Λίβερπουλ: Η κρίση του ιστορικού του μέλλοντος δεν θα είναι αρκετή

Δεν το λες χαρακίρι, αφού έπαιζε με μια φιλόδοξη για έξοδο στο Champions League ομάδα, αλλά η Λίβερπουλ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κατακτήσει την Premier League. Τι θα γίνει, όμως, αν η θεωρία του ντόμινο επιβεβαιωθεί και χάσει Champions League και FA Cup;

O Αντόνιο Κόντε, ήταν φανερό, ήθελε τη νίκη για την Τότεναμ. Το στατιστικό παραμένει σοκαριστικο: η Λίβερπουλ συμπλήρωσε δέκα διαδοχικά παιχνίδια χωρίς ήττα από τα «σπιρούνια». Στο «Άνφιλντ» δεν έχει ηττηθεί από τις 15 Μαΐου 2011, ένα 2-0 για την Premier League. Και από τις 13 Μαρτίου του 1909, που για πρώτη φορά συναντήθηκαν οι δύο ομάδες, δηλαδή συμπληρωμένα 113 χρόνια, δεν έχει ηττηθεί από την Τότεναμ παρά πέντε φορές. Πέντε φορές σε τέτοιο διάστημα από μία ομάδα η οποία λογίζεται ως ιστορική είναι πιο σπάνιο από την έκλειψη ηλίου. Τα τελευταία 110 χρόνια, δε, πάει να πει από το 2-1 της 16ης Μαρτίου 1912, έχει χάσει μόλις τρεις φορές: μία το 1985 και μία το 1993.

Τρεις φορές σε 100 χρόνια!

Αυτό το αξιοπερίεργο στατιστικό θα ήταν αντάξιο της έντασής του το Σάββατο στο «Άνφιλντ» αν ακόμα και η ισοπαλία δεν γινόταν επώδυνη για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ. Το ζήτημα αφορά σε παροντικό χρόνο και την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αφού η Λίβερπουλ έμεινε πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι, μετά το πειστικό 5-0 επί της Νιούκαστλ, με τρεις βαθμούς διαφορά και οπισθοχώρησε σε ό,τι αφορά τη μάχη του τίτλου της Premier League. Αν ήταν ένα ζήτημα να χάσει δύο βαθμούς η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, οι τρεις φαντάζουν εντελώς αδύνατοι, για ένα συγκρότημα που έχει ήδη 86 και πάει βουρ για πάνω από 90.

Η Λίβερπουλ έχει ηττηθεί μόλις… μία φορά μέσα στο 2022, σε ένα παιχνίδι που εν τέλει δεν είχε σημασία, με την Ίντερ στο «Άνφιλντ» για τη ρεβάνς της φάσης των «16» του Champions League. Μετά την ήττα από τη Λέστερ στο πρωτάθλημα, στις 28 Δεκεμβρίου 2021, έχει δώσει 30 παιχνίδια, με 24 νίκες και πέντε ισοπαλίες. Η μία ήρθε στο Champions League με την Μπενφίκα, στο δεύτερο ματς των προημιτελικών και η άλλη στο εντός έδρας παιχνίδι με την Άρσεναλ για το League Cup. Ποιος να το φανταζόταν ότι μόλις τρεις ισοπαλίες μέσα σε ένα γεμάτο τετράμηνο και βάλε στην Premier League θα της κόστιζαν το πρωτάθλημα. Το χειρότερο είναι ότι οι «κόκκινοι» του Γιούργκεν Κλοπ έχασαν κρίσιμους βαθμούς σε ένα άσχημο σημείο, σε ό,τι αφορά το ψυχολογικό κομμάτι. Έχουν ξεχάσει πώς είναι να μη νικούν στο τέλος και τα δύο από τα επόμενα τρία Σάββατα θα διεκδικήσουν… πέντε τίτλους, με τη θεωρία του ντόμινο να μην αποκλείεται.

Ένας από… εφτά

Η επίφαση του αριθμού πέντε αποτελεί κατά κάποιον τρόπο υπερβολή, ωστόσο δεν πρόκειται για μια απόλυτη συνθήκη αερολογίας. Το επόμενο Σάββατο, στο Γουέμπλεϊ, η Λίβερπουλ δεν θα διεκδικήσει μόνο την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας απέναντι σε μια Τσέλσι που προετοιμάζεται πώς και πώς για αυτό το παιχνίδι, αν και η θέση της στο Champions League μέσω πρωταθλήματος, και μετά το 2-2 εντός έδρας με τους Γουλβς, ουδόλως εξασφαλισμένη είναι, δηλαδή την ομάδα ενός προπονητή που ο Γιούργκεν Κλοπ ακόμη δεν έχει νικήσει στην Αγγλία, αλλά και τη θέση της στο καλοκαιρινό Charity Shield, το παιχνίδι μεταξύ του κυπελλούχου και του πρωταθλητή που συνήθως διεξάγεται λίγο πριν την έναρξη της Premier League. Επιπλέον, το τελευταίο Σάββατο του Μαΐου, δηλαδή στις 28, θα παίξει στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, ένα ματς που, αν νικήσει, είναι… άλλοι δύο τελικοί: το ευρωπαϊκό Super Cup, που επίσης γίνεται τον Αύγουστο και τη θέση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, που παραδοσιακά δίνει ραντεβού στον τελικό η ευρωπαϊκή ομάδα, άλλωστε η Λίβερπουλ το κατέκτησε τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή την τελευταία φορά που πήγε.

Η θεωρία του ντόμινο δεν γίνεται να αποκλειστεί, όπως δεν είναι δυνατόν να μιλήσει κάποιος με σιγουριά για νίκες της απέναντι στους «μπλε» και τους «μερένχες», οι οποίοι δεν θυμούνται πώς είναι να χάνουν σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αφού η τελευταία ήττα τους ήταν το 1-0 από τη… Λίβερπουλ το 1981! Από τότε έχουν πάρει εφτά τρόπαια σε ισάριθμους τελικούς και βέβαια, με τα φετινά θαύματα, εγγυώνται πως δεν πρόκειται να χάσουν στο Παρίσι, αλλά πρέπει ο αντίπαλός τους να τους νικήσει.

Η ίδια η Λίβερπουλ, λοιπόν, μπορεί να τελειώσει τη χρονιά με εφτά τίτλους, αν και εφόσον η Σίτι πάθει ένα μπλακ άουτ που ουδείς δύναται να φανταστεί να συμβαίνει, ή μπορεί να μείνει με τον έναν, δηλαδή την κατάκτηση του League Cup στα πέναλτι με την Τσέλσι, στις 27 Φεβρουαρίου.

 

Αυτοί που την είδαν

Όπως και να έχει, η Λίβερπουλ έχει πετύχει κάτι που άλλη αγγλική ομάδα δεν έχει κάνει: έπαιξε κάθε διαθέσιμο παιχνίδι σε κάθε διοργάνωση που έχει συμμετάσχει. Ο αριθμός τους δε, καθιστά το επίτευγμα ανεπανάληπτο: απέναντι στη Ρεάλ θα δώσει το 62ο παιχνίδι της μέσα στη σεζόν, εξαιρουμένου του τελικού του Charity Shield.

Αυτό δεν αντικαθίσταται, βέβαια, πρόκειται για σπουδαίο κατόρθωμα. Αν η διεκδίκηση εφτά τίτλων, μέσω των… τεσσάρων τρόπων, μοιάζει αυτήν τη στιγμή με χίμαιρα, η κρίση του ιστορικού του μέλλοντος είναι αμελητέα μπροστά στην ίδια τη μαρτυρία για ό,τι κάνει η συγκεκριμένη ομάδα ακόμα και τα άσχημα βράδια της, όπως ήταν εκείνο με την Τότεναμ, που, στην τελική, ο προπονητής της είναι τέλειος για να παίξει το ρόλο εκείνου που στερεί. Η συγκεκριμένη ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ ενδεχομένως να μην κάνει ό,τι το συγκρότημα του Μπομπ Πέισλι, του Τζο Φάγκαν και του Κένι Νταλγκλίς, που από το 1975 έως το 1990 δεν έμεινε δεύτερη χρονιά χωρίς πρωτάθλημα, αλλά ο ήδη υπάρχων χαρακτηρισμός «η καλύτερη Λίβερπουλ όλων των εποχών» δεν είναι αδικαιολόγητος. Τουναντίον, αποτελεί μια αξιόπιστη μαρτυρία, αν και δεν θα είναι εύκολο να μεταλαμπαδευτεί στην περίπτωση που οι «κόκκινοι» δεν κατακτήσουν τουλάχιστον το Champions League. Και παρ’ ότι το ποδόσφαιρο συνδέεται με ομφάλιο λώρο με την Ιστορία του, μερικά πράγματα δεν χρειάζεται να καταγράφονται για να είναι ξεχωριστά. Αρκεί να τα δεις -και δεν πρόκειται να τα ξεχάσεις.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News