Πετρ Τσεχ: Ο λεοντόκαρδος Τσέχος που ξαναγεννήθηκε με τη βοήθεια μιας κάσκας

Ο Πετρ Τσεχ σαρανταρίζει στις 20 Μαΐου 2022 και εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται εκτός δράσης, έχοντας ζήσει σπουδαίες στιγμές στην καριέρα του. Νιώθει τυχερός και είναι: το ατύχημα της 14ης Οκτωβρίου, στο παιχνίδι της Premier League με τη Ρέντινγκ, θα μπορούσε να είναι ακόμα και οι τελευταίες στιγμές του εν ζωή.

Το καλοκαίρι που ο Πετρ Τσεχ είδε τον Τραϊανό Δέλλα να παραβιάζει την εστία του στον ημιτελικό του Euro, δεν ήταν συμπτωματικά το ίδιο που ο Ζοσέ Μουρίνιο ανέλαβε την Τσέλσι. Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε… κοζάρει για τα καλά τον 22χρονο Τσέχο τερματοφύλακα της Ρεν, ο οποίος είχε κάνει… παπάδες στη Ligue 1. Στην Τσεχία είχαν βρει τον πύργο της εθνικής ομάδας για την επόμενη 15ετία. Στην Τσέλσι πήραν έναν από τους κορυφαίους νέους τερματοφύλακες του κόσμου. Όμως, στις 14 Οκτωβρίου του 2006, ένας σκληρός τραυματισμός λίγο έλειψε να κόψει απότομα την καριέρα του πλέον 40χρονου πορτιέρε των «μπλε» με το ποδόσφαιρο.

Για το νεαρό Τσέχο, το εκτός έδρας παιχνίδι για την Premier League απέναντι στη Ρέντινγκ παραλίγο να αποτελέσει την εκατόμβη του. Η σύγκρουση με τον Στίβεν Χαντ στο 28ο δευτερόλεπτό του ήταν αδόκητη και όταν το δεξιό γόνατό του βρήκε το κεφάλι του γεννημένου στο Πλζεν τερματοφύλακα, τον έριξε λιπόθυμο στο τερέν του «Madejski». Η κίνηση του Χαντ, που έτρεξε για να προλάβει την μπάλα, κινήθηκε στα όρια της πρόκλησης. Η μπάλα ήταν χαμένη, αλλά ο μεσοεπιθετικός της Ρέντινγκ επέμεινε να βάλει το πόδι του και να βρει «γεμάτα» με το γόνατό του τον Τσέχο τερματοφύλακα. Ο Τσεχ έμεινε για λίγη ώρα ανάσκελα στο τερέν, ενώ ο διαιτητής Μάικ Ράιλι είχε ήδη καλέσει τους εκπροσώπους του ιατρικού επιτελείου της Τσέλσι. Έπειτα προσπάθησε να σηκωθεί, αλλά βρέθηκε στα γόνατα, με τα δύο χέρια του να ακουμπούν στο χορτάρι. Έβαλε δύναμη για να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου, με τον Ιταλό Κλαούντιο Κουντιτσίνι να ζεσταίνεται για να τον αντικαταστήσει. Παρά την ισχύ της σύγκρουσης, ουδείς ήταν 100% σίγουρος για τη σοβαρότητα του τραυματισμού.

Ύστερα από ενάμισι λεπτό με τους γιατρούς πάνω από τον 24χρονο Τσέχο, οι παίκτες της Τσέλσι κατάλαβαν ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε και έτρεξαν από πάνω του. Ο Φρανκ Λάμπαρντ διαμαρτυρήθηκε χλιαρά στον Ράιλι για το χτύπημα, ενώ οι άλλοι συμπαίκτες του προσπαθούσαν να καταλάβουν ακριβώς τι συνέβη. Ο Τσεχ γύρισε ανάσκελα πάλι, οριστικά αυτήν τη φορά. Έπρεπε να συμπληρωθεί το τρίτο λεπτό για να μπει το φορείο και μόνο στο 4’35’’ και αφού τον έδεσαν οριστικά, μπήκε ο Κουντιτσίνι στο γήπεδο. Το ιλαροτραγικό της υπόθεσης είναι ότι και ο Ιταλός τραυματίστηκε από σύγκρουση και έτσι οι «μπλε», σε ένα ματς που επικράτησαν 1-0 με το αυτογκόλ του Ίβαρ Ινγκίμαρσον στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου, πήραν τη νίκη, τελείωσαν το παιχνίδι με τερματοφύλακα τον… Τζον Τέρι.

Κινδύνεψε η ζωή του

Στο νοσοκομείο, το θρίλερ επεκτάθηκε. Οι γιατροί, που δεν ήξεραν λεπτομέρειες για τον τραυματισμό, έμειναν αποσβολωμένοι της σοβαρότητάς του. Αργότερα τονίστηκε ότι οι πιθανότητες να χάσει τη ζωή του δεν ήταν αποκύημα φαντασίας. Η διάγνωση είχε τη βαρύτητα που οι ίδιες οι λέξεις τις προσδίδουν: καταθλιπτικό κάταγμα κρανίου. Κάθε μία από αυτές τις τρεις, ξεχωριστά, δεν κομίζουν ευχάριστα νέα. Ο Τσεχ, όμως, έμεινε στη ζωή. Αυτός ήταν ο πρώτιστος στόχος, αν και ο ίδιος είπε πως δεν θυμόταν καν τη στιγμή του τραυματισμού. Μόλις δέκα μέρες αργότερα, στις 24 Οκτωβρίου, επέστρεψε στις προπονήσεις. Στο στρατόπεδο της Τσέλσι επικράτησε η σωφροσύνη. Ανακοινώθηκε ότι θα έμενε εκτός για τρεις μήνες, προκειμένου να αποθεραπευθεί εντελώς του τραυματισμού.

Ο ίδιος επέστρεψε, εν τέλει, τρεις μήνες μετά, σε ένα 2-0 με τη Λίβερπουλ στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Μπορεί οι προβλέψεις να ήταν δυσοίωνες, αλλά η κλάση του συνδυάστηκε με τη θέλησή του, προκειμένου να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο ίδιος είπε, άμα τη αποχωρήσει του, ότι παρά το «κουσούρι», ένα βαθούλωμα στο σημείο που βρήκε το γόνατο του Χαντ, δεν ένιωσε ποτέ μειονεκτικά. Εκείνον τον τραυματισμό, άλλωστε, έχουν δει ακόμα και τα παιδιά του. Ο ίδιος ήθελε να τον αποφύγει, όμως «κάθε χρόνο τέτοια μέρα κάποιος ανεβάζει ένα βίντεο, οπότε ήταν αδύνατον να μην το δω». Νιώθει υπερήφανος επειδή «συνέχισα από εκεί που σταμάτησα και έπαιξα άλλα 13 χρόνια, γνωρίζοντας πολλές χαρές και κατακτώντας τίτλους». Σχεδόν έξι χρόνια ύστερα από εκείνο το συμβάν, ο 30χρονος Τσέχος στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Τσέλσι μέσα στο Μόναχο, στον τελικό του Champions League με την Μπάγερν, στη διαδικασία των πέναλτι, πιάνοντας ένα σουτ του άλλοτε συμπαίκτη του Άριεν Ρόμπεν, στην κανονική διάρκεια, αλλά και εκείνα των Ίβιτσα Όλιτς και Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ. Εκείνος ο τελικός έγινε μία μ,έρα πριν τα 30ά γενέθλιά του, στις 19 Μαΐου. Όταν ξύπνησε 30άρης, ο Τσεχ ήταν ο ήρωας των Λονδρέζων, πρωταθλητής Ευρώπης και μόνο εκείνο το κενό στο κρανίο του έμεινε για να του θυμίζει ότι κάποτε κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του μέσα στο γήπεδο.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News