Τσέλσι: Ο Τοντ Μπόλι εγγυάται ότι θα... παλέψει

Τσέλσι: Ο Τοντ Μπόλι εγγυάται ότι θα… παλέψει-Ποιος είναι ο Αμερικανός μεγιστάνας που θα ηγηθεί των «μπλε» την εποχή μετά τον Ρομάν Αμπράμοβιτς

Σε Αμερικανούς επενδυτές αφήνεται η Τσέλσι, αλλά δεν είναι η οικογένεια Ρίκετ, που άκουσε τα σχολιανά της πριν αναγκαστεί να υπαναχωρήσει. Ο Τοντ Μπόλι ήταν άγνωστος στους περισσότερους, αλλά δεν είναι ότι δεν είχε «σχέση» με τους «μπλε» στο παρελθόν.

Ο σερ Τζίμι Ράτκλιφ έμοιαζε, δυνητικά, με τον Άδωνη Γεωργιάδη όταν πήγε να βάλει υποψηφιότητα για τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς το… τρέξιμο. Η πρόταση του Άγγλου μαικήνα, ο οποίος είναι θαυμαστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν καλύτερη από όλες τις άλλες, δηλαδή 4,25 δισεκατομμύρια λίρες, όμως ήταν εκπρόθεσμη. Τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου φέρεται να είχαν φτάσει σε προφορική συμφωνία με την ομάδα που ηγείται ο Τοντ Μπόλι, ο οποίος σε πρόσωπο και φιζίκ μοιάζει με κάποιον που άνετα θα ξεκινούσε μια καμπάνια για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάτι σαν τον Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα στα τέλη του 2011, αλλά με σακάκι.

Το consortium του οποίου ηγείται ο 50χρονος μεγιστάνας (η «, έκανε τη διαφορά σε μια… αναμέτρηση γιγάντων: πλην του Ράτκλιφ, ο συνιδιοκτήτης των Μπόστον Σέλτικς, Στέφεν Παλιούκα, προσπάθησε να μπει στο κόλπο, ενώ το ίδιο έγινε και με τον παλιό πρόεδρο της Λίβερπουλ, δηλαδή τον σερ Μάρτιν Μπρότον. Από την Τσέλσι είχαν ήδη ενημερώσει τον Αμερικανό ότι ήταν το φαβορί για να αναλάβει, ενώ τα στοιχεία που θα φέρουν και την επίσημη διαδοχή του Ρομάν Αμπράμοβιτς ύστερα από 19 χρόνια στην προεδρία του συλλόγου, αναμένεται να κριθούν σύντομα θετικά, ώστε να επισπευσθούν οι ανακοινώσεις.

Για τον Μπόλι, το λονδρέζικο περιβάλλον δεν είναι ανοίκειο, άλλωστε ο δρόμος που πήρε στη ζωή του είναι συνυφασμένος με τα οικονομικά και το School of Economics στο Λονδίνο έγινε ο τόπος των σπουδών του. Αμερικανάκι από το Μέριλαντ, τρίτης γενιάς, με παππούδες εμιγκρέδες από τη Γερμανία, ο συνιδιοκτήτης των Eldridge Industries, που έχουν τη βάση τους στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ δεν είναι ξένος ούτε στον αθλητισμό. Οι φαρδιοί ώμοι και η γενικότερη κορμοστασιά παραπέμπουν σε αθλητή και η ιστορία του στο σχολείο Λάντον της Μπεθεσδά, από το οποίο φέρεται να αποφοίτησε το 1991, μάλλον δικαιώνει του λόγου το ασφαλές: ο Μπόλι ασχολείτο με την πάλη και ήταν ο καλύτερος στο είδος του στο σχολείο. Η ομάδα της πάλης νίκησε στα διεθνή πρωταθλήματα αγοριών το 1990 και το 1991, αλλά μόνο το 2014, όταν πιθανώς έγινε ευεργέτης του, ονομάστηκαν οι αθλητκές εγκαταστάσεις του «Δωμάτιο Πάλης της οικογένειας Μπόλι».

 

Κάθε λογής επένδυση

Το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων του οποίου ηγείται, δεν είναι η μόνη ενασχόλησή του. Η ομάδα μπέιζμπολ της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες Ντότζερς, αλλά και η ομάδα του WNBA, Λος Άντζελες Σπαρκς, τον έχουν για μέτοχο. Στους πρώτους κατέχει ένα ποσοστό της τάξης του 20% Ο Μπόλι είναι, επίσης, ανακατεμένος στη σόουμπιζ: μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021 ήταν ο εσωτερικός CEO της Hollywood Foreign Press Association, δηλαδή της εταιρείας που διοργανώνει τις Χρυσές Σφαίρες, τα πρώτα μεγάλα βραβεία της χρονιάς για κινηματογράφο και τηλεόραση.

Μετά την εκπαίδευσή του στη Citibank και την Credit Suisse First Boston, με εξειδίκευση στα οικονομικά, αλλά και τη δουλειά στην JH Whitney & Company, ο Μπόλι κατάλαβε ότι το μέλλον του είναι στις επιχειρήσεις. Το 2001, μόλις 10 χρόνια αφού τελείωσε το σχολείο, μπήκε στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων Guggenheim Partners, του οποίου ανέλαβε το μάνατζμεντ και έφτασε στο σημείο να γίνει πρόεδρος. Το 2013 ήταν ο μεσολαβητής της συμφωνίας των Ντότζερς με το δίκτυο Time Warner, προκειμένου το SportsNet LA να δείχνει όλα τα παιχνίδια του, κάτι που άρχισε το 2014. Ένα χρόνο αργότερα, πήρε μερικές από τις εταιρείες που είχαν επενδύσει στο χαρτοφυλάκιο, όπως τις The Hollywood Reporter, Dick Clark Productionsα και Security Benefit και ίδρυσε τις Eldridge Industries, ένα ιδιωτικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Από εκει ξεκίνησε την πτήση του προς το δισεκατομμύριο: είναι κάτοχος μετοχός σε εταιρείες στον τομέα της Υγείας και των ασφαλίσεων, της εστίασης, αλλά και της τεχνολογίας. Η αξία του στο χρηματιστήριο της αγοράς κυμαίνεται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι 4,72 δισεκατομμύρια λίρες.  

Το 2019, ο Μπόλι προσέγγισε τον Ρομάν Αμπράμοβιτς για να αγοράσει την Τσέλσι, με μια πρόταση που άγγιζε τα 3 δισεκατομμύρια. Ο Ρώσος είχε αρνηθεί τότε, παρά τις φήμες που τον ήθελαν να συζητάει για αλλαγή ιδιοκτησίας στο σύλλογο και τότε ο Αμερικανός, σύζυγός της Κέιτι και πατέρας τριών αγοριών, των Νικ, Ζακ και Κλέι, δεν είχε επιμείνει. Τρία χρόνια μετά, ο Ρώσος μαικήνας φεύγει αναγκαστικά και ο Μπόλι βρήκε τρόπο να υπερσκελίσει αυτά τα εμπόδια για να αποκτήσει, μέσω της κοινοπραξίας, της οποίας είναι επικεφαλής, μετοχές του συλλόγου. Από ό,τι φαίνεται, θα τα καταφέρει.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News