Λίβερπουλ: Η... λεπτομέρεια που μπορεί να της δώσει τον τίτλο στην Premier League

Λίβερπουλ: Η… λεπτομέρεια που μπορεί να της δώσει τον τίτλο στην Premier League στη συναρπαστική μάχη με τη Μάντσεστερ Σίτι

Η ποδοσφαιρική πανδαισία που πρόσφεραν Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ το απόγευμα της Κυριακής (10/4) ίσως τελικά και να μην άφησε τόσο… ανοικτούς λογαριασμούς στην κούρσα για τον τίτλο της Premier League. Και αυτό, γιατί μπορεί το πρωτάθλημα να κρίθηκε στο 4ο λεπτό της χορταστικής ισοπαλίας με 2-2 στο «Etihad».

Η σωτήρια απόκρουση του Άλισον στο σουτ του Ραχίμ Στέρλινγκ κράτησε τη διαφορά τερμάτων των δύο αντιπάλων και ενδέχεται να αποδειχθεί καταλυτική σε περίπτωση ισοβαθμίας στο φινάλε της… επεισοδιακής φετινής σεζόν στο Νησί. Ο Κέβιν ντε Μπρόινε έβγαλε υποδειγματική κάθετη μπαλιά στον Ζεσούς, αυτός γύρισε ωραία στον Άγγλο εξτρέμ, αλλά στο τετ α τετ ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας των «Reds» είπε «όχι», απομακρύνοντας δύσκολα με τα πόδια. Στην ουσία έσωσε ένα σίγουρο γκολ κι αν στη συνέχεια δέχτηκε δύο, δεν ήταν πολλά αυτά που θα μπορούσε να κάνει. 

Η αξία του Άλισον, αλλά και η συμβολή του στην πορεία της ομάδας του Κλοπ, δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζαμε. Για αυτό και η διοίκηση των «Reds» έσπευσε το περασμένο καλοκαίρι να τον… δέσει με νέο συμβόλαιο έως το 2027. «Του είπα τώρα, σε ευχαριστώ που μας έσωσες τους πισινούς ξανά. Μου είπε “αυτή είναι η δουλειά μου”. Φυσικά και είναι πολύ βοηθητικό για μία ομάδα να έχει έναν τερματοφύλακα παγκόσμιας κλάσης για να την προστατεύει», δήλωνε με τον μοναδικό δικό του ξχωριστό τρόπο ο Γιούργκεν Κλοπ, μετά την εκτός έδρας νίκη επί της Κρίσταλ Πάλας τον περασμένο Ιανουάριο. Το ίδιο συνέβη και στον αγώνα κόντρα στην Μπέρνλι τον Φεβρουάριο αλλά και σε πολλούς ακόμα. Από την πλευρά τους οι «Πολίτες» ανανέωσαν το συμβόλαιο του Έντερσον έως το 2026. 

Τα στοιχεία της Understat, απλά επιβεβαιώνουν ότι από τα 11 σουτ της Σίτι, αυτό του Στέρλινγκ είχε το υψηλότερο xG (0,41). 

Από την πλευρά του, ο επίσης εξαιρετικός Έντερσον, φέρει μεγαλύτερη ευθύνη στα γκολ που δέχθηκε και κυρίως στο τετ α τετ με τον Σαντιό Μανέ, που έφερε και το δεύτερο τέρμα των φιλοξενούμενων. 

Σύμφωνα με το FBref, ο Άλισον έχει δεχτεί μεταξύ τεσσάρων και πέντε γκολ λιγότερα από ό,τι θα περίμενε με βάση το βαθμό δυσκολίας των σουτ που δέχτηκε αυτή τη σεζόν. Αντίθετα για τον συμπατριώτη του, Έντερσον, τα στοιχεία υποδεικνύουν το αντίστροφο. 

Tην ίδια ώρα, οι δυο τους συμβαδίζουν, έχοντας δεχτεί 20 γκολ αμφότεροι, ενώ κράτησαν ανέπαφη την εστία τους σε 17 παιχνίδια, ωστόσο με μία παραπάνω συμμετοχή του Έντερσον (30), στο πρωτάθλημα της Premier League. 

Ίσως λοιπόν, οι δύο γκολκίπερ των δύο μονομάχων για τον φετινό τίτλο της Premier League, να είναι αυτοί που θα κρίνουν και την πρωταθλήτρια στο Νησί. Δύο Βραζιλιάνοι που κάνουν καριέρα στην Αγγλία, με τον Άλισον μάλιστα να έχει το προνόμιο να τον προπονεί ο κορυφαίος του είδους και άλλοτε παγκόσμιος πρωταθλητής, Κλαούντιο Ταφαρέλ, που ήταν ο πρωτεργάτης στην… κατάργηση των ανεκδότων περί Βραζιλιάνων υπερασπιστών εστίας. 

Κι αν οι ομάδες λέγαμε παλιά ότι ξεκινούν από τον τερματοφύλακα, τα τρόπαια είναι αυτά που φέρουν την υπογραφή τους, αν θυμηθούμε ότι στο περασμένο EURO, MVP της διοργάνωσης αναδείχτηκε ο Τζιανλουΐτζι Ντοναρούμα και η Ιταλία πρωταθλήτρια Ευρώπης. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News