ΝΤΙΒΟΚ ΟΡΙΓΚΙ: Για επιλεγμένες μόνο παραστάσεις

Οι θρύλοι δεν χρειάζονται πολύ χρόνο, κι αυτό γίνεται εμφανές από τη θητεία του Βέλγου «χαμάλη» της Λίβερπουλ

Όταν έφτασε στο Λίβερπουλ ο Ντιόγκο Ζότα, στις 19 Σεπτεμβρίου του 2020, ουδείς αναρωτήθηκε αν ο Γιούργκεν Κλοπ θα ήταν αναγκασμένος να κάνει διαχείριση ανάμεσα σε πέντε επιθετικούς. Ήταν τρεις συν ένας: ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ο Σαντιό Μανέ, ο Ρομπέρτο Φιρμίνο και ο νεόκοπος «κόκκινος». Ο Ντίβοκ Ορίγκι δεν επρόκειτο να παίξει. Ήταν ξεκάθαρο, γνωστό τοις πάσι και δεν υπήρχε οποιαδήποτε απορία. Στο τσακίρ κέφι, ο Κλοπ θα μπορούσε να βάλει τους τέσσερις επιθετικούς του μαζί, για να διαπιστώσει αν θα μπορούσε να δουλεύει το σύστημα.

Το έκανε. Δεν δούλεψε.

Φέτος, στην Premier League, δεν το έχει κάνει μία φορά. Η επίθεση «φυσάει», μέχρι το ματς με τους Γουλβς, το 15ο για τη διοργάνωση, που την έφερε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας μετά την ήττα της Τσέλσι από τη Γουέστ Χαμ, 3-2, στο βόρειο Λονδίνο, ήταν η μόνη ομάδα που είχε πάνω από 3 γκολ ανά μέσο όρο στα παιχνίδια της. Ο αριθμός ήταν εξωπραγματικός, 43 σε 14 ματς. Αυτήν τη στιγμή έχει 44, εννιά πάνω από τη δεύτερη, στην επίτευξη ενεργητικού, Τσέλσι. Το 1-0 στο Γουλβερχάμπτον χάλασε το μέσο όρο.

Αλλά σε αυτό το παιχνίδι, ουδείς εκ των τεσσάρων σκόραρε. Το γκολ έβαλε ο Ορίγκι, τον οποίο πλεύρισαν οι Γουλβς για να τον αποκτήσουν το 2018, στο 90+4’. Στη συνέντευξη μετά τη λήξη αυτού του παιχνιδιού, ο Κλοπ έμοιαζε απαρηγόρητος.

 

Δεν φαίνεται αυτό που είναι

Ένας θρύλος στην άκρη του πάγκου

Ο Βέλγος δεν φαίνεται αυτό που είναι. Αν κάποιος δεν ήξερε, θα απέκλειε να βρίσκεται στο 26ο έτος της ζωής του. Θα αισθανόταν, οπωσδήποτε, ότι πρέπει να έχει παίξει πολύ περισσότερο από αυτό που δείχνει η στατιστική. Ο Βέλγος μοιάζει να είναι σε πάρα πολλά στιγμιότυπα, είτε πρόκειται για τα highlights της χρονιάς είτε, συγκεκριμένα, παιχνιδιών. Μοιάζει σχεδόν αφύσικο. Από τα 37 παιχνίδια με τους «κόκκινους» σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει μόνο τρία ενενηντάλεπτα -και κανένα στο Champions League. Τα δύο εξ αυτών ήρθαν σε ισάριθμα ματς με τη Σιόν για το Β’ όμιλο του Europa League, κατά την πρώτη χρονιά του στο λιμάνι. Από τα 103 παιχνίδια του στην Premier League έχει μόλις εννιά παιχνίδια που ξεκίνησε στο βασικό σχήμα και το τελείωσε, τα πέντε τη δεύτερη χρονιά του. Το τελευταίο, στις 27 Φεβρουαρίου του 2019, στο 5-0 επί της Γουότφορντ, στο οποίο σκόραρε μία φορά.

Όπως θα περίμενε κάποιος, οι διοργανώσεις που ο Ορίγκι παίρνει χρόνο συμμετοχής είναι το Κύπελλο Αγγλίας και το League Cup. Στο πρώτο έχει 10 συμμετοχές, οι έξι εξ αυτών ως βασικός και αναντικατάστατος. Στο δεύτερο, 15, με τις 8 να έχει βγάλει το ενενηντάλεπτο. Η αξία του, λοιπόν, δεν καθορίζεται από το χρόνο συμμετοχής του. Σίγουρα όχι και από τα παιχνίδια που δεν έχει πετύχει γκολ, τα οποία κατέστησαν ικανά να τον βάλουν στη χειρότερη ομάδα της… Ligue 1 τη σεζόν 2014-15, ως παίκτη της Λιλ. Επιπλέον, στη Λίβερπουλ βρίσκεται από το 2015 -και αυτή σημαίνει ότι είναι η έβδομη χρονιά του, μαζί με τη χρονιά που πήγε δανεικός στη Βόλφσμπουργκ, το 2017-19.

Αυτό το διάστημα θα ήταν αρκετό για να παγιώσει τη θέση του στην ενδεκάδα, σε κάποιο, έστω, χρονικό σημείο, ακόμα και να φύγει οριστικά. Ουδεμία από τις δύο μεριές, όμως, θέλει να αποχωριστεί η μία την άλλη. To 2014, όταν έφτασε στο Λιμάνι και πριν φύγει δανεικός για τη Λιλ, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο και αυτό σημαίνει ότι το ανανέωσε ενώ η επίθεση της ομάδας ήταν διευθετημένη. Μάλιστα, το έκανε αφού είχε τελειώσει η θητεία του στα χαρτιά. Θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει το ίδιο πράγμα το καλοκαίρι του 2022, καθώς και ο ίδιος, μπαίνοντας στο 27ο έτος της ηλικίας του, θα ψάχνει χρόνο συμμετοχής. Παρ’ όλα αυτά, το χνάρι του στο «Άνφιλντ» και με την κόκκινη φανέλα είναι φαρδύπλατο.

 

Πάντα εκεί

Τα σημαντικά γκολ

Ο Κλοπ χρησιμοποίησε άψογα τις λέξεις, μετά το ωραίο γκολ απέναντι στους Γουλβς στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού, για να οριοθετήσει τι σημαίνει ο Ορίγκι: «Μακάρι να βρει έναν προπονητή που θα τον βάζει να παίζει περισσότερο από ό,τι εγώ». Στα στεγανά των λόγων, αν δηλαδή πιστέψουμε ό,τι δηλώνουν οι άνθρωποι, ο Γερμανός θα φύγει από τον πάγκο των «κόκκινων» το καλοκαίρι του 2024, που σημαίνει ότι, για να γίνει αυτό που λέει με τον Βέλγο, θα πρέπει ο Ορίγκι να παραμείνει στη Λίβερπουλ τουλάχιστον ακόμα τρία χρόνια, ενώ το συμβόλαιό του λήγει φέτος. Ωστόσο, ο σεβασμός που (δεν) υποκρύπτεται σε αυτήν τη δήλωση είναι παροιμιώδης: ο ίδιος ο προπονητής του δεν βάζει την προσφορά του σε σύγκριση με τη δική του παρουσία ως τεχνικού των «κόκκινων».

Ουσιαστικά, αυτό που λέει είναι ότι μπορεί η πραγματικότητα να απαιτεί άλλες και ποιοτικότερες λύσεις, αλλά ο Ορίγκι είναι σάρκα από τη σάρκα του κλαμπ, ένας από τους μύθους της Λίβερπουλ, και ουδείς μπορεί, όχι μόνο να αμφισβητήσει την παρουσία του αλλά και, να θέσει ζήτημα φυγής του. Δεν υπάρχει, δηλαδή, «δεν τον θέλω». Στο μισθολόγιο δεν θα εξοικονομηθούν χρήματα με τη σκέψη ότι είναι αχρείαστος. Ο Βέλγος μοιάζει, ειδικά σε αναλογία με το χρόνο συμμετοχής του, υπεραπαραίτητος. Το αντίο του θα είναι μετά βεβαιότητος δακρύβρεχτο.

Και πώς όχι; Το ένα ενενηντάλεπτο, η αναφορά του οποίου αμελήθηκε τεχνηέντως στη σούμα, ήταν στο 4-3 με την Ντόρτμουντ, στη μυθική ανατροπή του δεύτερου προημιτελικού του Europa League στο «Άνφιλντ», παιχνίδι στο οποίο, βέβαια, ο Ορίγκι σκόραρε. Το ίδιο είχε κάνει και στο 1-1 του πρώτου ματς. Εικόνες όπως το γκολ στα χασομέρια του ματς στο «Γκούντισον» με την Έβερτον, τον Δεκέμβριο του 2018, δεν παραγράφονται. Ο Ορίγκι σκόραρει σε ματς που δίνουν βαθμούς: σε ένα 2-2 με τη Γουέστ Μπρομ τον Δεκέμβριο του 2015, σε ένα 4-3 με την Μπόρνμουθ τον Δεκέμβριο του 2016, στο 2-2 με τη Γουέστ Χαμ μία αγωνιστική αργότερα και με τον ίδιο αντίπαλο στο δεύτερο γύρο, στο 86’ του εκτός έδρας 3-2 επί της Νιούκαστλ τον Μάιο του 2019, και βέβαια φέτος με τη Γουλβς.

Ένα από τα αξιομνημόνευτα στιγμιότυπα είναι το γκολ του επί της Άρσεναλ στο εμβληματικό 5-5 για τον τέταρτο γύρο του Κυπέλλο Αγγλίας το 2019, παιχνίδι στο οποίο η Λίβερπουλ αποκλείστηκε στα πέναλτι και, βέβαια, η συνεισφορά του στη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία, το 4-0 επί της Μπαρτσελόνα στον δεύτερο ημιτελικό του Champions League την ίδια χρονιά, με τα 2 γκολ, αλλά και το τέρμα που σκόραρε απέναντι στην Τότεναμ και το οποίο «κλείδωσε» το Κύπελλο Πρωταθλητριών για τη Λίβερπουλ. Μέχρι και την προηγούμενη Τρίτη έβαλε το τέρμα που αποδείχθηκε ότι χώρισε την ομάδα του από τη Μίλαν, κατά την έκτη αγωνιστική των ομίλων της πρώτης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Με ανεξίτηλο μελάνι στο λεύκωμα

Εις το διηνεκές

Ο Ντίβοκ Ορίγκι, που θα πάρει χρόνο συμμετοχής στη Λίβερπουλ κατά το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, μπορεί να φύγει και να πάει αλλού -το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνει, αν και ο Κλοπ θα πρέπει να ανησυχεί για την απουσία του, από καρμικής απόψεως. Οι δείκτες της θετικής ενέργειας και του ρομαντισμού από την ίδια την παρουσία του μοιάζουν πολύ ισχυροί στο μυαλό του Γερμανού, ο οποίος, πάντως, είναι ρέκτης τού «η ζωή συνεχίζεται». Η φήμη του Βέλγου στο Λίβερπουλ προηγείται της παρουσίας του, είναι όπως εκείνος ο φολκλορικός ήρωας που τα κατορθώματά του γιγαντώνονται. Ανά στιγμές, συμβαίνει κάτι που απλώς δίνει συνέχεια στο παραμύθι και που το καθιστά άφθαρτο.

Στο «Άνφιλντ» αγαπούν τους ήρωές τους όπως πουθενά αλλού. Όσο πιο τρωτός είναι κάποιος τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εισπράττει αγάπη -ο συμβολισμός αφορά ταξικά ζητήματα και τη ζωή στις στιγμές της ρουτίνας της. Ο Ντίβοκ Ορίγκι ξεκίνησε ως ταλέντο ολκής, ένας από τους Βέλγους της κορυφαίας γενιάς (η οποία δεν θα κάνει ποτέ κάτι πολύ ξεχωριστό;), και οι προσδοκίες που είχαν για εκείνον μάλλον ήταν υψηλότερες από αυτά που έχει καταφέρει σε καθημερινή βάση. Ο ίδιος έχει κάθε δικαίωμα να θεωρεί ότι αν έπαιζε περισσότερο θα προσέφερε πιο πολύ, αλλά και να ψάξει ομάδα που να του δώσει την ευκαιρία.

Όμως, τέτοια συμπεράσματα μοιάζουν να διέπονται από έναν πελιδνό ρεαλισμό και, διεκδικώντας τη θέση τους ως ωμά, αδειάζουν από την ίδια την ουσία. Η προσφορά του Ορίγκι, εν κατακλείδι, δεν γίνεται να μετρηθεί. Όταν φύγει από τη Λίβερπουλ, απλώς θα σφραγιστεί ότι στο Μέρσεϊσαϊντ θα τον αγαπούν για πάντα.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News