Γιουνάιτεντ. Σε ένα ματς σημαντικής βαθμολογικής σημασίας για τους φιλοξενούμενους που με  νίκη σκαρφάλωναν στην κορυφή  εκτοπίζοντας από εκείνη την πρωτοπόρο Μπλάκμπερν Ρόβερς την οποία είχαν με σκόρερ τον… Καντονά νικήσει 1-0  τρεις ημέρες νωρίτερα στο «Όλντ Τράφορντ» στο ντέρμπι των βασικών υποψηφίων για τον τίτλο με δύο βαθμούς να τις χωρίζουν πλέον. Οι «αετοί»  από την πλευρά τους καίγονταν για τους βαθμούς καθώς ήταν στην κάτω πλευρά του πίνακα μαχόμενοι για να παραμείνουν στα σαλόνια του αγγλικού πρωταθλήματος. Παράλληλα δίχως άλλο είχαν μεγάλο κίνητρο απέναντι στο απόλυτο αφεντικό στα δύο χρόνια διαδρομής της νεόκοπης τότε Premier League.  Ο τεχνικός της ομάδας της πρωτεύουσας Άλαν Σμιθ θεωρούσε τον Καντονά ως τη μεγάλη απειλή για την γηπεδούχο και ζήτησε από τον αμυντικό Ρίτσαρντ Σο να γίνει σκιά του όπως δήλωσε χρόνια μετά σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ESPN ένας άλλος παίκτης της Πάλας εκείνο το αλησμόνητο βράδυ. Ο Τζον Σάλακο. Ο αμυντικός της λονδρέζικης ομάδας και ο Γάλλος σούπερ σταρ των φιλοξενούμενων είχαν μια σειρά από κάτι παραπάνω από δυναμικές μονομαχίες στο πρώτο μέρος και σύμφωνα με το βιβλίο  του Φιλίπ Οκλέρ «Καντονά: Ο επαναστάτης που θα γινόταν βασιλιάς» ο άσος των πρωταθλητών ρώτησε κάποια στιγμή τον διαιτητή της αναμέτρησης Άλαν Γουίλκι «όχι κίτρινες κάρτες λοιπόν;». Καθώς οι δύο ομάδες επέστρεφαν στον αγωνιστικό χώρο ο τεχνικός της Άλεξ Φέργκιουσον έθεσε το θέμα με πολύ πιο … σταράτο τρόπο ρωτώντας τον ρέφερι «γιατί δεν κάνεις τη γ…η τη δουλειά σου;» Πέρασαν μόλις τρία λεπτά από την έναρξη του β’ μέρους και ξεκίνησε η …. Αποκάλυψη.

Οι δύο επίμαχες κλωτσιές του Γάλλου σταρ

Ο Σμάιχελ έκανε το βολέ, ο Σο έτρεξε για να προλάβει την μπάλα και τα κατάφερε τραβώντας και τη φανέλα του Καντονά  που επέλεξε ως αντίδραση το να ρίξει μια γερή  κλωτσιά εκτός φάσης (στον πισινό) στον αντίπαλό του. Ο βοηθός Έντι Γουόλς είδε το παράπτωμα, ενημέρωσε τον Γουίλκι, ο οποίος έσπευσε να πλησιάσει τον δράστη  έχοντας ήδη στα χέρια του την κόκκινη κάρτα.  Ενώ οι υπόλοιποι παίκτες των «κόκκινων διαβόλων» περικύκλωναν τον ρέφερι, ο Καντονά  κατευθύνθηκε αμίλητος προς τα αποδυτήρια. Κοντοστάθηκε στον πάγκο της ομάδας του, δίπλα στον Φέργκιουσον, ο οποίος δεν του έδωσε σημασία επιλέγοντας να ασχοληθεί με το συνέβαινε λίγα μέτρα πιο πέρα γύρω από τον άρχοντα του αγώνα.

Ο  Γάλλος που είχε αντικρίσει την κόκκινη κάρτα για πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες αλλά και 5η στην καριέρα του στην ομάδα του Μάντσεστερ έπειτα από την μεταγραφή από την Λιντς Γιουνάιτεντ τον Νοέμβριο του 1992,  συνοδευόμενος πλέον από τον υπεύθυνο για τις αθλητικές ενδυμασίες της ομάδας της Γιουνάιτεντ Νόρμαν Ντέιβις συνέχισε την πορεία προς τα αποδυτήρια, όταν άκουσε τον φίλαθλο της Κρίσταλ Πάλας να του εκτοξεύει… γαλλικά. Εκεί ήρθε η δεύτερη, απίστευτη έκρηξη. Εναέρια κλοτσιά… κουνγκ φου και στη συνέχεια προσπάθεια για να τον γρονθοκοπήσει. Δεν αποδείχθηκε το ίδιο εύστοχος ως πυγμάχος. Δύο σεκιούριτι μαζί με τον διεθνή Δανό γκολκίπερ της ομάδας του που είχε φθάσει για να του συμπαρασταθεί και τον Ντέιβις φρόντισαν να το απομακρύνουν. Την ώρα που το μεγάλο γκρουπ των παικτών της Γιουνάιτεντ  έσπευδε επίσης στο νέο… πεδίο μάχης, μπροστά στο θύμα.

 

 

Τα γαλλικά του… θύματος

Ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας τι  διεμηνύθη ώστε να οδηγήσει σε αυτήν την πράξη τον  αστέρα του ποδοσφαίρου.  Το θύμα που κατέβηκε τρέχοντας 11 σειρές της εξέδρας κι έφτασε μπροστά στις διαφημιστικές πινακίδες υποστήριξε ότι του είπε ‘έξω, έξω, έξω, τέλος το παιχνίδι για σας, κ. Καντονά». Σύμφωνα  με αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες όμως ο ηθικός αυτουργός  κατάφερε να βγάλει εκτός εαυτού τον Γάλλο επιθετικό φωνάζοντας «άντε γ…..ου, τράβα πίσω στη Γαλλία, Γάλλε μπάσταρδε» και ότι «η μητέρα σου είναι Γαλλίδα π……α». Η ειρήνη επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο, η  πρωταθλήτρια προηγήθηκε οκτώ λεπτά μετά με γκολ του Ντέιβιντ Μέϊ αλλά οι «αετοί» αξιοποιώντας την αριθμητική υπεροχή έφθασαν στην ισοφάριση με τον δικό τους διεθνή κεντρικό αμυντικό νυν ομοσπονδιακό τεχνικό της Αγγλίας Γκάρεθ Σαουθγκέιτ στο 80΄με το 1-1 να είναι το τελικό σκορ και να αφήνει την Γιουνάιτεντ ένα βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο ομάδα του Κένι Νταλγκλίς η οποία μάλιστα είχε δύο ματς λιγότερο. Το… τρίτο ημίχρονο όμως που ακολούθησε εκείνα τα λίγα δευτερόλεπτα της απόλυτης τρέλας ήταν πολύ πιο μακρύ. Φυσικά τα ΜΜΕ έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περαιτέρω υπόθεση κρατώντας την στο επίκεντρο του δημόσιου λόγου επί μακρόν. Ιδιαίτερα οι …κίτρινες φυλλάδες στο Νησί που έχουν άλλωστε παράδοση, έφεση και αδυναμία σε τέτοιου είδους πολύκροτα «φαινόμενα».

Η τιμωρία από την Γιουνάιτεντ και η ετυμηγορία της Ομοσπονδίας

Την επόμενη ημέρα της επιστροφής στο Μάντσεστερ γίνεται στρατηγικό συμβούλιο του μεγάλου αγγλικού κλαμπ σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλη. Συμμετείχαν πέραν του Φέργκιουσον, ο εκτελεστικός διευθυντής Μάρτιν Έντουαρντς, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Σερ Ρόλαντ  Σμιθ και  το μέλος και νομικός σύμβουλος Μορίς Γουότκινς για να αποφασίσουν για τη στάση της Γιουνάιτεντ.Έκριναν ότι για να προασπίσουν τη φήμη του κλαμπ πρέπει να προχωρήσουν σε ποινή τετράμηνου αποκλεισμού του ποδοσφαιριστή και πρόστιμο 20 χιλιάδες στερλίνες. Αλλά η πειθαρχική επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε η ποινή να είναι εννιάμηνη (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 1995) και το πρόστιμο μεγαλύτερο κατά 10 χιλιάδες.

Και στην άλλη άκρη της θάλασσας της Μάγχης οι συμπατριώτες του με μπροστάρη το πρωτοσέλιδο της «L’Equipe» είχαν επίσης επισημάνει την επόμενη ημέρα: «Ποτέ ένας άνθρωπος δεν πήδηξε τόσο ψηλά για να φτάσει τόσο χαμηλά».  Δύο μήνες  (23 Μαρτίου 1995) μετά ο Καντονά αντιμετώπισε τη δικαιοσύνη με την κατηγορία της βιαιοπραγίας ( όπως και ο συμπαίκτης του Πολ Ινς για τις κοκορομαχίες μετά το θρυλικό κτύπημα Κουνγκ Φου από τον Γάλλο επιθετικό). Ο δικαστής στο Κρόιντον (ο οποίος αθώωσε τον Άγγλο διεθνή μέσο) αν και ο έτερος κατηγορούμενος ομολόγησε την ενοχή του αποφάσισε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης δυο εβδομάδων δίχως αναστολή. Απόφαση  που όμως κατόπιν άμεσης προσφυγής στο Βασιλικό Δικαστήριο από τον Γουότκινς ο Καντονά που πέρασε 4-5 ώρες στα κρατητήρια αφέθηκε με αναστολή ελεύθερος και ορίστηκε νέα δικάσιμος για μία εβδομάδα αργότερα.

Οι γλάροι , η τράτα και οι σαρδέλες

Η νέα ετυμηγορία προέβλεπε  ποινή 120 ώρες κοινωνικής υπηρεσίας από τον  καταδικασμένο Γάλλο  που διόλου… πτοήθηκε  και σε συνέντευξη Τύπου την οποία διοργάνωσε η Γιουνάιτεντ άφησε τους πάντες για πολλοστή φορά με το στόμα ανοιχτό. Εμφανίστηκε στην αίθουσα μπροστά σε πλήθος καμερών και δημοσιογράφων κατέθεσε τη θρυλική πλέον φράση «όταν οι γλάροι ακολουθούν την τράτα, είναι γιατί νομίζουν ότι θα πεταχτούν σαρδέλες στη θάλασσα».  Και αφού ευχαρίστησε άπαντες για την παρουσία τους, αποχώρησε με ψηλά το κεφάλι αφήνοντας τους άφωνους για το τι θέλει να πει ο ποιητής.  Μια λίαν πιθανή ερμηνεία της ήταν η δική του απόπειρα άμυνα απέναντι στην σε βάρος του πλημμυρίδας της φιλολογίας που θα ακολουθούσε. Φυσικά δεν έπεσε έξω «Η σεζόν της Γιουνάιτεντ μπήκε σε κλίμα εσωστρέφειας εξαιτίας της νιτρογλυκερίνης σε ανθρώπινη μορφή που λέγεται Ερίκ Καντονά», έγραφε η εφημερίδα «Guardian», ενώ σε άρθρο του στην «Telegraph» ο Χένρι Γουίντερ υπογράμμισε: «Η τραγική του αντίδραση χρήζει τιμωρίας, πάρα πολλοί νέοι ακολουθούν κάθε βήμα του Καντονά». Ο δε εκτελεστικός διευθυντής της Ομοσπονδίας, Γκρέιαμ Κέλι έσπευσε να πει «η επίθεσή του αποτελεί κηλίδα και στίγμα για το ίδιο το παιχνίδι». Υπήρξαν όμως και ορισμένοι που δεν θέλησαν να ταχθούν έστω και οριακά άξω από το μαζικό στρατόπεδο των επικριτών και της κατακραυγής. Όπως το σχετικά άγνωστο βρετανικό ροκ συγκρότημα «Ash». Τα μέλη της μπάντας ζήτησαν και πήραν τη άδεια από τον Γάλλο για να χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφία της επίθεσης στο εξώφυλλο του νέου τους σίνγκλ με τίτλο …. «Κούνγκ Φου». Το τραγούδι  που γράφτηκε από τον συνθέτη τους Τιμ Γουίλερ στο αεροδρόμιο του Μπέλφαστ τη 2η ημέρα των Χριστουγέννων τον Δεκέμβριο του 1994 και αναφερόταν στον …  διάσημο Κινέζο ηθοποιό των ταινιών ανατολίτικων πολεμικών τεχνών Τσάκι Τσαν και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1995 απογειώθηκε ξαφνικά στα τσαρτς φθάνοντας στο Νούμερο 57.  

 

Ο Καντονά που  πρόσφερε μια ομολογουμένως πολύ σοβαρή αφορμή και αιτία να γίνει οριστικά το αγαπημένο «μαύρο πρόβατο» είχε επιπλέον …απώλειες καθώς έχασε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην Εθνική Γαλλίας και λίγο αργότερα και την ίδια του τη θέση στους «τρικολόρ». Οριστικά και αμετάκλητα! Παρά το δυναμικό του χαρακτήρα, είχε αρχίσει να κλονίζεται και έμοιαζε να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Η Αγγλία έδειχνε έτοιμη να τον «εξοστρακίσει» όπως και η πατρίδα του λίγα χρόνια πριν και  εκείνος αντέδρασε με το ζητήσει γραπτώς να φύγει από τη Μάντστεστερ Γιουνάιτεντ. Η Ίντερ φερόταν έτοιμη να τον … σώσει από εκείνη την λαίλαπα που είχε ξεκινήσει.

Eπιτυχημένη παρέμβαση του Φέργκιουσον, και νταμπλ την επόμενη σεζόν

Κάπου εκεί όμως «μίλησε» ο μετέπειτα σερ Άλεξ  ο οποίος κατόπιν συμβουλής της συζύγου του  κατάφερε μετά από τετ-α-τετ συνάντηση τους στο Παρίσι να τον πείσει να παραμείνει στην αγγλική ομάδα . Αναμφίβολα μια από τις «αντιδράσεις» του Σκωτσέζου στρατηγού των πάγκων για  την οποία όχι μόνον δεν μετάνιωσε ποτέ αλλά και του πρόσφερε την απόλυτη δικαίωση. Ο Καντονά επέστρεψε με τον γνωστό του εντυπωσιακό τρόπο στην ενεργό δράση την 1η Οκτωβρίου 1995 στο ισόπαλο ντέρμπι  με τη Λίβερπουλ στο «Ολντ Τράφορντ». Ήταν ο δημιουργός μόλις στο 2ο λεπτό του γκολ του Νίκι Μπατ για 1-0. Κι εκείνος που αφού οι φιλοξενούμενοι πήραν με τη σειρά τους το προβάδισμα με τα δύο  τέρματα από τον Ρόμπι Φάουλερ αξιοποίησε το πέναλτι υπέρ της Γιουνάιτεντ στο 70΄για το τελικό 2-2. Η συνέχεια της επιστροφής ήταν ανάλογη. Πρωτάθλημα (3ο μέσα σε μία τετραετία)  παρά το γεγονός ότι  η ομάδα του είχε βρεθεί τα Χριστούγεννα  με διψήφιο αριθμό πόντων πίσω από την πρωτοπόρο Νιούκαστλ  ενώ  έφθασε και στο νταμπλ με τον Καντονά να σκοράρει το μοναδικό γκολ του  αλησμόνητου τελικού  του Κυπέλλου  κόντρα στο αντίπαλο δέο της Λίβερπουλ στο 86ο λεπτό. Φορώντας μάλιστα το περιβραχιόνιο του αρχηγού (λόγω τραυματισμού του Στιβ Μπρους), ο Γάλλος έγινε ο πρώτος παίκτης εκτός Μεγάλης Βρετανίας που σήκωσε το τρόπαιο στον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό διασυλλογικό θεσμό ως κάπτεν.

 

Όσο για εκείνο το περιβόητο γεγονός της 25ης Ιανουαρίου 1995 το 2011 σε συνέντευξή του στο BBC αν και παραδέχθηκε ότι ήταν λάθοςη αντίδραση του επεσήμανε: «Η κορυφαία στιγμή της καριέρας μου; Όταν έκανα κλωτσιά Kung Fu στον χούλιγκαν, επειδή αυτού του είδους οι άνθρωποι δεν πρέπει να είναι στο παιχνίδι. Νομίζω ότι ίσως είναι σαν ένα όνειρο για κάποιους, να κλωτσήσεις αυτούς του είδους ανθρώπους. Το έκανα λοιπόν για αυτούς, για να είναι ευχαριστημένοι. Είναι ένα είδος λύτρωσης και ελευθερίας για αυτούς…».

Βίος και πολιτεία ο οπαδός της Κρίσταλ Πάλας

 Φυσικά ουδέποτε ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του  και υπογράμμισε: «Οι άνθρωποι σου λένε διάφορα πράγματα όταν παίζεις εκατομμύρια φορές. Όμως έρχεται κάποια στιγμή, που δεν μπορείς να το δεχθείς αυτό».

Και  ως επίλογος λίγα  λόγια ή καλύτερα ο βίος και η πολιτεία εκείνου που συνέβαλε σ’ αυτό το αναμφίβολα ανεπιθύμητο κεφάλαιο στην καριέρα του σπουδαίου ποδοσφαιριστή αλλά και του αγγλικού ποδοσφαίρου. Τρία χρόνια νωρίτερα, σε ηλικία 17 ετών, ο Σίμονς κατέβαινε σε παρελάσεις του Βρετανικού Εθνικιστικού Κόμματος και του Εθνικού Μετώπου, δύο φασιστικών, νεοναζιστικών κομμάτων της βρετανικής πολιτικής σκηνής.  Επίσης το 1992, καταδικάστηκε για απόπειρα ληστείας μετά βιαιοπραγίας σε ένα πρατήριο βενζίνης στο Κρόιντον. Ο  οπαδός της Κρίσταλ Πάλας (η οποία στο τέλος της σεζόν εκείνης είχε υποβιβαστεί) είχε επιτεθεί σε υπήκοο της Σρι Λάνκα ονόματι Λιούις Ρατζαναγιαγκάν, χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο εργαλείο, με το οποίο χτύπησε τον άτυχο υπάλληλο στον ώμο, μόνο και μόνο επειδή έσκυψε να προστατευτεί. Τέσσερις ημέρες μετά από το συμβάν, ο πολύπειρος αθλητικός δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Γουίλιαμς, άρχισε το άρθρο του στον «Independent» ως εξής: «Δεν χρειαζόταν να ψάξεις πολύ ή να κάνεις δύσκολη έρευνα για τον κ. Μάθιου Σίμονς του Θόρντον Χιθ για να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι το μόνο λάθος του Ερίκ Καντονά ήταν ότι σταμάτησε να τον χτυπάει. Όσα περισσότερα ανακαλύπτονται για τον κ. Σίμονς, τόσο περισσότερο η επίθεση του Καντονά μοιάζει με ενστικτώδη έκφραση αλάνθαστου ηθικού κινήτρου». Αντιμέτωπος με τη σειρά του με την κατηγορία για λεκτική απειλή και απειλητική συμπεριφορά, επιτέθηκε στον δημόσιο κατήγορο  όταν ζήτησε την τιμωρία του.  Πηδώντας πάνω από το εδώλιο αφού μιμήθηκε την κλωτσιά κουνγκ φου του Γάλλου ποδοσφαιριστή έκανε κεφαλοκλείδωμα στον πρώτο πριν παρέμβουν για να τον σταματήσουν έξι αστυνομικοί. Το αποτέλεσμα ήταν να του επιβληθεί για προσβολή του δικαστηρίου  ποινή φυλάκισης μίας εβδομάδας ωστόσο  έμεινε μέσα μόλις μία μέρα.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News