Τσέλσι: Πώς εξελίσσεται η κούρσα της αγοράς σε προσκήνιο και παρασκήνιο

Η επενδυτική τράπεζα Raine Group, που προσέλαβε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, για να βρει υποψήφιους αγοραστές για την Τσέλσι, έχει καταλήξει σε τέσσερις προτάσεις. Τώρα, αρχίζει μεταξύ τους ένας άλλος αγώνας καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πιέζει για να ολοκληρωθεί το deal, μεταξύ 3 και 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως το τέλος του Απριλίου.

Οι τέσσερις προτάσεις

Οι τέσσερις προτάσεις που έχουν προκριθεί μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

  • Η πρόταση του ομίλου επιχειρηματιών με επικεφαλής τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τοντ Μπελι. Υπολογίζεται πως η συνολική αξία της «καθαρής περιουσίας» των συμμετεχόντων ανέρχεται στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Μπέλι είναι συνιδιοκτήτης στους Λος Άντζελες Λέικερς και στους Λος Άντζελες Ντότζερς.
  • Η πρόταση της οικογένειας Ρίκετς από τις ΗΠΑ που υποστηρίζεται από τον Αμερικανό επενδυτή Κένεθ Γκρίφιν. Η συνολική αξία μεταξύ τους ξεπερνά τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Η οικογένεια Ρίκετς έχει τους Σικάγο Καμπς.
  • Η πρόταση του Στέφεν Παλιούκα. Ο Αμερικανός επιχειρηματίας που είναι μέτοχος στους Μπόστον Σέλτικς και πρόσφατα αγόρασε το 55% της Αταλάντα έχει τη στήριξη του fund Bain Capital, που διαχειρίζεται επενδύσεις που ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Η πρόταση του Σερ Μάρτιν Μπρόουτον. Ο πρώην πρόεδρος της Λίβερπουλ και της British Airways έχει τη στήριξη του Τζος Χάρις που συμμετέχει στους Φιλαντέλφια 76ερς και του ανήκουν οι Νιού Τζέρζι Ντέβιλς. Ωστόσο, έχει μετοχές της Κρίσταλ Πάλας και θα πρέπει να απεμπλακεί. Όλο το κονσόρτσιουμ υπολογίζεται πως ξεπερνά τα δέκα δισ. ευρώ σε αξία.

Η πολιτική «μάχη»

Η κούρσα για την αγορά της Τσέλσι είναι πολυεπίπεδη. Εξίσου σημαντική είναι και η ανάγκη για ανθρώπους με πολιτικές… διασυνδέσεις. Στο άρμα του Μπέλι, βρίσκεται ο Ντάνιελ Φίνκελστιν, που ανήκει στους Συντηρητικούς (που κυβερνούν). Ο Μπρόουτον ως πρώην πρόεδρος της BA έχει τις δικές του «άκρες», ενώ έχει και τη στήριξη του Λόρδου Σεμπάστιαν Κόε. Οι Ρίκετς ψάχνουν πολιτική στήριξη, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Παλιούκα έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση θεωρεί την Τσέλσι, τον πιο πετυχημένο σύλλογο του Λονδίνου, ένα πολύτιμο πολιτιστικό περιουσιακό στοιχείο του City. Η πώληση της θα είναι η απτή απόδειξη του τέλους του περιβόητου Λόντονγκραντ. Επίσης, οι πολιτικοί πρέπει να εξασφαλίσουν πως ο Αμπράμοβιτς δεν θα πάρει τίποτα από την πώληση, όπως είπαν όταν του επέβαλλαν τις κυρώσεις.

Οι καρδιές των οπαδών και των παραγόντων

Με το που έλαβαν το «ok» από την Raine, οι Ρίκετς διοργάνωσαν συναντήσεις με πολλά γκρουπ οπαδών της Τσέλσι. Ωστόσο, δεν τους έπεισαν. Τα ισλαμοφοβικά σχόλια του Τζο Ρίκετς (ο οποίος φέρεται να μην σχετίζεται με την πρόταση – αλλά οι οπαδοί δεν το πιστεύουν) ακόμη προκαλούν αντιδράσεις μεταξύ του κοινού των «μπλε». Αναμένονται παρόμοιες κινήσεις και από τις υπόλοιπες προτάσεις.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, οι υποψήφιοι αγοραστές θα συζητήσουν και με το δεξί χέρι του Αμπράμοβιτς, Μαρίνα Γκρανόφσκαϊα και τον πρόεδρο Μπρους Μπακ και πιθανώς με τον προπονητή Τόμας Τούχελ για να τους αναπτύξουν τα σχέδιά τους. Η γνώμη τους ίσως να παίξει ρόλο στην τελική επιλογή.

Στο μεταξύ, η αβεβαιότητα κυριαρχεί στο «Στάμφορντ Μπριτζ» όπως παραδέχθηκε ο άσος της Τσέλσι, Μέισον Μάουντ. «Δεν ξέρουμε τί συμβαίνει στο σύλλογο από τη μια μέρα στην άλλη», είπε σε συνέντευξή του στους «The Times».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News