Πεπ Γκουαρδιόλα: Δέκα χρόνια από το αντίο του στην Μπαρτσελόνα - To ισοζύγιο τίτλων των δυο χωρισμένων

Σαν σήμερα συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Πεπ Γκουαρδιόλα ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει στο τιμόνι της Μπαρτσελόνα. 

Ήταν Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012, όταν ο ίδιος ο Πεπ Γκουαρδιόλα επιβεβαιώνε αυτό που ήταν κοινό μυστικό: ότι στο τέλος της σεζόν θα εγκατέλειπε το πόστο του προπονητή στους «μπλάουγκράνα».

Είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας την περίοδο 2008-2009 και μέσα σε τέσσερα χρόνια κατέκτησε δεκατέσσερις τίτλους σε δεκαεννέα διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων δύο Champions League και τριών πρωταθλημάτων Ισπανίας.

Μπροστά στους παίκτες του, ο Γκουαρδιόλα εξήγησε τους λόγους της αποχώρησής του: «Είναι απλό. Τέσσερα χρόνια είναι μια αιωνιότητα για έναν προπονητή σε μια ομάδα»! 

Αποκάλυψε ότι είχε πάρει την απόφαση από το φθινόπωρο και εξέφρασε την άποψη ότι «αν συνέχιζα θα τελειώναμε άσχημα ενώ τώρα φεύγω χαρούμενος και με την ησυχία μου».

Αναφορικά με το μέλλον του υπήρξε αινιγματικός εκείνη τη μέρα: «Δεν ξέρω τι θα κάνω. Δεν πιστεύω ότι είμαι σε θέση να ξεκινήσω αμέσως δουλειά σε μια νέα ομάδα» είπε…

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Σάντρο Ροσέλ ανακοίνωσε ότι νέος προπονητής της ομάδας θα είναι ο μέχρι πρότινος βοηθός του Γκουαρδιόλα, Τίτο Βιλανόβα.

«Είχε ένα σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του (σ.σ. έκανε επέμβαση για αφαίρεση όγκου από την παρωτίδα τον περασμένο Νοέμβριο), αλλά πλέον είναι καλά και έχει την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται γι΄αυτή την θέση» είχε δηλώσει ο τεχνικός διευθυντής Άντονι Θουμπιθαρέτα.

 

Η ζωή μετά τη Μπαρτσελόνα – Έζησε αυτός καλά…

O Γκουαρδιόλα πράγματι έμεινε ένα διάστημα μακριά από τους πάγκους. Τελικά στις 16 Ιανουαρίου 2013 ανακοινώθηκε ότι το καλοκάιρι θα αναλάβει προπονητής της Μπάγερν, διαδεχόμενος τον Γιουπ Χάινκες. Στο Μόναχο έμεινε μέχρι τον Ιούνιο του 2016 οπότε έφυγε για το Μάντσεστερ να αναλάβει τη Σίτι.

Κατά τραγική σύμπτωση ο διάδοχός του, Τίτο Βιλανόβα πέθανε δυο χρόνια μετά (25 Απριλίου 2014) που πήρε τη σκυτάλη ως προπονητής της Μπαρτσελόνα. 

Όσο για τον Πεπ, στα δέκα αυτά χρόνια μακριά από τη Βαρκελώνη, κατέκτησε 17 τίτλους (7 με την Μπάγερν και 10 με τη Μάντσεστερ Σίτι). Ωστόσο κανένα Champions League (και μόνο πέρσι έφτασε στον τελικό, όπου ηττήθηκε από την Τσέλσι).

Στο ίδιο διάστημα η Μπαρτσελόνα πήρε 5 Πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 1 Champions League, 1 UEFA Super Cup, 1 FIFA Club World Cup, 3 Super Cup Ισπανίας. Σύνολο 16 αλλά τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε που απομακρύνθηκε ο Ερνέστο Βαλβέρδε, δεν έχει βρει έναν προπονητή που θα την οδηγήσει ξανά στις επιτυχίες. 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News