Λίβερπουλ: Απέναντι στο «θαύμα» του Πεπ και το... τέλειο δεν είναι αρκετό!

Λίβερπουλ: Απέναντι στο «θαύμα» του Πεπ και το… τέλειο δεν είναι αρκετό! | Premier League

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα αφού σκούπισε τα δάκρυά του και άρχισε να μιλά για τα συναισθήματά του και την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος Αγγλίας, του 4ου σε πέντε χρόνια, δεν παρέλειψε να ξεκινήσει τις επινίκιες δηλώσεις του, μετά το θρίλερ με την Άστον Βίλα, από την Λίβερπουλ. «Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου κάτι τέτοιο…», είπε. Πολλές φορές κλισέ, αλλά όντως εδώ ο ηττημένος – και το ποιος είναι – δίνει αξία στο νικητή.

Η συνεχής αναζήτηση πολεμικής και της ατάκας που θα αναδείξει την… κακία της αντιπαλότητας των δύο συλλόγων συχνά – πυκνά αποπροσανατολίζει και κανείς πραγματικά δεν πιστεύει πως οι δύο προπονητές και οι παίκτες μπορεί να λένε την αλήθεια. Όταν ο Γιούργκεν Κλοπ, λοιπόν, έλεγε πως αυτή η κόντρα είναι το ποδοσφαιρικό ανάλογο του Ράφα Ναδάλ με τον Ρότζερ Φέντερερ, έλεγε την αλήθεια. Όταν έλεγε πως η Μάντσεστερ Σίτι είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, έλεγε την αλήθεια. Όταν ο Γκουαρδιόλα λέει πως χωρίς την Λίβερπουλ δεν θα κατάφερναν αυτά που έχουν πετύχει, επίσης. Κι όταν ο Σαλάχ ήθελε τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Champions League, δεν παρέλειψε να σημειώσει «η Σίτι είναι πάρα πολύ δύσκολος αντίπαλος».

Οπότε μένει η ατάκα του Ριγιάντ Μαχρέζ. «Ω, ξέρω πως μας μισούν. Είναι απίστευτη ομάδα και αν δεν ήμασταν εμείς στη μέση θα έπαιρναν όλα τα τρόπαια κάθε χρόνο, αλλά είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ».

Πέραν της αναγνώρισης από τους νικητές, ο μεγαλύτερος έπαινος για την Λίβερπουλ είναι η αίσθηση που υπάρχει στο Μάντσεστερ πως όντως αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του Πεπ Γκουαρδιόλα και δεν το αποκλείουν πλέον πως ίσως ν’ ανανεώσει γιατί θέλει να λύσει τον… γρίφο του πως να κυριαρχήσει απέναντι σ’ αυτή την ομάδα.

Η Λίβερπουλ κοιτάζει μπροστά

Η Λίβερπουλ, λοιπόν, έχασε ένα πρωτάθλημα όπου είχε τον καλύτερο τερματοφύλακα – ο Άλισον κράτησε το μηδέν 20 φορές (!) όσες κι ο Έντερσον. Τον καλύτερο επιθετικό – ο Μοχάμεντ Σαλάχ σημείωσε 23 γκολ, όσα κι ο Σον – και τον καλύτερο playmaker – ο Αιγύπτιος μοίρασε 17 ασίστ.

Η άμυνα της Λίβερπουλ ήταν εξαιρετική, δεν παραχώρησε ούτε ένα πέναλτι. Πέρασε όλο το 2022 αήττητη στην Premier League, θα ολοκληρώσει τη σεζόν με την καλύτερη επίθεση στην ιστορία του κλαμπ και με τις περισσότερες νίκες σε μια αγωνιστική περίοδο στα χρονικά των «κόκκινων». Ο Κλοπ έγινε ο δεύτερος μετά τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που παίρνει όλα τα «μεγάλα» τρόπαια κοουτσάροντας μια αγγλική ομάδα.

«Υπάρχει απογοήτευση, αλλά όταν ονειρεύεσαι να νικήσεις μεγάλα τρόπαια πρέπει να είσαι διατεθειμένος και να τα χάσεις», είπε ο Κλοπ και συνέχισε: «Το σίγουρο είναι πως θα συνεχίσουμε την εξέλιξη της ομάδας και θα γίνουμε ακόμη πιο δύσκολος αντίπαλος». Σίγουρα θα το προσπαθήσουν γιατί η Σίτι θα προσθέσει τον Έρλινγκ Χάαλαντ και ποιος ξέρει αν θα κάνουν κι άλλες κινήσεις ενίσχυσης του ρόστερ.

Η Λίβερπουλ είναι η μόνη ομάδα στην ιστορία της Premier League που συγκέντρωσε πάνω από 90 βαθμούς σε μια σεζόν και δεν κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα. Η μια ήταν την περασμένη Κυριακή (22/5) και η άλλη το 2019, όταν το έχασε από τη Σίτι και πάλι στον πόντο (98-97). Τότε, όμως, η δυσαρέσκεια ήταν μεγαλύτερη. Οι «κόκκινοι» δεν είχαν πάρει τίτλους υπό τον Γερμανό, είχαν μονάχα δύο χαμένους τελικούς σε Champions και Europa League.

Πλέον, όμως, έχουν γεμίσει το παλμαρέ τους με την Premier League, το Champions League, το FA Cup, το League Cup, το UEFA Super Cup και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Σε πέντε μέρες παίζουν ακόμη έναν τελικό Champions League – τον 5ο ευρωπαϊκό τελικό τους σε έξι χρόνια.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News