Τσέλσι: Η αμύθητη περιουσία του μεγιστάνα οπαδού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που θέλει να την αγοράσει!

Ο Άγγλος δισεκατομμυριούχος σερ Τζιμ Ράτκλιφ, είναι ο τελευταίος που εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αγορά της Τσέλσι, με πρόταση που ξεπερνά τα 4 δις λίρες.

Ο Τζιμ Ράτκλιφ είναι 69 ετών και αποτελεί τον μοναδικό Βρετανό που ενδιαφέρεται για την αγορά της ομάδας, από τη στιγμή που ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς την έβαλε προς πώληση.

«Κάναμε μια προσφορά σήμερα το πρωί. Είμαστε η μόνη βρετανική προσφορά. Τα κίνητρά μας είναι απλώς να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ καλό κλαμπ στο Λονδίνο. Δεν έχουμε κανένα κίνητρο κέρδους γιατί βγάζουμε τα χρήματά μας με άλλους τρόπους».

Ένας χημικός μηχανικός με περιουσία… 28,2 δισεκατομμύρια δολάρια! 

O σερ Τζιμ Άρθουρ Ράτκλιφ είναι χημικός μηχανικός με έδρα το Μονακό, στο οποίο κατοικεί. Έγινε χρηματιστής και βιομήχανος, ενώ το 1998 ίδρυσε την Ineos.

Η Ineos αποτελεί έναν όμιλο χημικών, τον τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο για το 2021. Ο Ράτκλιφ παραμένει διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας, της οποίας κατέχει τα 2/3. Για να αντιληφθεί κανείς το οικονομικό μέγεθος, υπολογίζεται πως η εταιρεία έκανε τζίρο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

Ο Ράτκλιφ διατηρεί χαμηλό προφίλ, παρά την ισχυρή του θέση στον τομέα της οικονομίας. Σύμφωνα με το Bloomberg η περιουσία του τον Απρίλιο του 2020 έφτανε τα 28.2 δισεκατομμύρια δολάρια, όντας ο 55ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και δεύτερος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λίγους μήνες αργότερα, άλλαξε την κατοικία του από το Χάμσαϊρ στον φορολογικό παράδεισο του Μονακό, για να εξοικονομεί χρήματα από τη μηδενική φορολογία.

Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό βέβαια δεν ήρθε τόσο ξαφνικά, αφού οι φήμες περί αγοράς της Τσέλσι είχαν πρωτοβγεί το 2020, ενώ η Ineos είχει ήδη αγοράσει τη γαλλική Νις, τον Αύγουστο του 2019 έναντι 100 εκατομμυρίων ευρώ. Από τον Νοέμβριο του 2017 βέβαια, ο Ράτκλιφ έγινε ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, της Ελβετικής Λωζάνης, ενώ με την εταιρεία του αγόρασε την ομάδα «Sky», μία από τις μεγαλύτερες στην ποδηλασία και της άλλαξε το όνομα σε «Team Ineos».

Ο ίδιος είναι λάτρης του τρεξίματος, έχει συμμετάσχει σε μαραθωνίους, είναι κάτοχος δύο γιοτ, ενώ είναι πατέρας τριών παιδιών, δύο αγοριών και ενός κοριτσιού από προηγούμενους γάμους του…

Γεννημένος στο Μάντσεστερ και οπαδός της Γιουνάιτεντ

Το απίθανο στην περίπτωση του Ράτκλιφ, βέβαια, είναι ότι πρόκειται για… γνήσιο τέκνο του Μάντσεστερ και γενεολογικά και ποδοσφαιρικά. Ο Άγγλος μεγιστάνας γεννήθηκε στην περιοχή του Φέιλσγουορθ στα περίχωρα της πόλης και από μικρό παιδί ακολουθούσε τους «κόκκινους διαβόλους». 

Μάλιστα με δεδομένους τους στενούς δεσμούς που διατηρεί με την Γιουνάιτεντ, φάνταζε στα μάτια πολλών οπαδών του συλλόγου ως η ιδανική επιλογή για να απεμπλακεί ο σύλλογος από τα «δεσμά των Γκλέιζερς». Ο ίδιος, ωστόσο, είχε απορρίψει κάθε πιθανότητα να εμπλακεί με τα διοικητικά της ομάδας που υποστήριζε από μικρό παιδί, καθώς σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει το 2019 (με αφορμή την αγορά της Νις) είχε χαρακτηρίσει το υπάρχουν διοικητικό καθεστώς και την οργάνωση της εταιρίας ως «άκρως προβληματική». «Είναι σοκαριστικός ο τρόπος που πετάνε λεφτά στα σκουπίδια στα χρόνια μετά τον Φέργκιουσον», είχε δηλώσει ενδεικτικά κλείνοντας… απότομα το συγκεκριμένο κεφάλαιο. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News