Λίβερπουλ: Ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ άλλαξε το ποδόσφαιρο παίζοντας... σκάκι!

Λίβερπουλ: Ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ άλλαξε το ποδόσφαιρο παίζοντας… σκάκι! | Τελικός Champions League

Ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ είναι ένα από τα… μεγάλα όπλα της Λίβερπουλ. Στον τελικό του Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης θα τον χρειαστεί περισσότερο από ποτέ και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Η σχέση της Λίβερπουλ και του προπονητή της Γιούργκεν Κλοπ με την εφαρμογή των επιστημών και της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο είναι γνωστή. Ωστόσο, σε κανέναν από τους παίκτες του δεν φαίνεται περισσότερο από τον Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ.

Εκείνος έχει δουλέψει περισσότερο με τους διάφορους εξειδικευμένους προπονητές που κατά καιρούς εμφανίζονται στο προπονητικό κέντρο των «κόκκινων». Δείτε για παράδειγμα πως εκτελεί τα πλάγια από την δεξιά πλευρά – θυμίζει πολύ την κίνηση παίκτη μπάσκετ που ετοιμάζεται να σουτάρει. Αυτή την τεχνική δίδαξε ο περιβόητος κόουτς πλαγίων, Τόμας Γκρόνεμαρκ.

Έπειτα, είναι και οι neuro11, οι επιστήμονες πίσω από την επιτυχία στην εκτέλεση στατικών φάσεων και πέναλτι. Ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ έχει γίνει εξπέρ και σ’ αυτόν τον τομέα. Δύο στα δύο.

Από καιρού εις καιρόν εμφανίζεται ένας ποδοσφαιριστής που αλλάζει τον τρόπο που γίνεται αντιληπτή μια θέση ή ποιες είναι οι τυπικές υποχρεώσεις της. Το δεξί άκρο της άμυνας έχει ζήσει τρεις… επαναστάσεις από το 2008 και μετά – τον Ντάνι Άλβες, τον Φίλιπ Λαμ και τώρα τον Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ.

Η αποτελεσματικότητα

Η ανάλυση των δεδομένων, λοιπόν, δείχνει πως η Λίβερπουλ κερδίζει 20 με 30 πλάγια ανά ματς. Ο Κλοπ, όπως οι περισσότεροι προπονητές ήθελε να τα εκτελούν οι πλάγιοι μπακ. Ήταν απαραίτητο ο Αλεξάντερ-Άρνολντ να γίνει αποτελεσματικός στις εκτελέσεις πλαγίων – έχει εξελιχθεί κι αυτό σ’ ένα τακτικό «βέλος» στη φαρέτρα του Γερμανού τεχνικού. Η επιτυχία, λοιπόν, σε μια φάση του παιχνιδιού είναι στο 50-50, πήγε από το 23%, στο 45% και πλέον στο 68%. Η ακρίβεια παίζει μεγάλο ρόλο σ’ αυτό το επίπεδο.

Ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, είναι επίσης εύστοχος και στις στατικές φάσεις, αλλά και στο «χτίσιμο» του παιχνιδιού – ένας από τους τρεις μπακ στο ευρωπαϊκό BIG-5 που βρίσκονται στο top 10 των παικτών με τις περισσότερες επαφές με την μπάλα. Οι άλλοι δύο είναι ο Ζοάο Κανσέλο (παίκτης του Πεπ Γκουαρδιόλα) κι ο Τζόρντι Άλμπα (που ακολουθεί τις ίδιες αρχές στην Μπαρτσελόνα). Η διαφορά του Αλεξάντερ-Άρνολντ με τους άλλους δύο είναι πως ακολουθώντας την φιλοσοφία του Γκουαρδιόλα πολλές φορές «κλείνουν» προς τα μέσα και ακουμπούν την μπάλα περισσότερο. Ο άσος της Λίβερπουλ λειτουργεί περισσότερο ως εξτρέμ.

Ο μπακ – πλέιμεϊκερ

Δημιουργεί, δε, σαν τον Ντέιβιντ Μπέκαμ στα καλύτερά του – διψήφιος αριθμός ασίστ στην Premier League, σχεδόν 100 πάσες – «κλειδιά», περισσότερες από 120 σέντρες που οδήγησαν σε ευκαιρία. Ο Αλεξάντερ-Άρνολντ είναι ένας δεξιός μπακ – πλεϊμέικερ, αλλά με διαφορετικό τρόπο από τους Ντάνι Άλβες και Λαμ. Ο Άλβες ανέπτυξε μια μοναδική σχέση κατανόησης με τον Λιονέλ Μέσι και τον Τσάβι. Ο Λαμ ερχόμενος προς τα μέσα γινόταν «8άρι», δεν έφτανε στη… γραμμή όπως ο 23χρονος Άγγλος.

Στην βελτίωσή του, παραδέχεται ο ίδιος πως τον έχει βοηθήσει η αγάπη του για το σκάκι. Πριν από κάποια χρόνια είχε την τύχη να παίξει με τον Μάγκνους Κάρλσεν, τον… rockstar των 64 τετραγώνων. Έχασε σε 17 κινήσεις, αλλά έχει να λέει πως ο Μπιλ Γκέιτς έχασε από τον Κάρλσεν σε εννιά!

«Το σκάκι όπως και το ποδόσφαιρο είναι ζήτημα στρατηγικής. Βάζεις τον άλλον υπό πίεση και δοκιμάζεις τα όρια σου», λέει. Ο Κλοπ τον θεωρεί έναν από τους ευφυείς ποδοσφαιριστές με τους οποίους συνεργάστηκε ποτέ.

Ο Τζέιμι Κάραγκερ, πρώην αρχηγός των «κόκκινων» κι από τους διασημότερους σχολιαστές του αγγλικού ποδοσφαίρου, μιλώντας για τους μπακ, είπε: «Συνήθως είναι αποτυχημένοι επιθετικοί ή χαφ. Κανείς δεν ονειρεύεται να γίνει ο Γκάρι Νέβιλ». Ο Αλεξάντερ-Άρνολντ, όμως, κάνει τη νέα γενιά να ονειρεύεται να γίνει σαν κι αυτόν.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News